Alhamdulilah dah lapan hari akak berpantang.baby akak sihat,syukur kepada Allah swt.Pada yang datang bertandang dan mengucapkan tahniah dan mendoakan akak dan baby tu akak nak mengucapkan berbanyak banyak terimakasih.tak terkata betapa terharu dan seronok nya akak rasa dengan kehadiran teman teman memberikan ucapan tu.ade yang akak dah balas komen ade yang belum lagi bukan ape awal awal pantang nie tak dapat nak duduk lelama depan pc.
Nipun sebab nak menyampaikan salam terimakasih dan juga nak war warkan nama baby akak nie.mula mula nak namakan dia Muhammad Abdul Razzaq,tapi bile akak kata kat hb nanti semua panggil dia ajak..ajak...kelakar lak..jadi nya selepas balik dari pejabat pendaftaran negara hb akak unjukkan surat beranak tu..terkejut katakkkk akak !!!!apeke idak nyer dah bertukar jadi MUHAMMAD UMAR pulak.acid kata tak sedap nama tu.dia siap kata dia akan sayang baby tu kalau dah tukar nama lain.huhuhu...lucu pulakkan..tapi tulah nama baby terbaru akak nie..
Untuk sementara nie,takde lah hidangan istimewa dari akak.pantang pun akak makan yang simple ajer..bening sawi,ulam pegaga,ikan bilis goreng..adelah sesekali bertukar masak singgang ikan atau goreng lada hitam ikan parang atau ayam...kalau tak kurus tak tau ler kannnn!!!
pepun salam sayang dari akak buat semua teman teman,adek adek...
Thursday, February 25, 2010
Thursday, February 18, 2010
Selamat Datang Ahli Baru
Buat semua teman teman akak yang selalu datang bertandang......
Alhamdulilah...syukur kehadrat Allah kerana akhirnya penantian selama sembilan bulan berakhir pada 17hb.Feb.bila akak selamat melahirkan baby lelaki seberat 3.2kg tepat jam 1.15 minit pagi di Hospital Tampin Negeri Sembilan secara normal.kalau diikutkan tarikh lama lagi baru bersalin tapi Allah lebih mengetahui segala-galanya....
Masa akak melahirkan baby akak ni kalau diikutkan sakit sesak nafas dan tak pernah sihat selalu tu akak pikir mesti akak kena buat operation..memang risau sungguh.tapi Allah makbulkan doa akak.mudah pulak bersalin.inilah wajah ahli baru dirumah akak...Sebenarnya untuk pengetahuan semua,dalam melahirkan baby akak nie,akak duduk dua hospital.melahirkan dihospital Tampin,tapi atas kes uri masuk semula kedalam perut akak,jadi akak terpaksa dihantar keHospital Besar Seremban serta merta sebaik sahaja melahirkan akibat kompilasi yang akak dapat tu.eee...ngeri kalau diingatkan semula peristiwa tu..yelah akak tak sangka untuk duduk sampai dua hospital dalam masa 3 hari,menjalani rawatan untuk di operasi,tapi nasib baik uri yang termasuk semula tu dapat dikeluarkan secara normal tanpa perlu menjalani operation..akak dah sign borang operation,darah dah sediakan bagi menampung seandainya berlaku pendarahan yang teruk,dan yang paling ngeri difikirka bila akhirnya akak merasa juga masuk kedalam operation room...walaupun akak bersalin secara normal.Akak berdoa sewaktu menunggu untuk operation tu semuga Allah melindungi akak dan tidak kena operation.Alhamdulilah Allah memakbulkan doa akak..akak selamat dan uri tu dapat dikeluarkan.dan semalam akak dapat kembali semula kerumah dengan selamat dan sihat..Syukur kepada Nikmat yang Allah beri kan...
Thursday, February 11, 2010
Sambal Goreng Jawa
Jom kita layan sambal goreng orang jowo nie.adehh sedap tul makan ngan ikan kering bulu ayam,masak kari ikan mambong..banyak akak makan tau..sib baik tak naik masa timbang badan.
doktor kata dah nak dekat nie kak..sebab timbang tak naik padahal hari hari membedal semacam.toalk nasi,petang mesti nak ade kudapan..huhuhu..harap harap lepas bersalin nanti akak leh maintain balik....dah otai nie kena jaga badan..kalau idak macam macam yang datang hinggap....
Jom makan sambal goreng akak nie;
doktor kata dah nak dekat nie kak..sebab timbang tak naik padahal hari hari membedal semacam.toalk nasi,petang mesti nak ade kudapan..huhuhu..harap harap lepas bersalin nanti akak leh maintain balik....dah otai nie kena jaga badan..kalau idak macam macam yang datang hinggap....
Jom makan sambal goreng akak nie;
- 3keping tahu potong dadu digoreng sebentar
- sekeping tempe dlm plastik tu pun hiris halus digoreng
- 7 tangkai kacang panjang(hiris serong)
- 300 gm udang basah buang kulit (goreng sebentar)
- tahu kering dan sedikit soo hoon direndam sebentar
- 2ulas bawang putih*
- 5ulas bawang merah*
- 1 btg serai*
- 8-9 tangkai lada kering(rebus sekejap bg lembut)*
- sedikit ikan bilis atau udang kering*
- lada merah hiris halus
- sedikit air asam jawa,garam,gula dan perasa jika suka
- kisar halus bahan bertanda*.panaskan minyak tumis kan bahan tumisan hingga naik minyak.
- masukkan garam,gula,perasa dan air asam jawa.
- akhir sekali masukkan bahan bahan yang telah digoreng,kacang panjang dan lada merah hiris dan juga tahu kering bersama soo hoon tadi.perasakan dan bolehlah diangkat..
Sunday, February 7, 2010
Lemak kuning ayam dan ayam goreng
Ape nak dimasak jika hanya seekor ayam yang siap dicincang dibawak balik.tanpa ade ape ape bahan sampingan..pening tul nak pikir..acid kata mak goreng jer ayam tu..masak kicap.tapi hb akak tak gitu minat makan ayam masak kicap.masak orang malas kata dia.
jadi bile tengok ade sikit santan kat petiais akak pun didihkan,blend cili api ngan bawang dan halia,buh sedikit kunyit serbuk,masukkan kedalam santan,titikkan serai dan siatkan daun kunyit(tanam sendiri le nie)..bubuh lak asam keping garam dan gula sikit...
jadi ler ayam masak lemak kuning berperisa daun kunyit...
Baki ayam tu akak buh segala macam yang ade,serbuk kurma,serbuk cili,madu sikit,serbuk kunyir,bawang putih ngan halia ditumbuk,garam dan perap kejap.ingat nak bakar tapi senang goreng jer..disebabkan ade madu jadi ayam nie tergesenggg lagi..tapi sedap pulak yang geseng tuh..jadi tulah hidangan akak hari jumaat..hehehe dah lepas pun nak n3 gakkan...
semalam akak masak sambal goreng jawa..tapi lum di upload kat dalam pc oleh hb akak..nnti dah ade akak masukkan yer...
jadi bile tengok ade sikit santan kat petiais akak pun didihkan,blend cili api ngan bawang dan halia,buh sedikit kunyit serbuk,masukkan kedalam santan,titikkan serai dan siatkan daun kunyit(tanam sendiri le nie)..bubuh lak asam keping garam dan gula sikit...
jadi ler ayam masak lemak kuning berperisa daun kunyit...
Baki ayam tu akak buh segala macam yang ade,serbuk kurma,serbuk cili,madu sikit,serbuk kunyir,bawang putih ngan halia ditumbuk,garam dan perap kejap.ingat nak bakar tapi senang goreng jer..disebabkan ade madu jadi ayam nie tergesenggg lagi..tapi sedap pulak yang geseng tuh..jadi tulah hidangan akak hari jumaat..hehehe dah lepas pun nak n3 gakkan...
semalam akak masak sambal goreng jawa..tapi lum di upload kat dalam pc oleh hb akak..nnti dah ade akak masukkan yer...
Friday, February 5, 2010
Pizza
Hah....tercapai gak hajat hati nak buat pizza cam pizza kengkawan buat..kebetulan akak lum rasmikan pan yang akak dapat dari kawan blogger akak hari tuh..
Masa akak buat pizza ni kebetulan adek ipar akak ngan anak2 dia ade kat umah akak.suka tul anak buah akak tu makan pizza buatan mak long dia nie..hehehe cam pizza hut laa mak long..sedap!!! makan rebut rebut...adek ipar siap tanya resipi lagi...akak guna resipi yang Juliza Adzlizan bagi masa dia buat demo kat WHI tv3..tapi tak ler akak catat cara cara buat nye..hanya sempat salin bahan bahan jer..jadi akak pun gi umah Hana tengok cara buat pizza nie...
Ikut juliza dia guna tepung gandum ajer,akak tukar ke tepung roti..biasa laa kan kita nie pasal nak mengolah olah nie memang suker tul..
Bahan2 yg akak guna untuk pastri pizza:
Masa akak buat pizza ni kebetulan adek ipar akak ngan anak2 dia ade kat umah akak.suka tul anak buah akak tu makan pizza buatan mak long dia nie..hehehe cam pizza hut laa mak long..sedap!!! makan rebut rebut...adek ipar siap tanya resipi lagi...akak guna resipi yang Juliza Adzlizan bagi masa dia buat demo kat WHI tv3..tapi tak ler akak catat cara cara buat nye..hanya sempat salin bahan bahan jer..jadi akak pun gi umah Hana tengok cara buat pizza nie...
Ikut juliza dia guna tepung gandum ajer,akak tukar ke tepung roti..biasa laa kan kita nie pasal nak mengolah olah nie memang suker tul..
Bahan2 yg akak guna untuk pastri pizza:
- 31/2 cawan tepung roti
- 2sudu teh garam(akak kurangkan11/2 aje)
- 1sedu teh gula
- 2sudu teh mauripan
- 2sudu teh oregano
- 2sudu besar minyak zaitun(tak de akak bantai minyak masak jer huhuu...)
- 115ml.air panas
- 1 sudu besar shortening(ni akak tambah)
Thursday, February 4, 2010
Gendang Kasturi
Nie kes nak dengki kat semua..akak nak sape dtg nie nnti balik umah tingat nak buat pulak..buat dah lama.suh anak akak amek gambar,dahlah sekeping pastu cam gini ruper gambar yg dia amek...tak patut sungguhkan..
akak buat kuih gendang kasturi nie dah seminggu lepas...hehehe jangan marah yer..minta maap lah jangan minta lak mmg takdo laie!!!!
tapi semua mesti tau nak buat kuih nie..senang jer...akak masa buat ceconet cenonet jer..senang masuk mulut..sekali ngap!!!!!...buat kulit dia rangup sikit.adeh ade kena buat lagi nie...
akak buat kuih gendang kasturi nie dah seminggu lepas...hehehe jangan marah yer..minta maap lah jangan minta lak mmg takdo laie!!!!
tapi semua mesti tau nak buat kuih nie..senang jer...akak masa buat ceconet cenonet jer..senang masuk mulut..sekali ngap!!!!!...buat kulit dia rangup sikit.adeh ade kena buat lagi nie...
Kelahiran terbaru dan Cabutan Bertuah cikmin.com’.
INI ENTRY STICKY MODE,SILA SKROLL KEBAWAH UNTUK ENTRY TERBARU.
Cikmin.com merupakan sebuah laman blog peribadi yang mengisahkan tentang cikmin dan keluarga,disamping itu cikmin.com juga tempat cikmin berkongsi petua,resepi masakan,luahan perasaan,tips2 berguna untuk dimanfaatkan bersama.Semoga kelahiran cikmin.com yang amat istimewa ini akan terus mendapat sokongan padu dari anda semua.Salam untuk semua dan Terima Kasih.
Ni kes nak gak minyak wangi gift dari cikmin sempena dengan pembukaan blog terbaru cikmin..mane tau rezekikan,hehehe jadi akak cuba cuba laa join..tapi harap ape yang akak buat nie betul yer cikmin...
Mai ler kita pakat ramai ramai join cabutan bertuah nie...saja suka suka sebagai menghargai teman teman blog kitakan....
Cikmin.com merupakan sebuah laman blog peribadi yang mengisahkan tentang cikmin dan keluarga,disamping itu cikmin.com juga tempat cikmin berkongsi petua,resepi masakan,luahan perasaan,tips2 berguna untuk dimanfaatkan bersama.Semoga kelahiran cikmin.com yang amat istimewa ini akan terus mendapat sokongan padu dari anda semua.Salam untuk semua dan Terima Kasih.
Ni kes nak gak minyak wangi gift dari cikmin sempena dengan pembukaan blog terbaru cikmin..mane tau rezekikan,hehehe jadi akak cuba cuba laa join..tapi harap ape yang akak buat nie betul yer cikmin...
Mai ler kita pakat ramai ramai join cabutan bertuah nie...saja suka suka sebagai menghargai teman teman blog kitakan....
Pau
Pau oh pau..kat umah akak pau memang laku sungguh.akak buat pau nie bila anak akak asyik sebut nape mak lama tak buat pau.inti ade tapi tak gak dibuat pau nie.jadi lepas maghrib selasa lepas akak bancuh laa adunan pau nie.panas panas makan aduh..tak cukup.ingat boleh laa buat sarapan..tapi tak dan nak makan..kejap jer licin.
pada yang lama tak makan pau tu rajin rajinkan laa diri buat..hehehe bukan per nak ajak makan dah habis dah!!!!
pada yang lama tak makan pau tu rajin rajinkan laa diri buat..hehehe bukan per nak ajak makan dah habis dah!!!!
Speghetti Lala n udang
Salam pagi Khamis...lama akak tak masak spaghetti.jadi biasa laa kan teragak benar jadi akak buat laa pagi semalam.buat pun tak banyak.khas untuk tekak mak yung nie ajer..masak simple ajer..akak bubuh udang ngan lala.lada hitam banyak banyak..hah ko amek kejap kejap dating ngan cik tan..macam kata abbot..hehehe..penat tullll.....mesti ramai yang pandai buat spaghetti nie,yelah campak2 jer,pastu bubuh laa oregano laa italian herb laa..masak lak ngan minyak zaitun pasti sodapkan..tapi akak pakai minyak biasa jer..tadakkk minyak tuh...hehehe
Monday, February 1, 2010
Cakoi
Hana kata Kayu keramat ke Hikmat,akak panggil cakoi jer laa yer..buat hari jumaat lepas,nak post kalau sabtu ahad tak dan nak pegang pc nie..ntah yer..dah dekat dekat nak bersalin nie tekak akak macam macam teragak..mana yang boleh dibuat akak try ler,,yang tak boleh tu pakai oder ajer laaa..hihihi mesti dapekk punyooo..huiyooo untung jadi makyung nie...
akak amek resipi dari ntah blog sape,jenjalan nampak resipi nie akak try ler buat,alhamdulilah okay laa menjadi....
Bahan-B ahannya :
500gm tepung gandum
2 cawan air(kena kurangkan sikit.)
1 camca besar marjerin di masak ( cairkan )
1 camca teh garam halus
3 sudu makan gula
1 sudu makan susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 camca teh yis kering
½ camca teh soda bikarnonat ( jika tak pakai pun lagi lembut )
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya :
Sediakan satu mangkuk adunan.
Masukkan 2 cawan air, marjerin, gula, susu, garam, kuning telur, yis kering dan soda bikarbonat.
Semua bahan tersebut di kacau hingga larut, masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Adunan biar lembut. Uli hingga tidak melekat.
Bulat-bulatkan adunan. Biarkan sehingga ½ jam, tutup dengan tuala.
Ambil adunan dan canai. Kerat-kerat dan ambil lidi basah, tekan dan tindih dan di tarik panjang.
Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning dan masak.
Goreng dengan api sederhana.
akak amek resipi dari ntah blog sape,jenjalan nampak resipi nie akak try ler buat,alhamdulilah okay laa menjadi....
Bahan-B ahannya :
500gm tepung gandum
2 cawan air(kena kurangkan sikit.)
1 camca besar marjerin di masak ( cairkan )
1 camca teh garam halus
3 sudu makan gula
1 sudu makan susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 camca teh yis kering
½ camca teh soda bikarnonat ( jika tak pakai pun lagi lembut )
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya :
Sediakan satu mangkuk adunan.
Masukkan 2 cawan air, marjerin, gula, susu, garam, kuning telur, yis kering dan soda bikarbonat.
Semua bahan tersebut di kacau hingga larut, masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Adunan biar lembut. Uli hingga tidak melekat.
Bulat-bulatkan adunan. Biarkan sehingga ½ jam, tutup dengan tuala.
Ambil adunan dan canai. Kerat-kerat dan ambil lidi basah, tekan dan tindih dan di tarik panjang.
Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning dan masak.
Goreng dengan api sederhana.
Subscribe to:
Posts (Atom)