Tuesday, April 3, 2012

Apam Polka Dot...lagi

 Salam sejahtera buat pengunjung pengunjung selera kakasma hari ini...Lama sungguh akak tak buat apam cantik nih.bukan aper,kekadang belum hilang lagi penat dan panas tengok tengok apam nih dah tinggal sket..anak anak bila tengok cantik cantik dan cute suka sangat.kebetulan sewaktu jiran akak buat kenduri dua minggu lepas,dia ada tanya akak tau tak buat apam comel..dia tunjukkan pada akak apam polkadot nih.Laaa...akak kata selalu dulu buat makan makan ngan anak2..dia kata kalau akak pandai dia nak minta akak buatkan untuk dibuat doorgift masa adek nikah bulan jun nanti..tu yang akak buat ubtuk pra tunjukkan..dia minta akak buat kan tema pink hitam...
 yang lain lain tu untuk menjamu anak anak aja....buat tak banyak warna,yang ungu tu ada perisa keladi akak bubuh inti blueberry..

 resipi sama aja...tapi kali nih akak kurangkan susu dan bubuh air...saja nak test..!!!

RESIPI APAM POLKADOT(akak c/p dari www.ciktom.com)
3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
275 gm tepung gandum (2 1/2 cawan)
220 gm gula halus (200gm)
150 ml susu segar/ susu cair(akak guna susu cair 50ml dan air 100ml)
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry
pewarna

CARA2NYA:

1. Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
2. Selepas itu baru campur bahan2 lain seperti masukkan susu air, tepung,baking powderdan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).
6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api sederhana dan kukus selama 10-15 minit .

19 comments:

  1. amboi dot dot ngalahkan baju kita arini. tpkan kak sma, ayam cili api tu lagi ngancam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi..amboi..nak juga cili api..akak tau laa orang ghombau nie antu cili api..hehhehe...ko pakai baju belang2 yer..hehehehe

      Delete
  2. Salam kak asma....amboi mengapam pulak ye.Siap dapat tempahan lagi...tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilhamkreatif,

      tu arr kalau datang rajin boleh ajer kan..tapi kalau malas ,bahan ada pun tak terbuat...alhamdulilah laa baru cuba cuba..akak cuba ajer

      Delete
  3. akak, apa hasilnya berbanding apam yang guna susu sepenuhnya tu? akak kena simpan dua tiga hari dulu baru dapat result dia...tp sempat ke?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. CK,tak dan tunggu 3 hari,3jam pun tak sempat..baru jer kuar dari kukusan dah lesap..tapi okay laa...hehehehe lum try yang CK cadangkan ..ada masa nak cuba

      Delete
  4. Replies
    1. comel!!!!..cam tuan nyer kan..
      bukan cam orang yang kata comel tu kan...:)

      Delete
  5. Asma kite dtg lagi nie...hehehe nak apam dot2 yg kaler purple kite suka tau!!!nnt asma check kat fb ada message nk tanya cikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAWA,
      tak per datang selalu..kita suka..maap ler lum sempat kunjung balas..jap kita buka pesbuk yer..tq..tq...

      Delete
  6. AS-SALAM KAK ASMA
    ish..ish..ish..cantiknye apam polka dot tu...rajin betul kak Asma buat
    apam ni..nak 5 ketol!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ady,
      akak suka tengok apam yang cantik ngan cumel2 tu yang buat..lama sebenarnya dah tak buat..5 ketui tak cukup Ady..amek laa lebih pun tak per..:)

      Delete
  7. saya pun dah naik seronok buat apam ni kak asma.... kalau dulu rasa macam remeh jer nak buat.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Madihah habis satu dapur dibuatnyer..tapi bila dah jadi sernok lak..nak nak kalau colouringkan...

      Delete
  8. Assalam kak Asma, cantiknya tgk rupa apam ni kak..elok jer jadinya :)

    ReplyDelete
  9. Salam kakasma!! kita dtg bwk roti ajerrr sbb hari2 nguli roti hihihi.... kasi pakwe yg ada inti cekelat chips mesti sukeeeee :D mana umar? tgh basuh periuk ke? ehehe... lama tak buat apam, nanti nak mengapam jugaklah :D

    ReplyDelete
  10. As'salam Kak Asma

    ct suka makan, tapi kalau buat sorang2 banyak2 macam ni mahu semput juga kak..hihihi. Kalau letak air dan kurangkan sukatan susu lembut lagi ya kak :)

    ReplyDelete
  11. salam kak asma
    chumilll..suka tgok..dh lama x buat..pernah buat sekali jew kot..he heee tggu angin rajin ..:)

    ReplyDelete
  12. rajinnye akak buat apam ni...kite buat mula2 semangat la...pastu lelama dah jadi corak ape dah...hihih

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails