Friday, April 30, 2010

KEK MARBLE SHEILA MAMBO

teragak tul nak rasa kek marble resipi sheila mambo nie.nampak kat umah kakzai.kalau nak rasa kat situ alam maya ajer laa kan.tu yang akak buat.memang sedap.tapi tak secantik kak zai buat hehehe..belasah ajer laakan..akak tak kisah pasal kek nie,sebab kat umah ramai hantu kek..resipi akak tak salin lagi..nnti laa yer akak c/p dari uamah kak zai..kek ni kaya rasa coklat..kena cuba buat taww...

Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [saya guna susu segar]
1/2 sdt esen vanila

Cara-cara :-
  1. Panaskan oven terlebih dahulu.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  3. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
  4. Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  5. Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
  6. Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
  7. Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
  8. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping.
Nota :- Saya cairkan coklat guna kaedah mikrowave, sebab tu cepat. Ikut resepi asal ada toppingnya tapi saya tak minat nak bubuh sebab kek ini dengan sendirinya dah cukup sedap. Selamat mencuba!

KARI KEPALA IKAN

meh kita makan lauk kegemaran seantero nie.kari kepala ikan merah.Hb akak beli ikan nie seekor besar.kepala dua dua belah ngan 2 slice badan akak masakkan lauk nie..ermmm sedap tul meratah kepala ikan tuh..
resipi kari ikan akak:
  • kepala ikan merah + 2 keping badan ikan
  • 10 tangkai lada kering (rebus bagi lembut)*
  • 1 labu bawang besar*
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 biji bawang putih*(bahan* kisar halus)
  • 1/2 inci halia(hiris halus)
  • 3 sudu besar serbuk kari adabi
  • sedikit halba dan biji sawi
  • sedikit daun kari
  • bendi dan tomato
  • satu mangkuk santan pekat
  • garam,air asam jawa,perasa.
caranya:
  1. bersihkan ikan.
  2. tumiskan bahan kisar hingga naik bau.masukkan daun kari dan rempah kari.kacau sebati.masukkan halba dan biji sawi.
  3. masukkan santan,kacau rata.setelah itu masukkan garam,perasa,air asam jawa,bendi dan ikan.biarkan sebentar.akhir sekali masukkan tomato dan perasakan.
 

Wednesday, April 28, 2010

3 PEKARA

tgh  pikir 3 pekara nie..
pertama....
           Ni mesti kuih blog...
           Masak untuk blog
           Umar asyik eeekkk ooookkkkk

nak kena stop dari terus berblog ker??
nak berehat sementara dari buat N3
jangan pikir sangat...aduhhhhh...pening

Tuesday, April 27, 2010

TOM YAM CAMPUR

tom yam ni pun masak main campak campak..hehehe jangan marah yer asyik campak campak jer..tul laa kan..bahan nya ape yang ade dalam sebok jer..nak ikut resipi nnti satu pun tak jadi nak masak..nak kena ade itu ini..akak masak guna udang ngan sotong ajer..
*didihkan air dalam periuk,masukkan seketul kiub ayam.mayang bawang holland sebiji,hiris bawang putih halia, lengkuas sedikit(agak2 ler),ketuk 2 btg serai,campakkan dalam periuk tadi..masukkan 2 sudu besar sos ikan,garam (sikit ajer_sos ikan dah masin),bila dah mendidih masukkan hirisan karot,udang dan sotong,daun limau purut,akat daun ketumbar..akhir sekali masukkan tomato.cili api tumbuk aksar dah perahan limau kasturi.dan sayur lain (akak tak letak tak de)..dan sedikit santan..biar mendidih..perasakan..boleh lah diangkat dan hidangkan..ermmm hirup panas2 sedap!!!
abaikan pic tak gitu jelas nie..maklumlah kamera masih kat kedai..

AWARD DARI FIDA DUBAI DAN MISS MIRROR



dapat award lagi kali ni dari fida @Amida dubai..terimakasih ye fida..bagi akak ni..tu tanda kita nie kawan baik kan..kan fida..hehehe..cayang fida..selalu..
yang ni dari MISS MIRROR..hehehe,jap eekk akak nak gi amek cermin,belek belek ghuper..cantik yer..huhuhu..tak per yang pentuing hati cantik kan MM..thanks bagi akak award ni..suka suki gitu!!

Monday, April 26, 2010

Ayam Masak Merah(Resipi campak2)

salam hari Isnin..dah petang baru dapat nak tunjuk menu masak masak..sibuk benar pagi nie.jln kejap kejap jer pagi tadi..dah tu Umar sibuk eekkk ookkk..ajer..tak sedap laa pulak kan..jadi akak stop siapkan keje rumah..jamu mata yer..nak bagi kena datang umah ler..baru leh duduk berseelaaa...bentang tikar,buat air sirap limau..jom !!!


Bahan-bahan:
  • seekor ayam belah kecil2 bersihkan ..lumurkan kunyit dan garam gorengkan separuh masak
  • 20tangkai lada kering (rebus sebentar)*
  • 1 biji bawang besar*
  • 5 biji bawang merah*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 1 inci Halia*
  • 1 inci Lengkuas*
  • 1 batang serai(diketuk)
  • *bahan ni dikisar halus
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • rempah tumis 4 sekawan
  • daun ketumbar dan asam keping
  • garam,gula dan perasa.
cara-caranya:
  1. panaskan minyak dalam kuali.Tumiskan bahan yang telah dikisarbersama dengan rempah tumis(akak suka masukkan lambat sikit ) hingga terbit minyak.masukkan serai.
  2. masukkan gula,sos cili dan tomato,asam keping,garam,gula dan sedikit air.
  3. agak agak kuah hampir pekat masukkan ayam.dan daun ketumbar dan belahan tomato (jika suka).
  4. boleh la dihidangkan..

Sunday, April 25, 2010

SEJAMBAK ROSE DARI AZATIE

wallaaa...syok nyer dapat munge..atie kalau bagi akak yng mentui mentui punye kan bagus...alalaalaa..akak suka munge..sape yng tak suka munge kan..huh...akak dapat sekali jer..pastu tak pernah dapat lagi..mahallll!!!Aatie maceh bagi munge..suka hati taw...ade lagi nnti bagi ler akak gantung buat penyeri umah akak ..maklum langsir dah baru..ade munge penghias dinding..makin berseri-seri..

Friday, April 23, 2010

CUCUR BADAK

pagi tadi waktu blogwalking umah kawan kawan,akak nampak kat umah Bdaria buat cucur badak.ermmm akak memang hantu ngan cucur badak..pantang nampak..kebetulan malam tadi akak ade beli sesisir pisang dan dua ketul keledek.cadang nak buat inti karipap.pisang tu akak memang berhajat nak buat bingka ataupun kek pisang..tapi hancus musnah impian akak..sebab bila pagi tadi bangun tinggal 3 biji je pisang tu..aduh!!! tepuk dahi akak dibuatnya..akhirnya akak dengan bersemangat nya buat laa serunding dan rebus keledek.Nah jadi laa cucur badak akak..buat makan petang nie..akak cedok resipi dari umah Bdaria nie.sebab akak suka tul dengan resipi kat umah dia..semua sedap dan menjadi..terimakasih sangat buat bdaria.


Bahan-bahannya:-

Bahan Inti
1/2 biji kelapa parut
5-6 biji lada kering - dipotong dan direndam dengan air panas terlebih dahulu *
1/2 tsp jintan manis*
1/4 tsp ketumbar*
2 batang serai-dihiris halus*
3 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
20gm udang kering-dibasuh terlebih dahulu
2 tbsp gula
sedikit garam
sedikit minyak masak
1/2 cwn @ lebih air

Cara-cara membuat inti:-
  1. Blender bahan yang bertanda * sehingga lumat.
  2. Masukkan udang kering dan putar sekali sahaja
  3. Masukkan dalam bekas. masukkan kelapa parut dalam bahan yang diblender tadi kacau rata. Masukkan gula dan garam.
  4. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak. Bila minyak sdah panas, masukkan kelapa tadi. Masukkan 1/2 cawan air dan biarkan sehingga kering. Kacau dan pastikan ia masak sehingga kering
  5. Angkat dan sejukkan
Bahan Doh keledek
2 biji keledek ( saya beli seberat 700gm)
150gm - 200gm tepung (lebih kurang 20-30% berat keledek)
50gm tepung ubi
sedikit garam
1 sudu minyak dimasukkan dalam piring
 
Cara-caranya
  1. Angkat dan toskan sehingga air kering dan biarkan sejuk sebentar
  2. Masukkan dalam bekas dan tumbuk hancur
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis atau sehingga adunan boleh dibentuk. Jika adunan masih melekit ditangan wp tepung sudah habis, jangan risau.
  4. Basuh tangan dan keringkan. Sapu minyak di tangan dan bulat2kan adunan kepada bebola doh kecil yang seberat 40gm (ikut suka anda)
  5. Leperkan doh dan masukkan inti dan tutup rapat.
  6. Bulat-bulatkan dan kemudian leperkan sedikit. Sapu minyak ditangan jika doh melekat.
  7. leserkan minyak atas dulang dan letak cucur anda 
    bolehlah digoreng hingga keperangan

AWARD DARI E-NA

Maaf ye E-na baru ni dapat gantung award yng Ena bagi.kawan-kawan len semua dah gantung..akak sebenarnya pueh mencari mane lak akak letak kan award nie..baru nie akak jumpa.seronok umah akak banyak dah award digantung.berderet deret gambar...mewarnai dinding..buat Ena Sayang ..arigato sudi bagi award nie..akak berdoa semoga ikatan persahabatan alam maya tidak setakat berborak dialam maya.Mudah2an satu hari nnti boleh laa bersua muka..hehehe kalau ado fulus leh gi sana ka..huhuhu mahal tak mampu...

Thursday, April 22, 2010

KUIH LAPIS

sambil masak tadi akak bancuh adunan untuk buat kuih lapis nie.tengok kat umah Noorma dia buat kuih nie.pagi tadi gie umah yatie pun ade gak.tak boleh jadi so akak buat gak..tapi buat perasa koko ngan buh warna kuning je..sedap jum makan!!akak ikut resipi Noorma buat kuih ni..dan dah c/p aje dari umah dia.terimakasih yo noorma buat akak masak kuih ni...

Bahan-bahan 1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
1 st garam
2 paket santan serbuk(akak gantikan dengan santan 4cawan)
1 st minyak masak
3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.(akak buh serbuk koko dan pewarna kuning)
4 cawan air(tak bubuh sebab dah gantikan santan)

Cara-cara 1.Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
2.Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
3.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
4.Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
5.Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
6.Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
7.Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
8.* Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak



GORENG KACANG PANJANG BERSOTONG

makan tengahari kalau ada lauk ni berkawan dengan ikan kering bulu ayam(peberet kat umah akak)sambal tumis ikan bilis dan bening kentang(sup kentang)..makan nasi hangat hangat..mesti tak toleh mane mane kan..kalau gitu sape yang agak agak lum makan lagi meh datang umah..jamu selera..huhuhuhu..jgn risau tak naik berat badan...

untuk goreng kacang ni senang aje..mayang bawang kecil 2 biji,sebiji bawang putih,sebiji cili merah..tumiskan masukkan sotong(akak rebus kejap).perasakan dengan garam dan bubuh sedikit maggi seasoning.kalau takde buh aje serbuk perasa.akhir sekali masukkan kacang panjang.siap.

ANUGERAH BLOG DARI KAKCHIK

pagi tadi buka blog ade mesej dari KAKCHIK>>keluargaku sayang.blogspot.com.Kakchik bagi akak anugerah nie.ewah mesra mata tu..suka akak dapat anugerah nie.walaupun hanya dialam maya aje.tak per laa kan.seronok bila kita disukai.tak kira laa macam manakan.Buat KakChik terimakasih banyakkk..

AWARD dari NANAE

 Nanae dari salamdaripuncak.blogspot.com bagi akak award nie..ade syarat syarat nye.tapi akak tak buat.takper kan nanae.akak ni biasa biasa ajer.pepun terimakasih banyak sudi bagi award ni pada akak..

Wednesday, April 21, 2010

CARROT CAKE @KEK KAROT

petang semalam selepas balik dari klinik akak buat epok epok lagi.kali ni cuba inti keledek.selalu guna kentang.tapi semalam akak buat inti keledek sebab nak test market.kot semua suka boleh laa buat selalu..tapi tak laa post n3 epok2 tu.jemu pulak asyik layan epok2..sebelum maghrib akak parut lobak merah sebatang.
butter mmg dah siap keluarkan dari pagi..amek buku resipi terus buat kek karot nie..sesuai tul ngan tekak.meh lah buat selain bahan mudah buat pun cepat...amek resipi kat umah hana..salin semula nie

Bahan2:
  • 125g mentega
  • 3/4 cawan gula halus-boleh kurangkan klu tk suka manis
  • 1/4 cawan gula perang
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 2 biji telur gred A
  • 1/2 cawan whipping cream(akak ganti susu cair)
  • 1 camt.esen vanila
  • 3/4 cawan parutan lobak merah
  • 1 genggam isi kacang pistachio.cincang kasar(akak ganti ngan kelapa kering)
cara-cara
  1. panaskan oven pada suhu 175C.lenser loaf tin ukuran(9x4x3.5) dgn mentega,alas dasar dgn kertas minyak.lenser kertas minyak tadi.Ambil 2 sudu besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dgn lobak merah parut hingga rata.ketepikan
  2. putar mentega dengan gula halus dan gula perang hingga putih,masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.Pada kelajuan sederhana,masukkan esen vanila diikuti tepung berselang seli dengan whipped cream(susu cair) hingga habis kacau rata.
  3. tambahkan lobak merah dan kacang(kelapa kering).gaul sebati.Tuang dalm tin tadi dan bakar 1 jam atau hingga masak.Uji kek dengan mencucukkan lidi sate bhgian tengahnya.jika lidi tadi keluar bersih,tandanya kek telah masak.
  4. keluarkan kek dan boleh lah dihidangkan.sesuai untuk minum petang..(akak makan malam2 dan pagi hari)
selamat mencuba...

APAM TEPUNG GANDUM

Buat apam nie sebenarnya untuk minum petang isnin.ingat nak post semalam.tapi tak sempat.semalam bawa Umar gie klinik unutk pemeriksaan dua bulan.kebetulan hb akak cuti,jadi memang tak dapat nak curi curi posting kan n3..mulanya nak buat apam tepung beras,tapi ntah kat mana akak letakkan tepung beras pun tak hingat.jadi akak buat ajer laa apam nie.dulu pernah buat,ikut resipi amek kat umah CMG..tapi tak de kelapa..sebab tukang beli kelapa sekolah.jadi makan gitu ajer..pun sedap!!!resipi cari kat lebel apam yer.InsyaALLAH jumpa..

Monday, April 19, 2010

ROJAK ULEK

semalam jenguk umah cikgu zana nampak rojak.aduh kena gak buat.paling suka makan rojak ni adalah hb akak.akak tau kalau tengahari balik untuk rehat dan buka tudung saji ada makanan kegemaran dia mesti nak makan dulu..apa apa makanan yang ada kacang memang dia suka.jadi hari ni akak buat sekali rojak ulek nie..tapi tak cukup laa bahan.tak de tahu,tauge,kangkung celur..tapi tetap sedap..biasalah kalau dah namanya rojak..layan lagi...
untuk buat kuah rojak ni akak rebus 6 keping lada kering,ulek bersama dengan belacan yang dibakar,sedikit gula merah,gula pasir dan air asam jawa.selalu letak sikit lada padi,ni tak letak..masukkan 3 sudu besar petis..kacau lagi.perahkan asam limau..dan akhir sekali masukkan kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar atau tumbuk kasar kasar..

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

dalam pantang tak boleh makan asam pedas.tengok Umar dah boleh bila akak makan pedas gini akak pun masak asam pedas.lauk kemestian dalam keluarga akak.tak kira ikan apa.dari yang sekecil kecil ikan hingga lah ikan besar..layan lauk ni..ermmm sedap menghirup kuah..pedas minum air..tapi akak tak berani lagi.makan sikit aje..

Friday, April 16, 2010

EPOK-EPOK

Orang johor panggil karipap sebagai epok-epok.kalau dibagi pilihan antara epok-epok ngan pizza akak lebih suka epok-epok.tu sebab sampai sekarang akak still cari resipi yang benar benar bila dibuat jadi rangup epok-epok tu.frankly ler kan akak ni dulu jarang buat kuih muih petang hari.kalau buat pun kuih yang mudah mudah cam goreng pisang(even kat umah ni kurang gemar-tak duli janji akak gemar),buat popia(sebab tggl buat inti yg mudah,balut dengan kulit popia ready made).hah menu selalu tu jemput jemput ikan bilis..hohohoho..kelalo kan.bukan per akak masa nak daro dirindu malas nak belajar buat kuih.adek akak semua terror buat kuih.akak jew tukang belasah.tapi kalau kuih moden like biskut raya tu mmg mahir..hihihi..tak per laa at least akak ni something useful gak time nak hari raya.bab akak yang tukang buat semua biskut2 kat umah.jadi chef laa pulak. tapi bile jadi blogger nie akak.suka laa try mana mana yang akak selalu fail tu.alhamdulilah dari tak pandai jadi pandai,tapi mungkin tak sesedap sifu sifu yg teror.
laaa bebel pepagi jumaat nikan.nak tunjuk epok epok tu tunjuk ajer laa kan..nilah akak nak tayang epok2 akak yg ntah kali ekberapa buat,baru nie akak dengar anak akak kata mak mmg best dan rangup.agak2 akak kembang tak???resipi akak amek kat umah JOURNAL RASA BDARIA..bagus info yg dia bagi.akak ikut jew.Resipi epok epok nie boleh amek kat sini..mesti tak kecewahttp://resepidaria.blogspot.com/search/label/Kuih%20Muih

Thursday, April 15, 2010

CHOCOLATE MOIST CAKE vs KEK MENTEGA PELANGI

hari ni harijadi anak akak yang ke empat.dah 11 tahun dah Muhammad Aliff Haikal.akak tak de laa nak buat celebrate apa apa.sebagai memenuhi permintaan Acid(dia tau hari ni birtday abang dia)so akak buat laa kek coklat moist.diakan hantu kek.bila dia tau hari ni harijadi abang dia,cepat cepat dia suh akak buat kek.masa dok pi sana pi sini umah kengkawan,akak termasuk satu umah nie.akak tak ler tau umah saper sebab akak tak link umah tu,tuanrumah tu kata kek coklat ni laa paling sedap pernah dia buat.agaknya dah banyak resipi dicuba kot.akak pun try la buat hari ni.tu laa kalau ditanya rumah sape mmg tak hingat.dah tu akak cuma salin bahan bahan ajer.tapi kalau dibagi markah pada resipi kek ni mmg akak bagi full kredit.tersangat sedap,lembut dan tak begitu terasa soda bikarbonatnya.
Dan kek mentega pelangi ni akak buat minggu sudah.ini pun resipi jumpa kat rumah Puan Noraini.resipi pun berlainan dari resipi kek marble yang biasa dibuat.nanti laa akak cuba surf balik umah kedua dua ni dan masukkan resipi..kedua dua kek ni memang sangat sedap...anak anak akak cukup suka.
Bahan-bahan :
  • 250 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 220 gm tepung kek
  • 4 biji telur A
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 50 ml susu cair(gantikan dengan fullcream milk)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • sedikit pewarna merah,hijau
Cara Membuatnya :
1. Griskan tin pembakar bulat berukuran inci dan lapik kertas serap minyak.
2. Satukan mentega dan gula lalu dipukul hingga gebu dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
4. Ayak tepung dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu cair.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan merah,hijau dan asal
6. Mula-mula masukkan 1 senduk warna merah ditengah-tengah tin. Kemudian tuangkan 1 senduk warna hijau diatasmerah tadi dan kemudian warna asal
7.  Ulangi proses hingga habis adunan digunakan. Ratakan adunan agar memenuhi tin.
8. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
9. Bakar kek selama sejam hingga masak. (akak bakar 45 minit ajer)

Wednesday, April 14, 2010

GAYA UMAR TIDUR MASA NI

Alhamdulilah Umar dah nak masuk dua bulan.dah berbagai perangai dah timbul.yang paling ketara time dia tido.kalau masa hidung dia tak selesa,akak tiarapkan memang dia suka.tengok ajer aksi dia tido..sekarang ni pantang ajer dia buat aksi ,dah jadi macam model laa pulak..dulu akak ingat tak nak masukkan dia dalam buai,tapi bila dia tido dibawah kejap kejap dia dah ek!ek!..tarik perhatian mak dia nie..kena stop segala kerja,melayan dia.acid pulak kalau disuruh minta tolong tengokkan adek dia mcm mcm alasan,kekadang dia suh akak letak adek dia sama dengan dia depan tv suh umar tengok tv sama..tak len asyik tengok hagemaru dgn fukuchan..sampai ralip..tengok ajer aksi Acid bila akak suh jaga Umar...
sekarang nie Umar dah tido dalam buaian,senang sikit akak nak bergerak,tido pun lena,badan pun makin bagai dipam pam..Buat AYU ni ler wajah Umar sekarang nie..meh datang rembau leh gomol Umar...

Tuesday, April 13, 2010

LEMAK CILIAPI TENGIRI VS TENGIRI GORENG BERLADA

bila dibelikan seekor ikan tengiri yang sederhana besar,dah siap dipotong potong agak agak apa menu yang sesuai dimasak.sebab siumar kecik lagi,perut dia tak boleh terima yang pedas pedas,asyik meragam jadi akak buat dua menu,satu dimasak lemak ciliapi negeri sembilan style dan goreng berlada..senang citekan.lagipun makan nasi tak berkuah macam kering aje tekak..
kat tempat akak dia orang masak lemak hanya guna cili api (tersangat ler banyaknya)dan kunyit hidup semata.ditumbuk halus.ikan tadi dimasak atas api kecik,masukkan bahan tumbuk dan beberapa keping asam keping.bila ikan separuh masak masukkan santan yang pekat dan garam.kacau sentiasa bagi mengelakkan santan pecah.akak masak tak bubuh banyak ciliapi..tak berani..berasap tinge nnti..

KUIH DADAR akaKUIH KETAYAP

bangun tido acid cakap ngan akak suh buat kuih dadar ni lagi.sebenarnya petang semalam akak buat kuih ni as a request from my tekak sendiri..huhuhu..akak ade buat inti kelapa manis.ingat nak buat kuih pau.kuih kegemaran seisi rumah akak .tengok banyak pulak inti tu akak pun bancuh laa batter untuk kuih dadar nie.blend ajer tepung,garam dan air..buh perwarna..agak agak aje kepekatannya..separuh buat dadar separuh anak akak makan dengan kuah kari.ala ala roti jala gitu..jadi pagi ni akak ngan acid sarap kuih dadar aje..ade lagi.kut spae lum sarap tu meh dtg umah tapi bawa air sendiri..mak aiii kedekuttt tulll!!!!

Monday, April 12, 2010

AYAM PANGGANG PENCUK

Sape lum makan lagi.meh laa datang umah akak.jamu selera dengan ayam panggang pencuk.akak cuba buat sebab teragak betul bila tengok chef wan buat lauk ni dalam rancangan Ole-ole chef wan.tapi sayang nya akak tak pulak ingat nak salin bahan-bahan.cuma main agak agak aje.cis!!..kunun kunun macam handal.hah..amek ko..tapi sebab dah teragak bebenar akak buat laa.macam kata anak akak main taram ajer.
cuma yang akak tak dapat nak bubuh dalam resipi ni adalah lada merah nya sampai 15 batang..hehehehe ngeri....dan kena bubuh daun limau purut.akak tak ade lak.(dulu ade lebat daunnya akak tanam..tapi dalam pantang tu takde sape nak siram,mati pokok akak tu),akak gantikan dengan rosemary..ala..ala mat saleh laa pulak..tapi memang sedap...sangat.

Atas permintaan ramai(eh ramai ker) cam bagus jer akak niekan..actually akak tak salin pun resipi ayam nie tapi ingat ingat gitu ajer..jadi akak harap sesiapa nak cuba resipi ni kalau nak adjust tu sila laa yer..akak pun adjust gak nie...ikut resipi chef wan kuantiti bahan banyak tul jadi pandai2 laa agak2 yerSe

Bahan bahan
  • Seekor ayam belah dua (akak amek dada ngan paha ajer)
  • 15 btg lada merah(yg nie akak ingat tul ngeri banyak tul kan)
  • 8 biji bawang merah
  • 6 biji bawang putih 
  • 2 biji bawang besar
  • halia,lengkuas,kunyit hidup(agak2 yer)
  • 2 btg serai (ketuk)
  • 3 biji buah keras
  • daun limau purut(racik halus)
  • semangkuk santan pekat
  • perahan limau nipis
  • gula melaka
  • garam dan perasa
cara cara
  1. kisar bawang merah,bawang putih, lada,halia ,lengkuas dan buah keras
  2. panaskan minyak dlm periuk,tumis bahan kisar(chef wan buat satu2-akak masuk semua)
  3. bila naik minyak,masukkan serai,ayam dan santan.kacau rata.
  4. masukkan gula merah,perahan limau nipis,garam dan hirisan limau purut.
  5. bila ayam agak setengah masak,keluarkan dan panggang atas api.akak masukkan dalam oven.
  6. kuah yang lebih tu masakkan hingga pekat.semasa proses memanggang curahkan lebihan kuah keatas ayam tadi.

AWARD DARI SHEILA

Dapat award dari Sheila.terimakasih atas ingatan sheila buat akak..seronok punya kawan kawan alam maya.walaupun belum pernah bersua,tapi dah macam kenal lama..semuga persahabatan alammaya nie kekal berpanjangan..Terimakasih bebanyak...

MEE GORENG MAMAK

Salam pagi Isnin,

wallaaa berapa hari tak update masak masak nie..kalau jumpa sabtu ahad tak merasalah akak nak duduk lama lama depan pc.nak post n3 pun payah.tapi sempat juga akak surf tenet cari bahan and tengok blog sifu sifu yang terror buat kek dan deko kek.sempat ler termengong sekejap dek tertarik dengan deko yang dibuat.tak per laa,nanti ada masa akak nak gak cuba melembutkan tangan belajar mengukir kek.uwaaa..
Okaylah hari ni akak tayang mee goreng mamak yang akak masak untuk sarap.cuba resipi rancangan icip icip di AFC channel.dah masak akak rasa kena tambah daging hiris untuk menyedapkan lagi rasa mee nie.maklumlaa akak suka kalau mee goreng dibubuh daging.baru ummphhh..

Bahan bahan:
  • 500gm mee kuning
  • 1 biji bawang besar(dimayang)
  • 2 biji lada hijau (hiris serong)
  • 1 biji tomato(hiris dadu sedang)
  • 1 biji kentang sederhana besar (kupas kulit rebus sebentar)
  • 1 keping tahu
  • 200 gm udang
  • sedikit daging(rebusdan dihiris nipis_ni akak cadangkan dan akak tambah)
  • cili boh atau lada kering dikisar
  • sawi, dan tauge
  • sos tomato,sos cili dan kicap pekat
  • garam,gula dan perasa
  • 2 biji telur
bahan tumbuk:
  • 4 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
caranya:
  1. Panaskan minyak.gorengkan dahulu tahu dan kentang rebus.dah garing angkat,masukkan udang goreng sebentar.angkat dan ketepikan dahulu.
  2. dengan menggunakan minyak lebihan tadi tumiskan bawang besar,dan bahan tumbuk,kemudian masukkan cili boh.bila telah naik minyak masukkan lada hijau,tomato,tahu dan kentang.kacau sebentar.kemudian masukkan daging biar sehingga daging empuk dan kemudian masukkan udang.
  3. tambahkan dengan sos cili,sos tomato dan kicap pekat.masukkan sedikit garam,gula dan perasa.
  4. akhir sekali masukkan mee,kacau rata,diikuti sawi dan tauge.buat lubang tengah dan pecahkan telur.kacau lagi hingga kesemua bahan rata dan perasakan.
  5. siap untuk dihidang...
Nota.cadangan hiasan bawang goreng,timun dihiris dan dibubuh sos tomato dan limau kasturi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails