Thursday, February 23, 2012

ACAR TELUR PUYUH

 HAri ini masak awal sikit.Hb cuti jadi dapat laa pergi kedai beli bahan bahan untuk acar telur puyuh nih.Lama dah nak masak lauk nih tapi asyik tergendala aja..akak suka acar nih sebab suka kerangupan timun dan karot.masa makan krup krap bunyi..walllaaaaa....
 Lauk yang paling senang dan cepat nak dimasak....lauk nih akak gandingkan dengan ikan selar goreng,masak singgang selar dan sambal bilis kering.....jemput yuk!!!!
Resipi ACAR TELUR PUYUH
Source Dari rumah teres kakasma

Bahan Bahan:
  • 30 biji telur puyuh (rebus dulu)
  • 1 batang timun
  • 1 batang karot
  • 8 biji bawang merah kecil
  • 6 biji bawang putih
  • 1 sudu besar biji sawi
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 batang lada hijau(belah dua)
  • 1 biji lada merah (belah dua)
  • 1 inci halia(hiris batang mancis)
  • sedikit kunyit serbuk,garam,gula 
  • 3 sudu besar cuka
Bahan bahan di kisar halus
  • 10 batang cili kering
  • 5 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  •  sedikit belacan
Cara caranya:
  • Timun,karot dipotong batang mancis dan direndam dengan sedikit air kapur dan garam
  • Panaskan minyak,tumiskan bahan tumisan hingga terbit minyak.
  • Masukkan sedikit air,serbuk kunyit,bawang merah bawang putih dan sos cili.gaul sebati.
  • Kemudian masukkan timun dan karot diikuti biji sawi dan  telur puyuh tadi.
  • gaul lagi dan masukkan garam,gula dan cuka...perasakan agar rasanya seimbang,masam manis.
  • akhir sekali  msukkan lada hidup yang dibelah.gaul rata.padamkan api...

Wednesday, February 22, 2012

HIDANGAN PEMBUKA SELERA-PISANG MUDA MASAK LEMAK BERSAMA TETELAN

 Jemput makan semua..hidangan yang amat menyelerakan..ada sambal tempoyak,pucuk paku goreng kering,ikan pekasam dan lemak pisang muda bersama tetelan...
makan tak toleh toelh gak nyer kan...akak suka masak lauk nie bubuh tetel..dan tumbukkan ketumbar biji..walaaaaa...resepi nanti yer...nak mangan dulu

KARIPAP PUSAR@PUSING

Bila lama tak muncul disini,ada yang bertanya kabar..itulah bila dah sibuk,ditambah pulak dengan kesihatan yang kurang baik....jadi usaha untuk menupdate kat sini jadi malas..buka laptop akak hanya tengok2 blog melawat teman2,ada yang tinggal jejak ada yang silent reader ajer....
 Terimakasih pada sudi datang berkunjung kesini..dan terlanjur tu saja nak bercerita kat sini,dalam masa bercuti2 nie,kawan blogger akak iaitu Cik Puan AZITA ZAIN,telah sudi datang berkunjung kerumah akak dirembau nie.kebetulan Zita dan keluarga ke senawang untuk menghantar anak ketiga beliau ke SDAR..sekolah berasrama penuh..kebetulan sekolah tu tak jauh dari rumah akak..bila dia kata nak kesitu akak pelawa Zita datang rumah akak.hari tu akak buatkan Mee tomato,rojak ulek dan puding roti sebagai hidangan.terimakasih yea Zita sudi datang rumah akak...nak tunjuk pic laa hai gambar tak terang pulak...
Okay laa kita tengok pulak menu pagi ni.akak buat karipap pusar nie lepas tengok AYU tayang karipap nie.akak memang antu karipap.resipi nie ayu amek dari rumah SERI karipap pusing..akak dah pernah buat dulu tapi karipap yang ini memikat akak sebab textur kulitnya yang garing dan bila digorng cantik ajer..tak banyak serdak yang tinggal..memang berkenan betul...buat SERI dan AYU terimakasih berkongsi resipi ini..dan akak salin resipi nie semula senang nak buat rujukan bila nak buat nanti...untuk inti nya akak buat inti kentang dan ayam....

Resepi Epok-epok Pusing @ Karipap Pusing
Sumber:- resepi emak kite
Sources:-From Seri@Epok-Epok Pusing


Bahan A (Doh Minyak)

150 g tepung gandum

12 sb minyak makan (dipanaskan)


(Bahan digaul sebati hingga boleh dikepal bulat dapat dalam 10 biji)

Bahan B (Doh Biasa)

250g tepung gandum

6 sb minyak makan (dipanaskan)

sedikit garam

air secukupnya


(Bahan B juga digaul sebati hingga boleh dikepal bulat..doh ini besar sedikit dari doh A, juga dapat 10 biji)
* mak bilang minyak yang dipanaskan tu untuk dapatkan epok-epok yang garing..


Saturday, February 4, 2012

SOTO AYAM

 Akak buat soto nih sebab malas nak masak macam macam lauk.tak perlu banyak rencah dan ringkas aje penyediaannya.hanya perlukan setengah jam semua complete..iyelaa tukan..apa tidaknya sambil rebus lontong segera,sebelum ditumiskan kuah soto,akak gorengkan dulu kacang tanah dan bawang goreng.minyak untuk mengoreng kacang dan bawang tadi,boleh dibuatkan tumisan untuk rempahnya pulak.
Bahan2 untuk membuat soto ayam
source dari rumah teres kakasma

  •  1 ekor ayam(potong kecil kecil-bersihkan dengan kunyit serbuk bilas bersih)
  • 1 paket lontong segera nona
  • rempah tumis 4 sekawan
  • serbuk lada hitam @ putih
  • sup bunjut
  • 1/2 cawan santan(jika suka)
  • garam dan perasa
untuk menyediakan kuah soto:(dikisar)
  • 1 paket kecil rempah soto
  • 1/2 paket rempah kurma
  • 5 biji bawang kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit halia,lengkuas
  • 1 batang serai
  • 2 biji buah pala
  • 1 biji bawang besar dihiris halus
Cara2nya:
  • Dalam periuk rebus ayam yang telah dibersihkan bersama dengan sup bunjut,sedikit halia dan bawang putih yang ditumbuk kasar.
  • Dalam kuali panaskan minyak,tumiskan bawang besar,rempah tumis 4 sekawan hingga naik minyak,kemudian masukkan bahan yang dikisar.biarkan bahan ini hingga terbit minyak.
  • kemudian matikan api dan masukkan kedalam renusan ayam tadi.gaul rata.
  • masukkan garam,perasa dan serbuk lada putih atau hitam(ikut suka yang mana satu)dan santan.
  • cara ini akak panggil tumis darat.
  • biarkan kuah mendidih.perasakn dengan garam dan perasa.
bahan hiasan:
  • daun bawang dan sop(hiris halus)
  • kacang tanah digoreng
  • tauge.
  • bergedil
  • bawang goreng
  • sambal kicap(10 batang cili api,2 biji bawang putih,gula-kisar halus kemudain campurkan dengan kicap (habhal dicadangkan) hingga memenuhi sambal tadi,perahkan asam limau)



cuti 4 hari nih boleh laa layan soto ini kalau suka..hidangan yang menyelerakan..akak pulak cuti nih nak menyiapkan tempahan 30keping alas meja berskirting yang ditempah oleh bekas ustazah anak akak..rezeki jangan ditolak..cuma banyak tukan..agak2 sempat ke siap..selasa nih ustazah tu datang ambik...uwaaaa masak simple2 ajelaa cuti nikan..selamat bercuti cuti yea

Thursday, February 2, 2012

AYAM GORENG CILI API

 Ini lauk akak masak semalam.pagi semalam teragak pulak nak makan bubur nasi..akak jerang segenggam beras dan masak hingga jadi bubur.sementara menunggu Hb akak balik dari rehat kerja sebab dia akan beli lauk untuk dimasak tengahari.akak cuma pesan dia belikan telur asin..sedap makan ngan bubur telur tu.
Hb akak belikan ayam seekor.separuh akak masakkan kari ayam tu.yang lebih nya akak masak kan lauk ini.Senang aja nak buat...makan dengan bubur nasi tu sedap..ada kuah kari..bertambah tambah makan!

Ayam goreng cili api
resipi dari rumah teres kakasma


Bahan bahan
  • Isi ayam
  • 10 batang cili api
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • sedikit daun bawang dan sebiji limau kasturi
  • garam dan secukup rasa
cara caranya:
  • Bersihkan ayam(seeloknya guna isi ayam) bubuh kunyit dan sedikit garam.gaul rata dan digoreng setengah masak.
  • cili api,bawang merah dan putih juga halia tumbuk jangan halus sangat.
  • Hiriskan sebiji bawang besar,panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu,masukkan bahan yang ditumbuk.biarkan bahan hingga naik minyak.masukkan ayam,garam dan perasa.
  • sebelum padamkan api taburkan daun bawang dan air limau kasturi.
  • sedap dimakn dengan bubur yea

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails