Friday, November 25, 2011

Nasi Lemak Santan Wangi

 Assalamualaikum dan selamat pagi semua,pagi  ini akak nak share satu resipi nasi lemak yang sangat lembut wangi dan sedap..dan paling penting kurang kolestrol...Kawan akak perkenalkan Santan wangi nie untuk akak cuba buat nasi lemak..Dia bagi free akak pun cubalaa masak..Memang berbaloi menggunakan santan nie.Buat pengetahuan semua santan Wangi nie adalah santan yang diperbuat dari Kelapa Sawit yang diperah dan dijadikan santan.Lepas nie boleh laa cuba cari Santan dari kelapa sawit ni dipasaran..
Resipi nasi nie akak gunakan Beras Basmathi sebab kebetulan ada stok beras nie kat rumah akak...Dalam pic tu akak hanay buat sambal tumis biasa,ayam goreng rempah dan rendang daging hitam yang akak panaskan..Layannnnn...

Resipi Nasi Lemak Santan Wangi
Sumber:Dari rumah teres KakAsma

Bahan2:

3 cawan beras basmathi(akak guna cawan biasa kita minum tu)
3 cawan santan + 2 cawan air biasa
1 biji bawang besar*
sedikit halia*
1 ulas bawang putih*(dimayang halus)
1 batang serai(ketuk)
1 sudu kecil halba
2 helai daun pandan
garam


Cara membuatnya:
  1. Basuh beras kemudian toskan.
  2. Dalam periuk nasi elektrik,panaskan sedikit minyak tumis bahan dimayang hingga layu dan wangi.masukkan halba dan serai juga garam.
  3. Masukkan berasdan daun pandan kacau sebentar.Padam api dan alihkan periuk ke elektik.
  4. Masukkan santan dan air..kacau dan biarkan ia masak sempurna...
Ini saja nak enterprem Umar yang terbaru..hehehe pantang ajer nak snap gambar..Dah macam macam akalnya sekarang...Buat auntie Lieza nilah Wajah Umar yang terbaru..

Thursday, November 24, 2011

RENDANG HITAM KAK ERNA


Assalamualaikum semua teman teman,para pengunjung rumah akak yang lama betul sunyi,menyepi diri..Bukan merajuk hati,bukan malas atau pun mau pergi jauh jauh dari alam blogging nih..tapi dek banyak benar masalah yang seringkali timbul jadi akak mendiamkan diri.Namun akak tak pernah lupa pada teman teman adek adek semua..selalu juga ajaj datang menjenguk tapi ada yang tinggalkan komen,jejak dan ada hanya sebagai silent reader ajer.....
 Baru baru ni pulak bersamaan 9hb Nov. ABAH akak yang tercinta telah kembali kerahmatullah.AlFatihah buat abah akak.Jadi keinginan untuk menghidangkan resipi disini menurun balik..Hihihihi.....alasan kan...
 Tapi pada satu hari akak berkunjung kerumah kak Erna,wallaaa dia tayang rendang itam orang Rembau punya penangan..akak tau rendang tu memang tersangat sedap..hehehee maklumlaa kan akak kan duk rembau,keinginan untuk membuat sendiri rendang nih meluap luap..akak pun tanya kak Erna dengan bersms ajer..
 Akhirnya inilah rendang yang akak masak Ahad yang lalu..maaf yer baru nih sempat diupdatekan..Istimewa rendang nih adalah rempah rendang yang digunakan..kalau nak tau hanay dirembau ajer dijual rempah nie..kalau nak cari kena gi pasar tanya kat Wan-wan yang menjual hasil kampung..sebab tu rendang orang rembau nie terkenal kelazatan nyer.Dan bila dah masak rasanya tak lari dari rendang yang arwah abah akak masak..maklumlaa abah akal asal dari keturunan orang kampar....Oleh sebab akak masak main campak campak jadi akak bagi resipi main agak agak yer.

Resipi Rendang Hitam
Source:Kak Asma dan Kak Erna(Http://ibutigahero.blogspot.com)

Bahan2:

1 kilo daging batang pinang
3 biji kelapa parut(akak beli santan siap perah 4 inggit-guna semuanya)
2 paket kerisek
2 helai daun kunyit(org negeri tak bubuh akak lak bubuh)
1 inci halia(mayang halus)
5 batang serai(ketuk)
sedikit lengkuas(ketuk)
1 paket rempah rendang

Bahan di kisar halus:

2 biji bawang besar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sesudu besar lada hitam
10 batnag cili padi
2 sudu besar cili giling
rempah tumis 4 sekawan
gula,garam,perasa

Cara membuatnya:
Bersihkan daging,hiris nipis ketepikan.Dalam kuali panaskan sedikit minyak,tumiskan bahan dikisar halus,masukkan bahan tumisan,halia,serai dan lengkuas serta rempah tumis 4 sekawan.bila telah naik minyak masukkan rempah rendang daging dan sedikit air.(kalau ikut kak erna boleh letak sedikit serbuk kari-akak skip nih..)Biarkan air daging kering sedikit baru masukkan santan.garam,gula dan perasa.biarkan hingga santan agak kering,kecilkan api,hendaklah sentiasa dikacau bagi meratakan bahan tumisan dan daging..akhir sekali baru masukan daun kunyit dan kerisik..

Nota akak: mula mula akak masak dalam kuali,bila dah agak nak kering akak tukar kedalam periuk,sebab malas nak kacau selalu..buka api kecil aje...Ikut gambar tak berapa hitam,tapi rendang nih memang hitam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails