Wednesday, December 22, 2010

Sugee Kek @kek suji

 Pepagi dah tayang kek.apa nak buatkan,kalau dah peminat tegar ada,memang susah.kejap kejap kena cari idea kek apa nak dibuat.sebenarnya kek sugee nie lama dah berangan nak buat,amek resipi kat umah Fida@amida Dubai lama dah..baru nie dapat dibuat..Kalau ditanya pasal kek nie..memang tersangat sedap,tak caya buat laa...terangkat sungguh..tapi syaratnya masa makan kena tutup mata,ermmmm rasa lazat..uwaaa...perasan kejap yooo...
KEK SUJI

Sumber: Irma Iryani Said (Buku Resepi Pesta Perut)
                                       source akak Fida@Amida Dubai disini

Bahan-bahannya

400gm mentega ( chap tong/golden fern)
240gm tepung semolina/suji
2 sudu makan susu pekat
1 biji parutan kulit limau/oren
1/2 biji jus limau/oren
4 biji telur
10 biji kuning telur
300gm gula kastor
160gm tepung naik sendiri ( diayak )
100gm badam cincang
Acuan berukuran 28x20cm.



Caranya

Pukul mentega dan susu pekat hingga kembang dan ringan. Masukkan tepung semolina, kulit limau dan jus limau. Gaul rata dan perapkan semalaman supaya tepung semolina kembang. Perap di suhu bilik dan bertutup.Esoknya....panaskan ketuhar 180 darjah. Gris acuan dan alas dasarnya dengan kertas kuih. Pukul telur, kuning telur dan gula hingga betul-betul kembang. Gaul rata pada adunan yang diperap semalaman.Masukkan tepung yang dicampurkan dengan badam cincang, sedikit demi sedikit. Tuangkan kedalam acuan kek dan bakar selama 45-60 minit. Setelah 40 minit, turunkan suhu ke 150 darjah.Biarkan kek betul-betul sejuk sebelum dipotong.

Friday, December 10, 2010

Tempe goreng sambal

Balik dari kuantan akak buat sambal tempe nie.saja buat tuk kudap kudap masa tengok tv..mata tengok tv,mulut penuh sambal.wallaaaa sedap tul!!!...jiran sebelah umah pak mentua akak buat perusahaan tempe,akak beli sikit tuk bawa balik.sikit sikit pun tak habis lagi tempe tu.dah puas goreng,masak ..bukan ape kat umah akak hanya akak sorang yg tukang bedal,anak anak dok hongges kacang ngan ikan bilis ajer...

Resipi tempe goreng sambal
  • 3 bungkus tempe
  • segengam ikan bilis
  • segengam kacang tanah
  • 10 tangkai lada kering
  • sedikit belacan
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • gula,garam dan air asam jawa
Caranya
  1. hiris tempe,goreng garing dan toskan
  2. ikan bilis dan kacang tanah digoreng juga
  3. lada kering,belacan bawang merah dan putih dikisar halus.Kemudian ditumiskan hingga naik bau.
  4. masukkan garam dan gula(kena lebihkan sikit) dan air asam jawa,
  5. akhir sekali masukkan tempe,kacang tanah dan ikan bilis tadi.kacau sebentar.padamkan api.siap untuk dihidang.

Thursday, December 9, 2010

Daging masak Palembang

 Pagi nie akak nak share resipi masakan yang akak makan masa adek akak buat rumah terbuka raya lepas.memang sedap kalau makan ngan lontong atau nasi.cuma kepedasan nyer tu yang buat ayer mate meleleh bab kalau nak sedap kena bubuh cili api sket..memang gerenti asyik kena lap  lap jer hehehehe...pada nak cuba akak nak bagitau yea,resipi ni percubaa akak selepas merasanya sebab biasa laa kalau lenu tuk berniaga jarang orang nak bagi reipi yang tepat..kena cuba baru tau sedap ke idak..kalau sedap bagitau akak tak sedap diam diam jer yer...
Resipi Daging masak Palembang

1kilo daging
1 mangkuk kicap manis
15 biji bawang kecil*
8 ulas bawang putih*
1 inci halia*(* dihiris halus)
3-4 sudu besar cili mesin(lada kering dikisar)
rempah tumis 4 sekawan
1 mangkuk kerisek
2 mangkuk santan pekat
sedikit daun kari
cili padi yan dibuang tangkai(agak2 yea)
garam,gula dan secukup rasa

Cara caranya:
  1. Daging dibersihkan,hiris halus.masukkan kedalam periuk,tambahkan sedikit air dan kicap.rebus hingga empuk.(nie kena agak2 ya airnya kalau kurang tambahkan)
  2. Dalam periuk laun tumiskan bahan yang telah dihiris halus,rempah tumis 4 sekawan hingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan cili mesin dal digaul rata,biarkan bahan tumisan masak rata hingga naik minyak
  4. masukkan daun kari,santan,kerisek,garam,gula dan secukup rasa.
  5. Daging ynag telah empuk tadi masukkan kedalam bahan yang ditumis.biarkan hingga mesra bahan tadi.
  6. dah masak taburkan cili padi kedalam lauk tadi..
  7. sedap dimakan bersam lontong dan nasi.

Wednesday, December 8, 2010

Jumpa Aishah Ummiaqil diKuantan

Salam petang rabu...nie pic akak amek bersama Aishah Ummi Aqi disini sewaktu akak berkunjung ke rumah Chah di Indera Sempurna Kuantan..Akhirnya dapat juga jumpa dengan Chah nie..Akak balik Kuantan sabtu lepas sebab adek ipar akak bertunang Ahad  tu.Akak tempah kek pertunangan dengan Chah.cantik kek dia buat..bau harum cuma tak dapat nak merasa .....seronok dapat jumpa Chah walaupun sekejap,kecik molek aje orang nya,ramah macam dah kenal lama,sayang jumpa sekejap sebab hari dah petang Chah siap buat laksa terengganu ada ciskek lagi..sedap walaupun chah kata masa buat tu terkecut sket..alhamdulilah.akak gie umah chah dengan anak akak dan adek ipar,ada masa len kali kalau dtg kuantan akak ngan chah cadang nak serbu umah  Ummi pulak..boleh gitu!!!!
sempat bergambar depan umah Chah masa nak balik.
 Inilah kek pertunangan yang akak tempah dari Chah...cantik dan sedap...(kata bakal biras akak)

Wednesday, December 1, 2010

Kek Mentega Lembap

Wah....lama sungguh akak menyepi.wallaa bukan aper..bila sekali malas,makin panjang malas nyer..tapi bila akak buat kek nie semalam jadi teringin pulak nak share ngan semua resipi nie.tapi pagi nie akak sibuk sikit..jadi bila akak ada pree masa nanti akak masukkan resipi yer..memang mebeles sungguh kek nie..tak tau nak cakap..ecececeh..iye..iye aje ..
Akak dapat resipi nie dalam tenet,masa tu main print aje time nampak resipi yang berkenan kat tekak.tapi tak ler akak buat.satu fail resipi akak.jadi semalam akak try ler bongkar fail tu semula dapat resipi nie,nampak sedap gitu.bahan pun mudah aje.sambil masak tengahari akak suh mesin mixer akak adun.nielah hasilnya.dan yang akak mekapkan macam nak rak tu bukan ape,saja test tangan yng tak berseni nie.hah amek ko mmg haru biru jadinya.tapi memang sedap sungguh kek nie.simpan semalaman lagi laa.kalau suka dihias dengan cream pun bagus.

Kek Mentega Lembap
resipi dari Puan Firza Nordin


A:(dipukul hingga putih)
227 gm mentega(akak guna jenama Anchor)
1 sd teh esen vanila

B:
 6 biji telur gred B
80 gm gula icing
120 gm gula castor
1/4 sudu teh baking powder
2 sudu besar ovellete

C:
210 gm tepung naik sendiri
1 sudu besar esen butter vanila(ni akak guna butter emulco)
2 sd besar susu cair

Caranya:
1.Sapu tin pembakar 9" dengan mentega dan ratakan.akak bubuh tepung dan ratakan juga.
2.Pukul telur dan kedua dua gula hingga telur hancur.masukkan baking powder,ovellete.pukul hingga ovellete larut dan seterusnya pukul lagi hingga naik 3 kali ganda dengan speed yang paling tinggi.
3.masukkan tepung sedikit sedikit (lebihkurang 4 kali masuk sambil dipukul dengan kelajuan 1 dan bila telah sebati baru masukkan susu cair.
4.Pukul lagi pada kelajuan tinggi selama sepuluh minit.
5.Masukkan bahan A(mentega dan esen vanila yang telah dipukul terlebih dahulu) kedalam adunan B+C sedikit sedikit pada kelajuan 3 hingga habis.
6.Masukkan butter emulco atau esen butter vanila dan dipukul lagi selama 5 minit.Tuang kedalam acuan kek dan bakar pada suhu 160darjah selama 1 jam.

Nota Akak: sebaik aje kek siap masak terus keluarkan dari tin pembakar bagi mengelakkan kek jadi kecut ditepinya.buat kek nie ikut step resipi InsyaAllah pasti tak mengecewakan.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails