Salam pagi semua,pagi ni akak hidangkan Blueberry Cistat buat semua yang datang berkunjung.tak mau gak ketinggalan dalam marathon geng geng semua buat cistat nie..akak pernah buat gak pastrinya guna satu resipi tapi mengecewakan..tak rapuh dan agak lemau bila dah sejuk sikit.tapi tu laa kita niekan jenis nak juga mencuba jadi akak try guna yang ini amek resipi kat umah Irsyam Nur
sini.irsyam amek kat rumah kak wan
sini.
Bahan Pastry Tart
60gm gula ising
250gm tepung gandum
125gm mentega sejuk di potong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanila/esen badam
Cara-cara
1. Satukan gula ising dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Rehatkan selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.
Cheese Filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
50ml UHT whipping cream(guna susu segar)
60gm gula ising
60gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar lemon jus jika suka
Filing : Blueberry, strawberry, kiwi, manggo(akak guna Blueberry filling)
(Masukkan ke dalam piping bag)
Cara-cara :
1. Pukul cream cheese bersama gula ising, mentega hingga sebati. Masukkan telur dan whipping cream, putar sekejap hingga adunan sebati dan tidak berketul. Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
2. Ambil kulit tart, pipekan sedikit filling kesukaan di tengahnya dan picit adunan cheese menutupi filling.
3. Untuk corak di atasnya, pipekan sedikit filling atau ambil sedikit cream cheese dan campur dengan sedikit pewarna, pipekan keatasnya kemudian lorek dengan corak kesukaan.
4. Bakar sekejap selama 5-8 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan selama 2 atau 3 jam.