Wednesday, June 20, 2012

TART TELUR (Sedap dan ringkas)

Pagi ini akak nak share menu yang akak buat sabtu lepas.entah macamana bila klik2 kat toutube ada resipi tart telur.akak pernah buat seklai tapi tak jadi..sayang betul sebab kena masukkan kedalam cik tong.apa ke tidak nya inti crust tu akak tersalah buat.
resipi crust nya akak guna resipi yang biasa.akak guna acuan besar sedikit..tapi tak buat banyak sebab anak akak kurang gemar telur gini.lebihan adunan crust tu akak buat tat coklat..lepas ni nanti akak masukkan menu tat coklat pulak ya.
Memang berbaloi tengok cara cara kat youtube tu.untuk inti tu mudah aje.lepas nih akak rajin laa nak buat sebab bila dah siap rupanya encik Hb akak suka makan..sedap rupernye yer!

Bahan untuk INTI TAT TELUR
             5 sudu besar gula dimasak dengan 1 1/2 cawan air.(biarkan sejuk)>ikut kemanisan yang disukai
             2 biji telur
              1/2 tin @ lebih sikit susu cair(nak guna fresh milk pun boleh)
             sedikit esen vanila(kurangkan bau telur)
             1-2 sudu besar tepung kastad(ni akak tambah sendiri-ikut cam CENDANA KASIH buat)
Caranya :
            Masukkan air gula dalam bekas,masukkan telur,susu,esen vanila dan dikacau sebati.kemudian masukkan tepung kastad.kacau guna whisk aja.kemudian tapiskan.sedia digunakan...

Untuk crustnya:

  • 130gm butter
  • 60gm gula icing
  • 250gm tepung gandum
  • 1 biji kuning telur
  • sedikit esen vanila
  • 1 sudu besar air sejuk
caranya:
  • campurkan gula,butter dan tepung.dengan menggunakan tangan ramas rata bahan sehingga menjadi serbuk roti.
  • air,kuning telur,dan esen vanila dicampurkan dan pukul sekejap.
  • masukkan kedalam adunan tepung.gaul hingga menjadi adunan doh.
  • simpan sekejap dalam 10 minit
  • boleh lah dibentukkan dalam acuan dengan mengambil sedikit dan ditekan rata dalam acuan.
  • buat sehingga habis,baru tuangkan bahan inti.
  • panaskan ketuhar dan dibakar 20 minit atau sehingga masak dalam suhu 170 darjah.
  • selamat mencuba...

Tuesday, June 19, 2012

KEK PISANG GEBU

Salam di petang selasa yang ceria,

sedar tak sedar lama juga akak tak update apa apa kat rumah alammaya akak nih.disebabkan kesibukkan melampau lampau...tak sempat nak jenguk rumah nie..Kesian kan..terimakasih yang sudi menjengah..jemu lak kan datang rumah asyik asyik ayam madu tiga ajer..jadi petang nie akak nak kongsikan menu kek pisang yang akak dah buat lama dulu..kat folder akak berderet deret menu yang dah akak buat..nanti akak masukkan satu persatu yer...
 Kek pisang nie memang sangat sedap..smpan semalaman lagi naik rasa dan kelembutan kek ini..akak buat tak banyak separuh dari adunan asal.sebab ahli ahli mesyurat meja kat rumah akak kurang suka pisang..tapi Umar suka makan..jadi tak sia sia akak buat..akak suka sebab ada badam kat atas tu..dan campurkan sikit badam cincang kat dalam adunan..bila tergigit terasa pisang dan badam nyer..Waalllllaaaaa..sedap sangat!!!
Resipi amek kat rumah sis rinnchann..dulu selalu kalau nak try apa apa akak mesti gi ..SINI.
Resipi Kek Pisang Gebu

Bahan2:
250gm butter,
1 cawan caster sugar,
4 biji telur
1/2 camca teh garam halus
1 camca teh esen vanilla
4 sudu besar susu pekat,
3 cawan pisang lecek
2 cawan tepung, 
1/2 cawan plain yogurt(ni akak tambah)
1 camca teh soda bikabornat
1 camca teh baking powder
Walnut, macadamia, pecan nuts (Optional), (akak bubuh walnut dan sedikit choc chip)

Cara-cara :
1. Putar majerin dan gula caster hingga kembang dan berkrim.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil teruskan putaran mixer.
3. Tambahkan susu, esen vanilla dan garam halus.
4. Perlahankan mixer. Masukkan pisang lecek dan yogurt.
5. Masukkan tepung hingga agak-agak sebati. Hentikan mixer.
6. Masukkan kacang-kacang pilihan yang telah dipotong kasar. Gaul rata dgn spatula.
7. Bakar pada suhu 175 darj cel selama 50min hingga ke 60min.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails