Assalamualaikum semua dan salam pagi selasa,
Percaya maupun tidak,kena percaya ya.sebab pertama kali akak buat nasi dagang.akak selalu kalau teragak nak makan beli ajer kat pasar malam kalau ada pergi kepasar malam.Beli sekampit beras pulut,mula cadang nak dibuat kuih lopes,tapi tak juga dibuat buat lagi atas sebab tak ada air abu nak merendamkan pulut tu.(kalau rendam dengan air abu pulut jadi kenyal kenyal gitu)..
Hb akak biasa makan nasi dagang sebab dia duduk dikuantan dulu selalu dapat makan.bila akak masak nasi dagang ni,akak tanya lah kat hb akak..okay tak bang..sedih nya dia kata kurang sikit,tapi adalah rasa..hihihi biasa tukan orang johor masak nasi dagang..alasan tak boleh pakai sebenarnya.sebab pertama akak tak kukus pun nasi tu..main masak macam nasi biasa..amek ko..walaupun ikut resipi dari Minami kat MYR tu...Alasan lagi >>>>>> sebab senang keje akak...
Tapi lauk ok kata hb akak cuma kena pekatkan lagi kuahnya sebab akak bubuh banyak santan jadi petang tu akak renehkan lagi kuah hingga jadi pekat betul..yesss!!! jadi lepas nih kalau nak buat lagi nasi dagang kena ikut betul betul step baru boleh dapat hasil yang membanggakan..Akak salin resipi nih semula dari Bukan sekadar masakan Ros Jintanmanis..
*NASI**
( resepi asal dari Kak Minami133 Myresipi)
* 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
(akak guna 1 cawan beras pulut+3cwn beras biasa)
* 1/2 tin santan
* garam dan gula
* 1 sudu besar halba
* bawang dan halia (hiris halus2)
* air
* **GULAI IKAN TONGKOL**
* 1 tin santan(guna santan kelapa biasa 1 biji)
* 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia , 4 cm lengkuas } di'blend'
* 15-20 tangkai cili kering
* 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
(takde guna rempah kari babas)
* 6 keping asam keping
* garam dan secubit ajinomoto
* gula ( ros guna gula nisang)
* 5-6 biji cili padi
* 1 ekor ikan tongkol
* 1 cm belacan
***ACAR**
* 2 batang timun
* 1 batang lobak merah
* 1/2 biji bawang besar
* 1 biji lada besar
* cuka, garam, gula
Cara-cara
1. NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
(yang nih akak derhaka sikit masak kat periuk nasi elektrik)
2.Kuah
GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
3. ACAR:
Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.