Thursday, April 12, 2012

LONTONG -sajian istimewa sarapan orang Johor



 Assalamualaikum dan salam pagi Khamis yang ceria,

Alhamdulilah pagi ni dapat juga akak bersiaran dari Sajian Selera KakAsma.Seminggu tak dapat nak update apa apa menu kat sini..Internet punya laa lembap..sehinggakan nak buka blog sendiri pun makan masa.Jadi tak dapat nak menatap hidangan dan cerita dari kawan kawan.Apatah lagi nak buat BW...

Tapi pagi ini dapat juga akak masukkan menu sarapan yang menjadi kegemaran orang Johor.memang selalu kalau akak balik Johor dan malas nak buat sarapan kita orang akan beli lontong aje buat sarapan..tapi istimewa lontong yang dibuat disana ada disertakan dengan serunding.Walaaa kalau makan memang tak hingat..sedap nya sampai teringat2..
 Jangan tanya ada lagi ke idak ye...memang dah pinish alraedy..buat hari ahad lepas..teringin benar nak makan lontong..anak akak makan berulang ulang sampai akak kena ingatkan kat depa yang lontong tu makan hingga kemalam...

Dah malam kuah tinggal sikit jadi yang tak dapat kuah makan dengan kuah kacang yang akak buat sekali..senangkan....resipi ada disini kalau nak cuba...terimakasih.akak bagi link ini sebab cara penyediaannya sama macam akak buat.

11 comments:

  1. asma..sedapnya lontong..bila asma yang buat lagi la sedap

    ReplyDelete
  2. assalam kak asma..
    lontong memang sedap.. nak buat je malas sikit.. hehe.. tp kalau raya memang suka mkn lontong/sayur lodeh sebab byk sayur & ada tempe, fucuk tu memang feberet.... fuhh.. kecur air liur tgk lontong akak ni tau..

    ReplyDelete
  3. Salam Asma :)
    wow lontong ngan sambal kacang mmg best!!!
    kecur plak tgk...hehehe
    Asmah kite blm sempat lagi lah bizi ulang alik kat JB!!

    ReplyDelete
  4. sedapnyer akak...semalam saya cadang nk buat la jugak lontong sbb dah buat rendang, tp malas punyer pasal, tgk jer la lontong kat blog akak ni...huhuhu....

    ReplyDelete
  5. Salam kakasma! oh lontong! kita sygkan nasi himpit kita ni kak huhu... ada lagi 2 bungkus ajerr, kalau nak buat jugak kena buat sendirik lenyek2 nasi lembik kat dlm lotang hihihi... pakwe sihat tak? ni makwe dtg bwk kuih bom sekali :D

    ReplyDelete
  6. salam kak asma..suka jugak lontong..dulu,time kat parit raja dalam seminggu tu mesti pekena dengan lontong..sanagt sedap..:)

    ReplyDelete
  7. salam kak asma
    kita pun org johor..mmg pebret jgk nie..tp beli lontong yg dh siap rebus kt pasar tu..balik tinggal potong ..pastu buat kuah lodeh n sambal atau rendang..aisshhhh ingat pulak time2 raya klu mkn mcm nie..:)

    ReplyDelete
  8. mmg betul makanan pagi2 rakyat johor. hehe.. husband org pahang tak biasa makan lontong pagi2. bila makan mesti sakit perut. kuah santan agaknya lawan sambal tu yg sakit perut. hihi.. saya mmg suka sgt lontong johor ni. :D

    ReplyDelete
  9. Salam k.Asma.bila tengok lontong je..pasti teringat kat mak sy di kg,wpun bukan org Johor tp kalau raya lontong antara menu yg mak sediakan sbb mak cukup suka lontong sbb pernah dok JB dulu.

    ReplyDelete
  10. salam kak asma ^^ sedapnyer lontong. tun kalau turn raya kat johor baru dpt makan ni.. pernah sekali je wat sendiri.

    ReplyDelete
  11. salam kak asma...dulu kite ingatkan lontong ni dihidang pada hari raya je...rupenye kat sana buat sarapan je ek...selalu mak buat lontong kalau raya..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails