Salam pagi selasa...semuga pagi ini membawa seribu rahamt kebahagiaan dan keceriaan buat semua..pagi nih sambil mengemas mengemas akak tengok MHI..ada segmen tentang adik Siti Nor Arissa yang baru berumur 57 hari,tapi sedang bertarung melawan kesakitan akibat jantung berlubang,saluran darah tersumbat..Aduhai terasa sayu hati melihat bayi kecil itu menanggung sakit..YaALLAH sembuhkan laa sakit bayi itu..sangat sangat sedih melihat wajah bayi tu.Mari lah kita sama sama berdoa semuga adik siti nor arissa akan segera sembuh dan membesar sebagai anak yang baik cantik dan memberi kebahagiaan buat kedua ibubapanya.
Okay lah kali ini akak tayangkan kuih Bingka susu yang sangat sedap.mendapat perhatian Hb akak dan anak2.Akak buat dalam acuan muffin jadi senang nak makan..Mungkin lepas nih kalau buat lagi akak try nak skip tepung kastard sebab akak ada nampak kat rumah Kak Rusnah Photopages resipi bingka susu ni tidak menggunakan tepung kasatard,tapi memgunaakan tepung gandum sepenuhnya..
Bingka Susu Kak Fida
Source : Mas dari DUNIAKU
Bahan A :
Loyang 8x8 @ 9x6
1 cawan susu cair - Mas guna susu segar
3/4 cawan susu pekat manis
50 g gula pasir - opt ( Mas letak 25 g jerk )
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur
Bahan B :
500 ml @ 2 cawan air
100 g @ 6 1/2 sudu besar mentega @ marjerin
50 g @ 5 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam
Cara membuatnya :
Satukan Bahan A dan ketepikan
Satukan Bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
Masukkan Bahan A ke dalam adunan Bahan B yang dimasak tadi, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
Tuang
adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu
160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan.
Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
Tayangan sampingan buat auntie IKA...selalu tanya pasal pakwe dia..nie Gambar Umar yang terbaru..sebuk nak memotong kuih yang akak buat..