Hari ini akak nak berkongsi kisah akak buat cream puff .Akak pernah sekali buat puff nie..biasalah kan bila tak pernah buat dan tak tau skill macamana nak buat cream puff nie memang jadi kawan cik tong lah jawabnya.nasib baik masa buat tu akak buat dalam aduan yang sedikit.Orang lain dah tak heran dengan cream puff ni akak aja yang terheggeh heggeh nak buat.
Bila AZITA ZAIN datang rumah akak awal tahun ni dan bawa CF ni sebagai buah tangan,terus pasang niat nak menerai.carilah resipi yang memang berbaloi,puas akak jalan jalan..jumpa resipi ini..Dan kebetulan pulak akak ada menonton rancangan Bake with Anna Olson di AFC.jadi akak combinekan resipi maka terhasil lah Cf ini..
Berbaloi membuatnya.akak buat dua perisa.satu gunakan whipped cream yang dicampurkan dengan kastad filling dan isi durian..lebihan membuat Durain crepe..dan kastad filling itu sendiri
Bahan2 nya:
- 100 gm butter
- 125 gm tepung roti
- 250ml air
- 3 biji telur
- sedikit garam,gula dan esen vanila(ini akak tambah)
- didihkan air bersama butter,garam gula dan esen vanila.
- Bila dah mendidih padamkan api.masukkan tepung dan kacau bagi sebati.
- Letakan semula periuk diatas api yang perlahan,kacau adunan sehingga tidak lekat di periuk.
- Angkat dari api,biarkan sejuk sebentar.
- Bila telah sejuk masukkan telur satu persatu.Pukul guna whisk saja hingga aduan sebati.
- bolehlah dimasukkan kedalam piping bag yang diletakkan nozzle bentuk bintang atau bulat.
- Picitkan diatas dulang pembakar yang telah dialaskan dengan kertas minyak.Jarakkan antara satu sama lain.
- amil sedikit air ciciahkan dengan hujung jari dan tekan diatas tanduk cream puff itu tadi.ada kaedah lain digunakan dengan spray atas puff itu tadi..
- Bakar suhu 220 darjah celcius selama 25 minit.
(KASTAD FILLING)cara ANNA OLSON
- 3 biji kuning telur
- 2 sudu besar tepung jagung
- 3 sudu besar gula kastor (ketiga tiga bahan ini dikacau rata guna whisk)
- 1 cawan susu segar
- 11/2 sudu teh esen vanila(renihkan diatas api yang kecil)
- 3 sudu besar butter.(letakkan dalam mangkuk yang bersih)
- CARANYA:(susu dan esen direnihkan sebentar,angkat dari api,masukkan bahan yang telah diratakan dengan whisk tadi.Letakakn semula diatas periuk double boiling.kacau hingga bahan sebati dan pekat.
- angkat dan tapis diatas mangkuk yang berisi butter.tapiskan hingga hbis dan angkat tapisan dan kacau rata bahan dimasak dengan butter tadi.
- tutup dengan plastik cling dan sejukkan sebelum dibubuh dalam puff tadi.yang ini untuk memudahkan bubuh dalam piping plastik.
- boleh juga dicampurkan dengan jagung krim untuk rasa jagung yang lebih lazat..