Resipi Daging masak Palembang
1kilo daging
1 mangkuk kicap manis
15 biji bawang kecil*
8 ulas bawang putih*
1 inci halia*(* dihiris halus)
3-4 sudu besar cili mesin(lada kering dikisar)
rempah tumis 4 sekawan
1 mangkuk kerisek
2 mangkuk santan pekat
sedikit daun kari
cili padi yan dibuang tangkai(agak2 yea)
garam,gula dan secukup rasa
Cara caranya:
- Daging dibersihkan,hiris halus.masukkan kedalam periuk,tambahkan sedikit air dan kicap.rebus hingga empuk.(nie kena agak2 ya airnya kalau kurang tambahkan)
- Dalam periuk laun tumiskan bahan yang telah dihiris halus,rempah tumis 4 sekawan hingga naik bau.
- Kemudian masukkan cili mesin dal digaul rata,biarkan bahan tumisan masak rata hingga naik minyak
- masukkan daun kari,santan,kerisek,garam,gula dan secukup rasa.
- Daging ynag telah empuk tadi masukkan kedalam bahan yang ditumis.biarkan hingga mesra bahan tadi.
- dah masak taburkan cili padi kedalam lauk tadi..
- sedap dimakan bersam lontong dan nasi.
assalammualaikum kak..
ReplyDeleteakak dh nak dpt menantu ke? wow! mudaaa lagi..
kak daging palembang ni mmg sedap mkn dgn nasi minyak..terliurrr
salam..gi wet world pedas hari sabtu lepas..tapi akak call tak dapat ? kenapa?
ReplyDeletebestnya dapat jumpa dengan chah tu...hebat dia sekarang ni
Sodap tu, terliur tenguk.
ReplyDeletehari ni nak masak daging masak palembang ni, rumah sepupu buat majlis kenduri kawin. tengok resepi mcm senang je, tu ingat nak ikut cara ni. mudah2an menjadi dan hasilnye menjilat jari...nyam..nyam..terima kasih
ReplyDeleteSalam perkenalan kak... GD follow yer.. td google daging msk palembang ni. permintaan dr en suami for juadah harini. dah biasa masak tapi saje nak tgk2 kut2 ada cara yg lain. nampaknya samaje dgn resepi akak tapi GD x pernah bubuh kerisik.
ReplyDeleteRasa nak follow resepi akak la pulak harini.. boleh yer.
terima kasih..