Resipi tempe goreng sambal
- 3 bungkus tempe
- segengam ikan bilis
- segengam kacang tanah
- 10 tangkai lada kering
- sedikit belacan
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- gula,garam dan air asam jawa
- hiris tempe,goreng garing dan toskan
- ikan bilis dan kacang tanah digoreng juga
- lada kering,belacan bawang merah dan putih dikisar halus.Kemudian ditumiskan hingga naik bau.
- masukkan garam dan gula(kena lebihkan sikit) dan air asam jawa,
- akhir sekali masukkan tempe,kacang tanah dan ikan bilis tadi.kacau sebentar.padamkan api.siap untuk dihidang.
kak lauk feveret nih..
ReplyDeletesalam asma..esok sah kena pi pasar tani cari tempe ni..terliur pulak..dah lama tak beli tempe..
ReplyDeletesodap nih kak. menu bulan pose.
ReplyDeleteSalam Kak Asma.
ReplyDeleteDisebabkab teringin makan sambal tempa akak ni, jadilah cerita semalam saya pun buat sambal tempe ni ikut resepi yang akak beri di atas. Alhamdulilah, jadilah pulak. Terima kasih dengan resepi akak ni. Biasa makan yang mak mertua buat aje segan la pulak nak tanya.
Aduh! encik husband mmg suka sgt makan tempe goreng ni..makan saja2..tanpa nasik...
ReplyDeletesalam...akak, mmg kecur tul tengok sambal tempe ni...mmg feberet rin nih...nak jadi citer, dah dua kali rin beli tempe ingat nak masak macam ni la .. tapi tinggal basi je la tempe tu bila takda masa nak membuatnya... cuti hujung minggu ni rin mesti buat jugak ... sbb mmg kudap2 rin tu...
ReplyDelete