Disebabkan itu akak godeh godeh lah blog nih..ada yang akak buang,ada yang akak tambah..Dah gataii tangan tu akak tukar laa template sekali..bila dah tukar nak tukar laa header,Hah amek kooo segala nya akak tukar..Jadi Nama blog akak yang baru nie agak menepati citarasa akak.>SELERA KAKASMA..
Okay tak?...
Jadi jangan terkejut yer,orang nya sama,cuma tukar tukar langsir,tingkap dn perabut ajer..cat sket sket..kasi nampak cantik.
Okay laa bun nie akak buat sabtu lepas..saja buat makan makan bukan petang hari tapi malam hari..akak uli dah petang,jadi bila dibakar dah malam...disebabkan ada inti,jadi laju ajer anak anak,mak budak makan..
Uli pakai tangan ajer...saja mengetest tangan masih oaky lagi ker idak...Resipi biasa laa akak godek dari rumah Ros Jintanmanis yang memang pakar bab meroti nih...Terimakasih buat ros yang menunjuk ajar dan resipi ini..Akak c/p dari rumah ros nih..
Doh Asas Roti Manis
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya
300gram tepung roti
50gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 1/2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
2 sudu besar butter@marjerin
180ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux
* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu
akak bubuh inti kelapa dan kacang merah...
Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada 3 bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan mengikut bentuk yang digemari, ros bentukan anyaman tocang, bulat-bulatkan letak sosej serta tabur dengan mix vegetable, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih, masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.
- Ros suka campurkan sedikit tepung gandum dalam adunan roti ros kerana ros sukakan rasa padat dalam roti yang dihasilkan, tidak terlalu lampung atau ringan, dan jugakenyang bila dimakan.
sedapnyer roti..kalo mkn dgn air teh ni..msti sedap
ReplyDeletebetul tu LYAfrina,
Deleteroti cicah aper pun sedapkan,akak suka cicah kopi..
cantikk berkilat roti akak tu..
ReplyDeletegebusssss...
makan sambil minum teh o best tu kak..
mas,
Deletemmg gebu cam akak
kilat kena sapu butter....
akak makan sambil minum kopi..hihihihi
Salam kakasma! wahhhh! ingatkan salah umah tadi hihihi dah tuko nama rupanyer :D kenapa tak letak selera umar hihihi.... best2!! suke buat roti :D kita pun hari ni 2 kali menguli :D
ReplyDeleteIKA,
Deletehehehe tak salah ler,cat baru,langsir baru,perabut tukar tukar ajer..kalau buh selera umar hari hari makan telur ajer..
akak sekali dua ajer rajin menguli..malas kalu beli ajer..:))))
wahh rumah baru berwajah baru! semestinya dgn semangat yg baru hehe.. :)
ReplyDeleteNor,
Deletesemangat cam dulu lagi,suam suam kuku,
rajin buat tak rajin senyap..hehehhe..
Assalamualaikum Kak Asma
ReplyDeleteseronok tengok bertukar wajah...mmg kadang tangan ni mmg gatal suka menukar2 kan kak...namanya org pompan...kalau asyik sama juga pun bosan kan kak?? Apa2 pun roti tu nk seketul...hehehe...jadi mlm tk yah mkn nasi...hahaha.
assalam K.Asma
ReplyDeletecantikkk berwajah baru
roti ni dah ambik resepinya konon2 nk wat he he
nampak k. Asma nya ni memang sedap, lembut je, mcmanapun sy mesti wat gak ni he he semangat berkobar
Persiapan raya yer kak...hehehe...saya dah plan nk cat rumah ni (rumah betul2 punyer)...
ReplyDeletenampak sedap roti tu....
Wah...sedapnyaaaa...Nk try la...
ReplyDeletesalam kak asma.Amboi...gebunya roti akak buat,bekilat lagi..Sedap tu kalau makan panas2.Puas hatikan, kalau buat sendiri.
ReplyDeleteKak lawa rumah baru, ada sakura lagi.. Lawa tul roti akak rasa nak seketul
ReplyDeleteSalam Kak Asma,
ReplyDeleteWah langsir baru perabot baru, puasa belum lagi ni kak. hehehe.... cantik2 nampak lebih luas gitu :D
Saya pun suka buat roti guna resipi Ros. Menjadi, tp dah lama tak meroti. kena test juga tangan ni nanti. hehe
Salam kak asma. Blog saya pun nak kena repair gak. Ada masalah nak add/remove bloglist. Lamanya tak meroti.
ReplyDeleteSalam Asma :)
ReplyDeleteaah lah betul kata si Ijan tuh blm puasa lagi daa tukor langsir hehehe suka tgk rumah baru Asma nie luas nmpk terang lagi :)
Suka mkn roti tapi nk uli roti malassss .. nie Umar mesti suka :P
kakasma.. lawa la blog akak. nama pun dah upgrade. roti pun sedp. haishh semuanya mmg best la.. suke suke.. hehe
ReplyDelete