Yess!yesss!!akhirnya akak berjaya merealiaisasi cita cita nak buat roti.walaupun tanpa BM..alhamdulilah..penat wooo menguli..bila dah bakar dan cantik gitu rotinya..aduhh ilang segala penat.akceli nie percubaan pertama menjadi..dulu akak memang penah buat roti tapi tk menjadi sangat..hehee..akak guna resipi kakwan dari citrasawan.cuma pada resipi tu tak bubuh water roux.tapi akak pepandai ajer menambahkan water roux dlam adunan..dan akak ku buat lagi nanti sebab satu rumah suka makan.kat kedai dah sejuk ni makan panas2..syukur!!ooo lupa nak bagitau akak bubuh inti kacang merah dan inti kelapa dan ade yang kosong ajer..ikut tekak anak2..biasalaakan..buat kakwan maceh share resipi.kita c/p dari sana senang bile nak buat lagi bila bila nanti...
Bahan-bahan
500gm tepung high protein
95gm gula kaster
1 tsp garam halus
14gm yis segera
50gm majerin/mentega
45gm shorteing/minyak sayur
2 tsp susu pekat manis
1 biji telur gred A
210gm air
Cara-cara
1. Satukan semua bahan dalam mangkuk pengisar kecuali air. Gunakan hook dan dengan speed perlahan, gaul adunan hingga rata.
2. Tukar kepada speed sederhana dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli selama 8-10 minit sehingga menjadi doh yang elastik (boleh di tarik dan tidak putus)
3. Keluarkan doh dan uli dengan tangan, bentukkan bulat dan tutup dengan mangkuk besar atau plastik. Rehatkan selama 20 minit.
4. Leperkan doh dan uli semula. Bulatkan kembali dan rehat lagi selama 15 minit.
5. Ambil doh dan timbang seberat 60gm atau saiz yang di kehendaki. Bulat2kan semula. Rehat selama 5 minit.
6. Leperkan doh dan canai untuk membuang angin. Kemudian barulah di bentuk mengikut bentuk yang di kehendaki.
7. Rehatkan doh sehingga mengembang 2 x ganda barulah di bakar pada suhu 180C di rak tengah selama 15-20 minit sehingga keperangan.
asma..bolih tak terus mesin je uli..akak punya tangan ni..tak pandai meenguli..nanti jadi..mati adunana tu..kalau buat pau tak pe kan..tak perlu uli..tunggu naik je..roti bolih tak macam tu..
ReplyDeletewow gebusnye!!
ReplyDeletetahniah, tahniah..nampak pun macam panas2 lagi..sedap tu :-)
ReplyDeleteoye oye..tepuk tangan..pukpukpuk..kkakasma dah buat roti.bila dah cantik roti tu, bekali kali plak nak buat nanti kak....
ReplyDeletesalam kak asma,ada lagi x roti,lenda nak yg ader inti kelapa..sebuku pun jadik ler...congrats kak asma...mjadik jugak akhirnya roti mu itew,,,,,,
ReplyDeleteKak Erna,
ReplyDeletekalau guna Bm kan kak tak yah nak uli siap kuarkan bentuk2kan,tunggu sat pastu bakar..tapi kita nie semua uli guna tangan jer kak..tak guna mesin pun..kena laa minta tolong hb akak uli kot..hihihi..gurau yer kak..tapi boleh cuba dulu..mana tau okkan..
Cat,
ReplyDeleteyesss seronok tull jadi gebusss gitu..
Cheqna,
Dah tak panas dah tu..hehehe nak panas2 kena laah cheq gi uli pas nie..
Izah,
akak rasa pun cam gitu gak laa zaa..pas nie asyik tayang roti ajer laa kot...huhuhuhu jemu lak yg dtg asyik roti roti ajer kan!!!
Lendanuar,
laa kena laa lenda nguli ,dah pinish alreadi..hehe maceh ...nak bg dah takde kalau idak bg 3 ketuiii