Sumber Resipi : Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa SempadanBahan-Bahannya :-)
- 240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau -
- 1 camca teh Double-Acting baking powder
- 1 camca teh instant yeast
- 1/2 camca teh garam
- 25 g lemak sayur (shortening)
- 100 ml air suam* - kita buh 115 ml
- 30 g gula halus*
- 1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati) -
- Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2
Cara membuatnya :-) -
1. Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
2. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
1. Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
2. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
3. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
4. Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.5. Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba
sedapnya pau pepagi nih....pau inti ayam tak dak ke...hehehehh memandai ja
ReplyDeletemmg lembut nmpk nyer tu kakasma...nk buat maleh betul..er klu ganti bking powder biasa brapa agaknya? ke sama suktn tu?
ReplyDeleteBaru tengok gambo, dah berkobar nak buat, terus copy resepi..hehe..
ReplyDeletelagi bersemangat if dapat rasa, apa boleh buat, awal2 kabo dah pinish..hehe
:-)
saya pulak sukaaa pau kelapa. kcg merah tak berapa jalan.hehe
ReplyDeletealimaz..soweiii yooo takdo akak buat inti kelapa ngan kacang merah ajer..ahaa kan len kali leh try buh inti tukan
ReplyDeleteIzah,
buat laa zah..tapi akak prefer ade satu lagi resipi,cubalaa asal namanyer baking powder boleh ajer zah!!!
Cheqna,
salin jangan tak salin dah buat jangan lupa pos tuk akak lak yer..hehehe ngelat ler nie
ain,
ooo boleh laa geng ngan anak akak tu..dia pun prefer inti kelapa dari kacang merah