nak resipi untuk dalca nie,,,semua orang pandai buatkan...
ni pencuk lagi senang akak hiriskan nenas,timun,bawang merah kecil,lada merah dan hijau.gaul rata masukkan sedikit garam dan gula.perahakn limau kaasturi...siap
Ayam masak merah nie dah ada resipinya,cuma akak tambahkan daun pandan masa menumis..bau wangi dan ada kelainan pada rasanya,
Nasi minyak ni pueh cari resipi yang sesuai,akhirnya jumpa kat rumah Hana.resipi dari mr.dayat.Hana kata sedap,jadi akak pun ikut aje laa resipi nih.memang betul...cubalah pada sape yang nak masak nasi nih bila bila nanti.
Bahan-bahan
Cara-cara - 4 cwn beras basmathi
- 6 cwn air(ikut jenis beras)
- 1-2 biji bwg besar (hiris)
- 2" halia (hiris)
- 3-4 biji bwg putih (hiris/tumbuk)
- 1 cwn susu cair
- sedikit minyak sapi utk menumis
- sedikit garam
- sedikit rempah tumis
- sedikit pewarna kuning
- 2 helai daun pandan
- sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan
- mula-mula didihkan air.sambil tu,basuh beras dan toskan
- dalam periuk lain, tumiskan rempah tumis,bawang besar,bwg putih dan halia sampai naik bau
- masukkan bahan yg ditumis (dgn minyak skali) kedalam air yg dididih.kemudian masukkan beras ,garam dan daun pandan.
- bila nasi kering dan hampir masak, masukkan pula susu cair.biar sampai masak
- bila nasi dah masak, titiskan pewarna kuning ke 3-4 bhgn.kemudian gaulkan perlahan.
- masukkan kismis dan gajus sebagai hiasan. -