Akak suka mengadap youtube yang memapaparkan resipi kek dan hiasan kek sponge nie.ada berbagai cara dan perisa yang boleh kita olah.tak kira lah buah apa yang kita nak letak sebagai perhiasan.Dulu masa tinggal sekejap kat Jepun akak ada juga makan kek ini..letak stoberi besar2 gitu.walaaa enak sangat.lembut ajer sponge kek tu,ada masam manis.untuk kek kali ini akak gunakan Whipped Cream Value Pride dan buah stoberi yang akak beli..Tapi kek akak nie kurang nampak cream dan buah yang akak letak..tak nampak belahan kek tukan...4
Memang laa tak secantik hasil kerja tangan kawan kawan yang memang pakar dalam menghias kek.Hehehe...bercapuk capuk kek tu dibuatnya.Kalau ada nak tempah kek nie kena laa bagitau awal hiasan pasti tak cantik..maklumlaa keras tangan..Tapi yang pasti kek ini sangat sedap...Resipi akak amek setelah google kat pakcik google..tapi akak lupa nak amek siapa punya resipi.Pada yang datang dan perasan resipi sapa akak guna tolong bagitau yer..nak bagi kredit kat blog beliau..Akak ikut sebiji cam dia buat..
Resipi Stobery Sponge Kek
Bahan2nya:
- 4 biji telur(gred A)
- 120gm gula kastor
- 80gm tepung superfine
- 20gm tepung jagung
- 1/4 sudu teh baking powder
- 50ml susu segar + 1 sudu teh esen vanila
- 40gm butter dicairkan
Sirap untuk sapu atas kek:
- 2 sudu besar gula
- 3 sudu besar air panas.(kacau kedua dua bahan ini hingga larut)
Cara-caranya:
- Telur dan gula kastor dipukul secar double boil.Pukul hingga kembang.(yang ini akak panaskan air dalam periuk dan putar gula dan telur diatas dapur)Dah kembang angkat dari atas dapur.
- Tepung superfine,tepung jagung dan baking powder diayak.
- Setelah itu masukkan campuran tepung kedalam bekas berisi adunan telur tadi.
- Campurkan secara berselang seli tepung-susu-tepung- susu- tepung hingga habis.Buat cara kaup balik
- Ambil sedikit adunan dan masukkan butter cair.Dah ekata campurkan kedalam adunan tadi.
- alaskan loyang 8" dengan kertas dan oles tepi loyang dengan sedikit butter.
- Tuangkan adunan dan hentakan sedikit loyang tadi.
- Bakar suhu 170 Darjah celcius selama 30-35 minit bergantung pada oven.
- Dah masak keluarkan dari oven,dan sejukkan kek diatas redai sebelum dibelah dua.
- Pukul whipping cream hingga keras dan boleh laa disapukan keatas kek yang telah disapukan syrup gula.
- sapukan whipped cream tadi dan susun buah stoberi diatasnya.
- tutupkan kek dengan sebahagian kek tadi.
- boleh laa dihias mengikut kreativiti masing masing.(jangan tiru cam akak comot tu)
Hari ni nak buat Cream Puff ada orang oder..Alhamdulilah rezeki dipagi hari..