Assalamualaikum semua teman teman,para pengunjung rumah akak yang lama betul sunyi,menyepi diri..Bukan merajuk hati,bukan malas atau pun mau pergi jauh jauh dari alam blogging nih..tapi dek banyak benar masalah yang seringkali timbul jadi akak mendiamkan diri.Namun akak tak pernah lupa pada teman teman adek adek semua..selalu juga ajaj datang menjenguk tapi ada yang tinggalkan komen,jejak dan ada hanya sebagai silent reader ajer.....
Baru baru ni pulak bersamaan 9hb Nov. ABAH akak yang tercinta telah kembali kerahmatullah.AlFatihah buat abah akak.Jadi keinginan untuk menghidangkan resipi disini menurun balik..Hihihihi.....alasan kan...
Tapi pada satu hari akak berkunjung kerumah kak Erna,wallaaa dia tayang rendang itam orang Rembau punya penangan..akak tau rendang tu memang tersangat sedap..hehehee maklumlaa kan akak kan duk rembau,keinginan untuk membuat sendiri rendang nih meluap luap..akak pun tanya kak Erna dengan bersms ajer..
Akhirnya inilah rendang yang akak masak Ahad yang lalu..maaf yer baru nih sempat diupdatekan..Istimewa rendang nih adalah rempah rendang yang digunakan..kalau nak tau hanay dirembau ajer dijual rempah nie..kalau nak cari kena gi pasar tanya kat Wan-wan yang menjual hasil kampung..sebab tu rendang orang rembau nie terkenal kelazatan nyer.Dan bila dah masak rasanya tak lari dari rendang yang arwah abah akak masak..maklumlaa abah akal asal dari keturunan orang kampar....Oleh sebab akak masak main campak campak jadi akak bagi resipi main agak agak yer.
Resipi Rendang Hitam
Source:Kak Asma dan Kak Erna(Http://ibutigahero.blogspot.com)
Bahan2:
1 kilo daging batang pinang
3 biji kelapa parut(akak beli santan siap perah 4 inggit-guna semuanya)
2 paket kerisek
2 helai daun kunyit(org negeri tak bubuh akak lak bubuh)
1 inci halia(mayang halus)
5 batang serai(ketuk)
sedikit lengkuas(ketuk)
1 paket rempah rendang
Bahan di kisar halus:
2 biji bawang besar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sesudu besar lada hitam
10 batnag cili padi
2 sudu besar cili giling
rempah tumis 4 sekawan
gula,garam,perasa
Cara membuatnya:
Bersihkan daging,hiris nipis ketepikan.Dalam kuali panaskan sedikit minyak,tumiskan bahan dikisar halus,masukkan bahan tumisan,halia,serai dan lengkuas serta rempah tumis 4 sekawan.bila telah naik minyak masukkan rempah rendang daging dan sedikit air.(kalau ikut kak erna boleh letak sedikit serbuk kari-akak skip nih..)Biarkan air daging kering sedikit baru masukkan santan.garam,gula dan perasa.biarkan hingga santan agak kering,kecilkan api,hendaklah sentiasa dikacau bagi meratakan bahan tumisan dan daging..akhir sekali baru masukan daun kunyit dan kerisik..
Nota akak: mula mula akak masak dalam kuali,bila dah agak nak kering akak tukar kedalam periuk,sebab malas nak kacau selalu..buka api kecil aje...Ikut gambar tak berapa hitam,tapi rendang nih memang hitam...