Wednesday, December 22, 2010

Sugee Kek @kek suji

 Pepagi dah tayang kek.apa nak buatkan,kalau dah peminat tegar ada,memang susah.kejap kejap kena cari idea kek apa nak dibuat.sebenarnya kek sugee nie lama dah berangan nak buat,amek resipi kat umah Fida@amida Dubai lama dah..baru nie dapat dibuat..Kalau ditanya pasal kek nie..memang tersangat sedap,tak caya buat laa...terangkat sungguh..tapi syaratnya masa makan kena tutup mata,ermmmm rasa lazat..uwaaa...perasan kejap yooo...
KEK SUJI

Sumber: Irma Iryani Said (Buku Resepi Pesta Perut)
                                       source akak Fida@Amida Dubai disini

Bahan-bahannya

400gm mentega ( chap tong/golden fern)
240gm tepung semolina/suji
2 sudu makan susu pekat
1 biji parutan kulit limau/oren
1/2 biji jus limau/oren
4 biji telur
10 biji kuning telur
300gm gula kastor
160gm tepung naik sendiri ( diayak )
100gm badam cincang
Acuan berukuran 28x20cm.



Caranya

Pukul mentega dan susu pekat hingga kembang dan ringan. Masukkan tepung semolina, kulit limau dan jus limau. Gaul rata dan perapkan semalaman supaya tepung semolina kembang. Perap di suhu bilik dan bertutup.Esoknya....panaskan ketuhar 180 darjah. Gris acuan dan alas dasarnya dengan kertas kuih. Pukul telur, kuning telur dan gula hingga betul-betul kembang. Gaul rata pada adunan yang diperap semalaman.Masukkan tepung yang dicampurkan dengan badam cincang, sedikit demi sedikit. Tuangkan kedalam acuan kek dan bakar selama 45-60 minit. Setelah 40 minit, turunkan suhu ke 150 darjah.Biarkan kek betul-betul sejuk sebelum dipotong.

Friday, December 10, 2010

Tempe goreng sambal

Balik dari kuantan akak buat sambal tempe nie.saja buat tuk kudap kudap masa tengok tv..mata tengok tv,mulut penuh sambal.wallaaaa sedap tul!!!...jiran sebelah umah pak mentua akak buat perusahaan tempe,akak beli sikit tuk bawa balik.sikit sikit pun tak habis lagi tempe tu.dah puas goreng,masak ..bukan ape kat umah akak hanya akak sorang yg tukang bedal,anak anak dok hongges kacang ngan ikan bilis ajer...

Resipi tempe goreng sambal
  • 3 bungkus tempe
  • segengam ikan bilis
  • segengam kacang tanah
  • 10 tangkai lada kering
  • sedikit belacan
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • gula,garam dan air asam jawa
Caranya
  1. hiris tempe,goreng garing dan toskan
  2. ikan bilis dan kacang tanah digoreng juga
  3. lada kering,belacan bawang merah dan putih dikisar halus.Kemudian ditumiskan hingga naik bau.
  4. masukkan garam dan gula(kena lebihkan sikit) dan air asam jawa,
  5. akhir sekali masukkan tempe,kacang tanah dan ikan bilis tadi.kacau sebentar.padamkan api.siap untuk dihidang.

Thursday, December 9, 2010

Daging masak Palembang

 Pagi nie akak nak share resipi masakan yang akak makan masa adek akak buat rumah terbuka raya lepas.memang sedap kalau makan ngan lontong atau nasi.cuma kepedasan nyer tu yang buat ayer mate meleleh bab kalau nak sedap kena bubuh cili api sket..memang gerenti asyik kena lap  lap jer hehehehe...pada nak cuba akak nak bagitau yea,resipi ni percubaa akak selepas merasanya sebab biasa laa kalau lenu tuk berniaga jarang orang nak bagi reipi yang tepat..kena cuba baru tau sedap ke idak..kalau sedap bagitau akak tak sedap diam diam jer yer...
Resipi Daging masak Palembang

1kilo daging
1 mangkuk kicap manis
15 biji bawang kecil*
8 ulas bawang putih*
1 inci halia*(* dihiris halus)
3-4 sudu besar cili mesin(lada kering dikisar)
rempah tumis 4 sekawan
1 mangkuk kerisek
2 mangkuk santan pekat
sedikit daun kari
cili padi yan dibuang tangkai(agak2 yea)
garam,gula dan secukup rasa

Cara caranya:
  1. Daging dibersihkan,hiris halus.masukkan kedalam periuk,tambahkan sedikit air dan kicap.rebus hingga empuk.(nie kena agak2 ya airnya kalau kurang tambahkan)
  2. Dalam periuk laun tumiskan bahan yang telah dihiris halus,rempah tumis 4 sekawan hingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan cili mesin dal digaul rata,biarkan bahan tumisan masak rata hingga naik minyak
  4. masukkan daun kari,santan,kerisek,garam,gula dan secukup rasa.
  5. Daging ynag telah empuk tadi masukkan kedalam bahan yang ditumis.biarkan hingga mesra bahan tadi.
  6. dah masak taburkan cili padi kedalam lauk tadi..
  7. sedap dimakan bersam lontong dan nasi.

Wednesday, December 8, 2010

Jumpa Aishah Ummiaqil diKuantan

Salam petang rabu...nie pic akak amek bersama Aishah Ummi Aqi disini sewaktu akak berkunjung ke rumah Chah di Indera Sempurna Kuantan..Akhirnya dapat juga jumpa dengan Chah nie..Akak balik Kuantan sabtu lepas sebab adek ipar akak bertunang Ahad  tu.Akak tempah kek pertunangan dengan Chah.cantik kek dia buat..bau harum cuma tak dapat nak merasa .....seronok dapat jumpa Chah walaupun sekejap,kecik molek aje orang nya,ramah macam dah kenal lama,sayang jumpa sekejap sebab hari dah petang Chah siap buat laksa terengganu ada ciskek lagi..sedap walaupun chah kata masa buat tu terkecut sket..alhamdulilah.akak gie umah chah dengan anak akak dan adek ipar,ada masa len kali kalau dtg kuantan akak ngan chah cadang nak serbu umah  Ummi pulak..boleh gitu!!!!
sempat bergambar depan umah Chah masa nak balik.
 Inilah kek pertunangan yang akak tempah dari Chah...cantik dan sedap...(kata bakal biras akak)

Wednesday, December 1, 2010

Kek Mentega Lembap

Wah....lama sungguh akak menyepi.wallaa bukan aper..bila sekali malas,makin panjang malas nyer..tapi bila akak buat kek nie semalam jadi teringin pulak nak share ngan semua resipi nie.tapi pagi nie akak sibuk sikit..jadi bila akak ada pree masa nanti akak masukkan resipi yer..memang mebeles sungguh kek nie..tak tau nak cakap..ecececeh..iye..iye aje ..
Akak dapat resipi nie dalam tenet,masa tu main print aje time nampak resipi yang berkenan kat tekak.tapi tak ler akak buat.satu fail resipi akak.jadi semalam akak try ler bongkar fail tu semula dapat resipi nie,nampak sedap gitu.bahan pun mudah aje.sambil masak tengahari akak suh mesin mixer akak adun.nielah hasilnya.dan yang akak mekapkan macam nak rak tu bukan ape,saja test tangan yng tak berseni nie.hah amek ko mmg haru biru jadinya.tapi memang sedap sungguh kek nie.simpan semalaman lagi laa.kalau suka dihias dengan cream pun bagus.

Kek Mentega Lembap
resipi dari Puan Firza Nordin


A:(dipukul hingga putih)
227 gm mentega(akak guna jenama Anchor)
1 sd teh esen vanila

B:
 6 biji telur gred B
80 gm gula icing
120 gm gula castor
1/4 sudu teh baking powder
2 sudu besar ovellete

C:
210 gm tepung naik sendiri
1 sudu besar esen butter vanila(ni akak guna butter emulco)
2 sd besar susu cair

Caranya:
1.Sapu tin pembakar 9" dengan mentega dan ratakan.akak bubuh tepung dan ratakan juga.
2.Pukul telur dan kedua dua gula hingga telur hancur.masukkan baking powder,ovellete.pukul hingga ovellete larut dan seterusnya pukul lagi hingga naik 3 kali ganda dengan speed yang paling tinggi.
3.masukkan tepung sedikit sedikit (lebihkurang 4 kali masuk sambil dipukul dengan kelajuan 1 dan bila telah sebati baru masukkan susu cair.
4.Pukul lagi pada kelajuan tinggi selama sepuluh minit.
5.Masukkan bahan A(mentega dan esen vanila yang telah dipukul terlebih dahulu) kedalam adunan B+C sedikit sedikit pada kelajuan 3 hingga habis.
6.Masukkan butter emulco atau esen butter vanila dan dipukul lagi selama 5 minit.Tuang kedalam acuan kek dan bakar pada suhu 160darjah selama 1 jam.

Nota Akak: sebaik aje kek siap masak terus keluarkan dari tin pembakar bagi mengelakkan kek jadi kecut ditepinya.buat kek nie ikut step resipi InsyaAllah pasti tak mengecewakan.


Wednesday, October 20, 2010

2010 - 2010 tarikh keramat ...sempena Umur akak dah bertambah jadi 45

Alhamdulilah hari ni genap umur akak 45 tahun..dah bertambah tua rasanya..bila difikir fikirkan usia yang meningkat ni banyak lah doa akak panjatkan kepada ALLAh swt,moga akak diberikan kesihatan yang baik,umur yang panjang aar dapat lebih beribadat kepadaNYA,dapat membesarkan anak anak dengan sempurna,dapat menjadi isteri yang terbaik buat suami tercinta,dapat jadi sahabat yang baik kepada teman teman yang mengenali akak...dan banyak lagi..harapan akak semoga ALLAH mengabulkan permintaan akak yang tak seberapa tuh!!!..
pada semua yang sudi datang kerumah alammaya akak nie...walaupun dengan macam biskut gayanya,kejap ada kejap takde akak harap tkada yang boring datang menjengah..tulaa masalah akak belum dapat diatasi..tapi harap harap lepas nie semua kembali ok.pada coment2 yang terdahulu yang tak sempat akak balas akak mohon berbanyak banyak kemaafan.
Jadi sebagai menghargai semua meh tengok aksi Umar yang anak akak rakamkan.harap semua terhibur.yang penting akak SAYANG semua...Terimakasih atas persahabatan kita yer!!!!

video

Wednesday, October 6, 2010

salam buat semua..lama tak bersiaran kan...

 waaaa.....betul betul bercuti akak kan..lama tul tak berblog nie..tulaa bila dah bercuti nak mula tu malas betul!.lagipun masak masak tak laa disnapkan..kamera hp akak dah rosak..jadi tak dapat laa nak bergaya dengan masakan kat sini..tak tau laa sampai bilakan..jadi akak hanya berkunjung kerumah kawan2 ajer..meleleh air liur tengok lauk lauk dan masakan yang dihidang..hari nie akak tayang ajer gambar2 raya masa akak kat kampung di air hitam johor.terimakasih tak terhingga pada yang masih ingat kat akak lagi..dan datang bertandang..InsyaAllah ada kelapangan akak akan datang berkunjung balas nanti..jemput jamu mata .
ni akak bersama adek beradek akak,hanya dua aje lelaki,yang lain perempuan....
                                sebahagian dari anak buah akak....
                                  hero hero akak.....

                                                  anak dara akak bersama Umar dan Acid
                                 anak buah,adek dan anak dara akak







Wednesday, August 25, 2010

Maaf yer akak tak sihat dan Umar pun baru sembuh



Salam ramadan semua...
minta maaf bebanyak..sebab lama betul akak tak post apa apa masak masak kat sini.walaupun hari hari masak tapi akak tak sempat nak buat posting..akak dan anak anak akak tak sihat.kena demam selesema dan batuk yang agak teruk..memang menguji betul ramadan nie..tapi alhamdulilah dapat juga menyempurnakan puasa akak.ada yang bertanya kemana akak pergi senyap ajer..buat yang sudi berkunjung dan bertanya kabar akak ucapkan terimakasih sangat.terharu sungguh.sebab ingat kat akak.Buat crew yang hari hari dtg berkunjung,buat mamahawa,nur,ros,haryati..dan ramai lagi yang bagi komen pun terimakasih sangat.memang tak sempat nak buat kunjung balas..InsyaALLAH jika ada kelapangan dan kesihatan akak dah pulih akak akan buat kunjung balas yer..ada juga akak dtg jenguk cuma tak bg komen..baca dan tengok resipi kawan kawan...Nie saja nak tunjuk pic Umar yang dah mula meniarap dan dah berkeliling ruang tamu..Umar pun baru dia hari nie sihat.sebelum tu Umar selalu merengek..akak ingatkan dia nak berdukung ajer..rupa rupa nyer bila bawa gi urut,tempurung lutut dan buku lali Umar dah tak betul.patutlah dia sayik merengek..sakit sangat agaknya.
Tapi alhamdulilah semalam akak bawa dia gi berurut kat seorang tukang urut yang memang pakar bab tulang nie,dah Umar dah beransur sihat..dan dah gila nak merangkak pulak..harap harap Umar segera sembuh dan dapatlah bergembira raya nantikan..Terimakasih buat semua,jangan serik datang umah akak yer..

NOTA AKAK: terimakasih buat follower akak yang dah bertambah tu..nanti ada masa akak dtg melawat yer..doakan semuga akak cepat sembuh..

Thursday, August 12, 2010

Kuih Lopes

 salam ramadan,hari ni akak bg idea pada sapa yang pening nak buat aper tuk berbuka nanti.gilah dapur kalau ada pulut tu rendamlah kejap.sempat lagi kalau nak buat.berbuka manis manis gini sedap gitu...
 resipi akak amek dari umah kak Rusnah  disini

Bahan bahan:
* Beras pulut setengah kilo *seeloknya direndam semalaman*
* pati dari air perahan daun pandan + sedikit pewarna hijau epal
*1 sudu besar air kapur (ni akak ganti dengan air abu soda)
*daun pisang
*tali rafia
* kelapa parut + garam
* air sirap gula merah/gula melaka


Cara buatnya:

1. Beras pulut yang direndam, ditoskan kemudian ditanak dengan air yang bercampur pati daun pandan,air kapur dan pewarna hijau.
2. Tanak separuh masak sambil dikacau2 supaya tidak hangit.
3. Bila sudah kering air dan pulut agak separuh kental, mulalah menggulungnya di dalam daun pisang yang dah siap dilayur sebelum itu.
4. Ikat di kedua2 hujung daun pisang dengan tali rafia. Ikat juga di bahagian tengah supaya tidak pecah semasa merebus.
5. Bila siap semua, rebuslah selama 1 - 2 jam.
6. Toskan dan biarkan sejuk baru dipotong dan disalut dengan kelapa + garam
7.Potong menggunakan benang yang diregang.
8.Sedap sangat dimakan pula dengan sirap gula merah.
9.Bungkusan pulutnya yang didalam daun pisang tu boleh tahan 3 hari sebab
adunannya tidak dimasukkan santan

 cuba jangan tak cuba.....
 Selamat berbuka puasa,semuga puasa kita hari ini diberkati



Wednesday, August 11, 2010

Rawon-Bumbu paste pemberian Deetha

 lauk nie akak masak dah lama dah.tapi baru nie dapat nak update.mmg mudah semudah 123 nak masak kuah rawon nie.maklumlaa dapat pastekan senang..kalau dapat masak guna resipi yang deetha bagi lagi best agaknya..tapi masalah nye mana nak cari buah keluak..sebab buah tu laa bahan utama..
 pepun dapat bumbu nie pun dah okay.dapat laa melepaskan rindu..kalau kat Singapura ada dijual nasi rawon nie..ada paru goreng lagi mmg sodap sungguh..tu yang tingat sangat tu..kat msalaysia nie mmg tak de jumpa lagi..
buat Deetha maceh yo mbakyu merealisasikan keinginan nak makan lauk rawon nie..

GA dari Kelly's Life

akak tengok kat blog kelly nie ada GA..bg apron yang cantik nie..waa akak pun nak join juga.mantau ada nasib menang cantik tu..nnti bergaya masa buat kuih raya hehehe..meh laa ramai ramai join..suka suka ajekan..ada syarat syartanya tau  tengok kat bawah nie

Syarat2 nya mudah sahaja : -
 Buat N3 mengenai GA ni kat blog masing2
>>>>>>ok akak dah buat
Link kan blog Kelly's Life
>>>>done
Letak komen kat N3 ni
>>>>>done
Mestilah follower kat blog Kelly's Life
>>>>>>dah follow
Terbuka kepada semua follower Kelly's Life kat Malaysia je
>>>>>akak mmg duk malaysia,tu yg join tu 


Tuesday, August 10, 2010

Ramadan Almubarak dan Kad dari AlongROZ

Salam pagi selasa:-)
lama sungguh akak bersiaran kat sini.tapi hari ini akak nak juga sama sama merasakan suasana menyambut ketibaan Ramadan yang dinanti nantikan kita semua.Bulan yang penuh dengan keberkatan dan limpahan pahala dari ALLAH SWT buat kita yang mau merebutnya..dikesempatan ini akak ingin menghulurkan tangan memohon kemaafan seandainya ada salah silap sepanjang akak beblog dan mungkin ada terkasar bahasa dengan teman teman,adik adik semua..jadi akak wakilkan Umar dan Rasyid untuk menyampaikan salam buat semua..sudi sudikan laa ya..

Dan yang ini kad dari ALONGROZ sempena ramadan yang bakal menjelang esok InsyaALLAH..Makasih yea along ingat kat akak...

Monday, July 26, 2010

Soto Ayam

 Soto ayam nie menjadi hidangan akak sekeluarga semalam.pepagi duk berkumpul macam macam menu disuruh masak.akak kata lama tak makan lontong.anak anak suka dengar lontong nie.tapi banyak pulak nak kena buat.yang sulong kalau ada nasi impit mesti suh buat kuah kacang..sebelum gi pasar akak suh anak akak buat nasi impit.balik pasar tukar menu..buat soto..hihihihi mak diarang nie kan suka menderhaka..akak kata payah laa nak masak lontong..mak buat soto yer..tapi tak mau mengecilkan hati anak anak akak buat sekali sambal kacang..dua dalam satu..
kalau teragak nak buat hari nie sempat lagi..tengok resipi kat sini yer..nie kes malas nak menaip laa niekan..disini..selamat menjamu selera yer...dah snap gambar baru perasan akak tak bubuh sambal kicap.hehehe lupoooo!!
resipi sambal kicap:
  • 10 batang cili api
  • 2 ulas bawang putih
  • gula
  • kicap manis
  • jus limau kasturi
caranya:
  1. blend cili api,bawang putih dan gula dengan blender kering hingga halus.
  2. keluarkan dan bubuh dalam bekas kecil,tuang bahan kisar,masukkan kicap  dan masukkan jus limau kasturi.

Sunday, July 25, 2010

Parcel dari DeetHa



DeeTha akak dah dapat dah parcel kamu.makaceh yer DeeT..Bumbu dari Indonesia.ni semua gara gara tengok menu Rawon kat umah Deetha.jadi dengan ikhlas dan senang hati Deetha antarin akak bumbu rready made.nanti ada masa akak masak yer..kena cari bahan dulu..senang hati akak..kok ada lagi nnti antarin lagi yo..huwaaaaa giler aper akak nie..dah bagi betis nak paha.!!!!!

Jemput jemput ikan bilis berMayo

 buat sarap jemput jemput ikan bilis.tengok belen nasi dalam piuk nasi tiggal sikit..dan dah berbauuuu!!!laa hai selalu akak bubuh nasi blend seklai ngan ikan bilis dan bawang.buka petiais ada mayonis dalam paket.waaa gud idea ni.terus picitkan kedalam tepung.adun terus..bubuh sedikit air masak panas.
wallaaaa dah siap goreng sedap pulak.lembut gitu.pas nie tak yah kisar kisar nasi lagi.my fren kena cuba nie tau..
bahan yang diguna macam biasa ajer..tepung gandum,ikan bilis bawang merah..nak sedap letak daun kucai,taugeh sikit..telor ooooo tidak tidak katakan tidak pada telor..Hamissss woooo tak lalu makan nnti..
dan tambahkan sedikit mayonis..
cubalaaa yer..memang mantoppp!!cicah lak dengan sambal kicap atau sos cili ajer..

Saturday, July 24, 2010

Kuih Lapis

 kuih lapis nie pun banyak versi resipinya kan.Biras akak ada bagiresipi kuih muih masa dia ada line tenet lama dulu.masa tu akak lum ada lagi line.jadi kalau teragak nak buat kuih akak refer ajer kat situ.ada yang dah akak buat dulu dulu..bila teragak nak buat kuih lapis ni semalam akak cuba guna resipi dari situ..jadi inilah hasilnya..dan akak cuba guna loyang biasa tanpa guna acuan yang ceconet2 yang selalu akak guna.pergh memang menguji kesabaran tul.nak motong kuih nie..kalau nak tau hanya ini saja yang dapat diselamatkan..
resipi asal dari fatimah mahmud
Restoren PakAmir(pencuci mulut 2000)
Bahan bahan:(buat separuh aja dari adunan asal)
  • 920ml santan pekat(dalam 5 cawan)
  • 400ml santan cair(2 cawan)
  • 300gm gula pasir(1 1/2 cawan)
  • 4 helai daun pandan
  • 150gm tepung beras
  • 150gm tepung ubi
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh esen ros*
  • pewarna merah* (*gantikan dengan syrup rose)
  • *akak tambahkan 1cawan tepung gandum dan 2 sudu tepung jagung(kurangkan tepung ubi)
caranya:
  1. masakkan santan pekat dengan gula dan daun pandan sampai mendidih.biarkan sejuk
  2. santan cair,tepung beras,tepung kanji dan esen ros dikacau rata.
  3. masukkan santan pekat yang telah suam suam kuku tdai.kacau rata lagi.
  4. bahagikan kepada dua adunan.satu dibubuh pewarna ,satu dibiarkan kosong.
  5. kukus selapis lapis hingga habis.
  6. setiap kukusan dalam 5-6 minit
  7. biarkan sejuk sebelum dipotong..

Award dari Izah Muffin Lover dan TTM

Tenkiu..makaceh....sudi bagi kat akak award nie..ada tag tapi akak terus jawap ajer..boleh gitu..hihihihi.
blog akak nie biasa ajer,ada masa cantik ada masa tak cantik,akak suka pi semua blog kengkawan yang selalu update..tapi kalau tak sempat tu akak gi juga ler lambat sikit ajer noooo!!! pada akak semua blog cantik punya kreaviti tersendiri..ada yang pic diamek wallaaaa buat akak terliur dok menatap gambarnya..tu belum ghase lagi tukan.!!!dan semua tu buat perangsang bagi akak yang kekadg rajin kekadang malas.ping ping ping!!!!!

Friday, July 23, 2010

Ikan Goreng Cili Api

 akak suka masak camgini bila ada masak lauk lemak.bergandingan sungguh.buat pedas pedas sampai berasap tinge..mcmane nak kempis perut makan sambil minum air.tapi takper jangan masak selalu,kalau nak kempis perut ler..kalau idak tak kisah hari hari pun boleh!!
untuk masak ikan nie tak kisah ler nak guna ikan ape.yang penting goreng garing sikit..kalau nak cuba resipi nie cubalaa yer..mmg sodap...pedas cete belakang
bahan bahan untuk ikan goreng cili api:
  • 5ekor ikan kembong
  • 10-15 biji cili api
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 keping asam keping
  • garam dan secukup rasa
  • daun ketumbar atau daun sop hiris halus
caranya:
  1. bersihkan ikan.lumurkan dengan kunyit dan garam.goreng garing..angkat dan ketepikan.
  2. tumbuk bawang dan cili api (kalau malas blend ajer).
  3. pijarkan minyak,tumis bahan tumbuk hingga naik bau.masukkan garam,kunyit serbuk,perasadan asam keping.gaul sebati
  4. biarkan bahan agak pekat dan kering ,baru masukkan ikan dan daun ketumbar.matikan api.siap untuk dihidang..

Thursday, July 22, 2010

Cempedak Goreng

 meh kita sarap cempedak goreng pagi nie..adik ipar akak kat rumah dia ada pokok cempedak nie..makk aiii sedap tul.manis dan tebal tul isinya.tapi sebiji cempedak ni tak banyak ulas nya.jadi akak goreng.sedap lak panas panas makan cempedak nie..
akak cuma bubuh tepung gandum campurkan sedikit garam,buh air gaulkan dengan buah cempedak.takde nak buat bater bater..senang cete..dah panaskan minyak,goreng dah agak kuning angkat,toskan..sedia untuk dimakan..

Wednesday, July 21, 2010

SEGMEN TAJAAN - GELEDAH DAPUR RAMADAN


akak nak cuba gak ler segmen tajaan dari Ben Ashaari nie..cam best ler pulak..tapi malu ada gak maklum akak nie tak ler sefofular cam blogger masakan yang lain..
nie n3 yang ben nak akak buat...
Buat satu entri ... letakkan kan

1 ) banner tu .. dan linkkan ke entri ni .. ceritakan dari mana anda dapat resepi tersebut.. dan kenapa.. ;)

>>>>>>>siap dah..ee betul ker nie. dan sesipa nak join sama leh laa link kan.disini

akak nak bubuh resipi rojak ulek .peberet seisi rumah..resipi keluarga akak..memang sedap kalau makan time raya ..puasa pun okay juga.kenapa akak suka resipi nie haaaa..biasa laa yang ade kacang dan buah2 segar..takcaya tengok sendiri ..mengiurkan tak???

2 ) letakkan url resepi anda tu.. mudah je kan ?? haaa...

http://kaksma.blogspot.com/2009/04/rojak-ulek.html

Ben harap harap betul laa kan..sekarang nie akak serahkan pada Ben pulak 

Sambal tumis udang

 asyik tayang roti jemu laa pulak kan..meh kita masak sambal tumis udang hari nie..tapi akak masak dah semalam.jangan marah yoo.saja nak bagi sesiapa yang pening pala nak masak aper hari nie.sekarang nie udang kat tempat akak murah giler.asyik masyuk laa pulak ngan udang.sampai tak tau nak masak aper ngan udang dah dibeli.
resipi udang nie akak main campak campak ajer..bak kata TTM tu campak jangan terlebih lebih pulak.tak masuk dalam kuali laa nampaknya kan..resipi mcm biasa ajer dah namanya sambal tumis semua pasti tau..

Tuesday, July 20, 2010

Roti Lagi..aduh tak dapat nak dikabarkan

 waaa akak dah gila meroti sekarang.asyik masyuk dengan roti..tak kira apa inti..ini ajer hidangan untuk santapan pagi nie..resipi sama ajer guna Bun manis yang sangat senang dibuat..ikut style macam guna BM..rupernya lagi mudah..tak yah nak buat satu persatu..campurkan semua bahan dan diuli hingga tak lekat dijari..akak jemur kat panas terik mentari(ewah bahasa sastera).kejap ajer dah mengembang..
 kena cuba bagi yang tak pernah mencuba..jangan risau kalau uli tak lama..tak penat tangan punya,tak caya cuba pasti kata betul kata kakasma...hihihihi
meh jemput makan..amek sorang seketul ajer yer...nanti tak cukup!!!!

NOTA AKAK: ni nak sampaikan pesan dari KAK FAE yang dah kembali kemsia..dia kirim salam pada semua pengunjung umah akak yang mengenali dia...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails