Shanghai Bun
- 220ml air
- 75gm butter
- 1 biji telur
- 1 camt bread improver(akak gantikan dgn shortening)
- 1 camt garam
- 4 camb susu tepung
- 100gm gula castor
- 500 gm tepung high protein
- 1 peket yis
- 3 sudu besar water roux
tapi disebabkan akak menguli akak buat masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk besar kecuali yis dan air .akak larutkan yis kedalam air suam mengikut sukatan diberi..biarkan kembang kemudian baru masukkan kedalam adunan.uli sehingga menjadi doh yang licin dan elastik..buat kepal sedang masukkan kedalam plastik dan uli sebentar hingga lembut dan licin..proses diulang hingga habis adunan..kemudian akak perap dalam oven selama 20 minit atau hingga doh mengembang..tumbukkan doh bagi membuang angin dan boleh laa disikan inti atau dibiarkan kosong..adunan ini juga boleh dibuat doh asas untuk pizza.akak isi inti didalam roti ini..buat juga inti sadin..
Inti sadin
Inti kacang merah
kagum kagumm.. saya tak pernah lagi try buat roti.. hu hu
ReplyDeletepg td masa shopping adalah beli tepung dan yeast, kononnya nak buat lah apa2 pun..tp barang2 tu dah simpan dlm kabinet, ntah bila lah nak keluar tu...hehehe..
ReplyDelete:-)
izan,
ReplyDeletetak susah mana pun bila dah buat..hihihi..tapi kena laa amek masa sikit menguli..tapi kalau ade Bm mmg senang kerja..roti pun cantik ajer..
cheqna,
ReplyDeletelaa jangan masukkan dulu nnti dah berkulat baru nak buat..hehehe pi kuarkan balik buat..dah buat nnti bila jadi waaaa seronok kemain tau...
This wwas lovely to read
ReplyDelete