Friday, April 13, 2012

SAMOSA

 salam jumaat yang penuh barakah,

Pagi ni akak gorengkan lagi samosa yang akak buat semalam.Memang buat lebih pun..akak cuba nak buat frozen dan jual pada kawan kawan ditempat akak.walaupun baru akak harap yang dah merasa tu berpuas hati..tapi kawan kawan alam maya tak dapat laa merasa yea..almaklum lah kita nie tengok kuih dalam skrin aje..


 Okay laa jom laa kita layan samosa akak nih..resipi kawan alammaya akak yang bagi..siapa lagi kalau bukan CIK CENDANA KASIH aka NOORMA..akak biasa panggey dia MAA aje..dia ikhlas hati bg resipi nie bila akak tanya.Terimakasih banyak ya Maa.budi dan jasa mu ku kenang.
Resipi mudah aje...cuma perlukan kulit popia,akak guna jenama PERTAMA dan kalau tak ada guna KG pun boleh.gunting kan kepada tiga bahagian.lapikkan satu keping dengan sekeping lagi dengan sedikit gam dan bolehlaa dilipat menjadi segitiga.kalau kita guna sekeping aje nanti tak cantik masa nak melipat bentuk..berdasarkan pengalaman akak nie yea...

REsipi Samosa:
Dibuat oleh SELERA KAKASMA

BAHANnya:
  •  Sebungkus kulit popia
  • tepung gandum dicampurkan dengan air(GAM)
BAHAN inti:
  • 5 biji kentang yang besar
  • 1 bungkus rempah kurma
  • semangkuk cincangan daging ayam /lembu(akak guna ayam)
  • 1 labu bawang besar(potong dadu)
  • 2 ulas bawang putih cincang halus
  • sedikit halia(kalau suka)
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam dan lada putih(kalu kurang boleh tambah-ikut kesesuaian rasa)
  • sedikit cincang daun sop
  •  garam dan perasa.
Caranya:
  • Kentang dibersihkan dan dipotong dadu.kemudian direbus hingga agak empuk.
  • panaskan kuali,tumiskan bawang hingga layu,masukkan rempah kurma kacau sebentar.
  • kemudian masukkan sedikit air,daging ayam?lembu tadi.masak hingga daging lembut,masukkan garam perasa dan kentang yang telah direbus tai.
  • Gaul rata dan perasakan.akhir sekali masukkan daun sop.
  • matikan api dan sejukkan dahulu.

24 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Asmah

    hehe...jiran ni mcm2 ragam ada..lebih2 lagi kalau kita berjiran ni nk cakap dn tegur takut berkecik2 hati pulak...sebab tu Nur dengan jiran2 cuma tegur2 gitu aja...takut kak...asal bila kita bertemu kita menegur jadi org tk kata kita sombong...haha..so far jiran Nur pun kdg menyakitkan hati juga tapi kita kenangkan mereka nie baik walaupun bangsa cina...alhamdulilah la kak.

    Tentang blogger2 nie kan susah nk cakap...kdg ada yg suka masuk blog kita tapi tk pernah nk menegur atau tinggal jejak...kita pun tk leh paksa orang kan supaya suka ngan kita...sebab tu skrg Nur lebih suka habiskan masa dgn aktiviti sendiri ada masa baru la Nur update blog...itu pun sebagai hobi dan ingin berkongsi resipi buat yg sudi singgah ke blog Nur.Kdg Nur tau dorang ambil resipi dari blog Nur tapi saja aja tk nak masukkan n3 takut jatuh saham!! Bagi Nur apa2 pun org buat yg tau hanya lah Allah...so pedulikan lah dgn manusia yg berperangai mcm gitu. Eh panjang pulak cerita kita nie. Ok la kak happy weekend and your life...jgn pedulikan sekeliling kita...yg penting Allah syg kita dn sentiasa memberi petunjuk dn hidayah...tul tk kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur,
      tu laa kan kalau satu hala jea mmg jadi makan hati gitu.kita jae kena mengalah..mmg betul sometimes elok lagi berjiran dengan bangsa asing,tapi makan hati gak kan lagi pengotor..alahai..susah susah..tak per Nur akak suka kalau ada yang nak berkongsi disini..bukan nyer ahli mesyuarat tingkapkan..kita meluahkan yang terpendam..hihihii seronok gitu
      Makasih yer berkongsi..muah muah muah...

      Delete
  2. assa;am asma..dengan jiran tetangga ni memang susah nak kata..akak dengan jiran disini..kurang bertegur sapa..sebab jarang berjumpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak erna mmg pening kepala dibuatnya..
      kita tak nak nanti bermasam muka pulak...tapi bila dah mcm nie kita makan hati ajer laa..
      bila jarang berjumpa lagi senangkan kak!!hai..hai...ajelah

      Delete
  3. wah kak kita dh type panjang2 baru perasan ada typo error...hehehe...enjoy your life itu lah yg kita masukkan...haha...jari2 kontot ni tk sampai nk type betul2...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheee..tak per tu Nur..
      nur juga yer enjoy ur life too

      Delete
  4. sedapnya samosa.saya suka beli jer..hehehhe...dulu rega 50sen satu skang tak tau la berapa...hehehe...dah lama jugak tak makan ni..bertahun...bila la saya ni rajin nak buat sendiri..hehehhe

    jiran sebelah saya pun macam2 ragamnya..kadang2 baik duduk berjiran ngan bukan sebangsa ni lagi senang hati..buat hal sendiri je..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q,
      mmg sedap samosa nih..hihihi perasan jap.
      sekarang akak jual 40 sen ajer..tapi kalu frozen 4.50..pembeli akak kata okay laa tu..sib baikkan.
      buat laa senang ajer..tak macam karipap kena uli2..

      mmg betul tu q..bangsa lain kekadang lebih memahamikan..

      Delete
  5. saya tak reti lagi tang nak membalut samosa tu kak... selalu beli aje kat kedai teringin jugak nak buat tu... :)

    saya pun ada masalah ngan jiran sebelah rumah tu, memang menyampah habis, dah tahap benci dah sampai xnak buat apa2 pun... kena sabar aje. yang jiran maya ni pulak kadang2 terasa jugak x cukup masa nak tinggalkan jejak atau berjalan2 BW blog orang... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue,
      senang aje nak balut samosa nie,ikut cam akak kata kena dua keping gam kan kat tengah,jadi seping panjang,tgh tu lebih sket yea,pas tu buh inti lipat segi tiga gitu..cuba laa..

      tu laakan sue,kadang kita tak de tempat nak mengadu hal,ni bukan kes mengata,tapi meluahkan rasa...sekurang2nya lega skit kan..hati yang rawan..hihihiihi..
      sama laa kita nak bw payah kalau masa kejar kejar kita.:))))

      Delete
  6. Mbak yuuuu walla lama tak bersamosa,memang betul la mbak yu,kadang2 depa ni pilih bulu dengan geng2 depa je,tak pa ye mbak yu meh kawan ngan adik ni kita tak tersohor jangan malu2 kucin tau hikhihhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIMI,
      kue memang aku sayang sekali,ngerti perasan ku..hahahaha
      tu arr kena berpada pada ajer laa..tapi akak ingat nek jaman dolo dolo wallaaa meriah dan ikhlas gitu..
      akak malu2 harimau gitu..mimi kot tka oka ngaummm gitu

      Delete
  7. Wow "PEDAZZZZ!!" entry akak kali ni!?. Dlm dunia blogging ni memang pelik sikit kan Kak Asma, sedikit sebanyak dari situ kita boleh nilai bagaimana isi hati seseorang itu dlm memilih kwn.. sama ada mereka ni ikhlas atau sebaliknya.

    MM skrg ni berblog dgn gaya bebas.. MM hanya fokus pd mana2 yg menghargai MM je, lagipun kalau nak tinggalkan jejak pd blog2 yg kurang mesra alam ni, kita rasa mcm bercakap dgn dinding pulak.. Oh no way! Tak rela I klu org kata I gila berckp sensorang dgn dinding! Hehehe..

    ReplyDelete
  8. Salam kak asma, saya dah cuba buat samosa tapi failed bab lipat melipat tu. Itu yg beli je. Alasan org malas ni. Hehehehe....

    ReplyDelete
  9. Assalam kak, sedap samosa tu lama tak mkn..teringin la pula..hehe
    sabar jer lah kak yer dgn jiran tetangga gitukan..doakan semoga dia berubah..kalau tak berubah juga akak tegur secara berhemah..harap dia dpt terima la kan.

    saya pun kekadang tak sempat nk bw kekadang tu..sebab sibuk dgn aktiviti luar kat sini tapi kalau ada yg singgah komen dan tinggalkan jejak tu insyaAllah saya usahakan utk berkunjung balas blk.

    ReplyDelete
  10. Salam kak asma...iza jarang buat samosa ni,selalu beli je sebab anak2 xsuka makan.
    Cian dengor cite akak ni,pernah terjadi pada iza.Rumah iza di coner lot,ada spes lapang kat situ,yg jiran2 sebelah ni,buang segala barang yg
    diorang x pakai,bertimbun lak tu..Jiran2 iza ni kebanyakkan cikgu.Nak kata x reti,mustahil.Hb iza lak jadi tukang angkut sampah diorang.Hb iza x suka sampah dekat umah dia,mencacatkan pandangan je.Dek kerna segan n faham kot,skrang ni diorang x letak dah sampah diorang kat situ.Sabar... je la kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam semua...maaf la ye kawan2 iza maksud kan bukan sume macam tu hanya segelintir je.Jangan ambil hati ye...

      Delete
  11. salam akak...alhamdulilah, jadi jugak yer kak..mcm mana rasanye?? saya tak pernah buat samosa guna resipi yg cikgu ni bagi..sbb saya tak minat buat benda2 renyah ni (hehehe..saya mmg fail bab gulung2 tu...) tapi kan kak, tak semua resipi cikgu tu boleh diikut 100%, banyak resipi dia saya dah alter dan ikut tekak sendiri... so rasanya dalam bab samosa ni kita hanya boleh ikut cara dia lapis kulit popia tu kan....

    Apapun, semoga bisnes frozen akak terus sukses. Saya dah muak..sehari 10kg keledek kena uli. Lama2 muka pun dah macam keledek basi...hahaha... sbb tu gamaknyer saya pun jarang bercampur dengan jiran2 satu taman ni. walhal, artis pun ada...bila jumpa kat pasar malam, mulalah tertanya2 " dimana aku pernah lihat muka orang ini?? fikir punyer fikir baru ingat...ooo..dalam tv...padahalnyer kami satu taman...apa raaaa !!! dibawah tempurung sungguh aku ni !!!

    ReplyDelete
  12. Salam Asmah...
    dh tgh mlm..dh pagi pun baru sempat BW nie..
    Hawa pat nk gulung samosa nie selalu fail sampai giveup!!! so mmg tak pernah buat laaa...

    Sama lah ngan jiran Hawa kat sini *bangsa asing*
    mcm tak bersalah ltk brg2 yg nak buang kat depan lift(lift lobby)abis tuh pernah nk buang kerusi blh ltk kat tmpt depan corridor rumah Hawa..angkat ltk kat depan lift..bsk pagi tgk dah takde so biarlah die fikiq sendiri...
    Nk ckp pun susah tak ckp pun susah!!!

    ReplyDelete
  13. Salam kenal Asma, komen2 diatas tu semua kwn2 akak juga, kawan alam maya. Dalam berblog ni pun kekadang ada juga terasa hati, kita je terhegeh2 kat blog org. Org tak tinggal jejak pun kt blog kita, almaklumlah...blog surirumah, bukan blog artis.
    Pasal sampah tu mmg boleh jd gaduh. Kekadang mereka ingat kita tak kesah, padahal hati sakit. Asma selesaikanlah dgn baik, takmo gado2..takmo..takmo.

    ReplyDelete
  14. Salam Asma....alahai kalau berjiran tu macam tulah....kak rus ni dengan jiran sebelah....tapi la ni dah lama tak dak pasal suaminya stroke teruk dan tinggal di rumah anaknya di Perak....legalah sikit tapi kesian pulak.Mata pun sakit tengok rumah dah jadi separuh hutan.
    Tapi sakit juga hati kak rus tengok kuih samosa tu....lama kak rus tak buat....alahai sedapnya Asma.....

    ReplyDelete
  15. Salam kenal... Lama tak buat samosa ni... teringin pulak...

    ReplyDelete
  16. With the help of B2 В tranѕaсtiοn iѕ much
    higher usually arounԁ 50 inԁіvіdualѕ and there іs no chance bigotry business exіѕts,
    but its sіmply youг opinion that іt is handlеd fοr tax purposes.
    The Sοftωare haѕ a ѵery distinct focus.


    Мy webpаge datapunk.net

    ReplyDelete
  17. We often underestimate the health risks are just as dangerous
    and the Maqui Berry has the most weight loss, increase aging and cause lethargy, lung complaints and allergic reactions.
    It is thereforem, important to understand the consequences of
    such actions, and also help in improving your immune system is weak?
    For those over forty should consider establishing a regular practice of poems to get
    him backing the body aims to flush out your system when you possibly face
    constipation.

    Stop by my web blog ... webpage

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails