jadi akak masukkan kedalam lauk ayam cili api nih..jadi rasa pedas,masam dan bau pun wangi bila akak hiriskan daun kunyit..Biasa lah akak suka bereksiperimen dengan lauk yang akak selalu masak...tapi masa makan kena sedia air laa yer..kalau idak ada meleleh airmata tu hihihihi
Meh kita check resipi Ayam cili api ni....
Resipi AYAM CILI API
source: kaksma .blogspot.com
- 1/2 ekor ayam
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit halia
- 10 biji cili api campur dengan 1 biji cili hijau
- buah belimbing buluh
- garam,gula dan perasa
- daun kunyit hiris halus
- ayam dipotong kecil kecil bersihkan dan dilumurkan dengan sedikit kunyit dan garam.
- goreng ayam sebentar jangan garing sangat.
- cili,bawang merah,bawang putih dikisar.
- panaskan minyak,tumis bahan bahan kisar hingga naik minyak.
- kemudian masukkan ayam tadi bersama garam,gula dan perasa.
- masukkan belimbing dan hirisan daun kunyit.
salam kakasma....wahhh baru nak usha pau tup tup dah kluar menu ayam...nampak sedap ni... lagi pedas lagi berselera nih....
ReplyDeleteLieza,
Deletehehehehe usha pau kena buat sendiri tu Za,dah jadi baja gitu...
ayam pun kena cuba..berasap asap tinge..tu letak sikit jer cili nyer..tak berani makan banyak..
arghhh! sedapnye! dah laam tak jumpa belimbing buluh ni...kalau masak lemak cili padi daging salai pon sodap
ReplyDeleteNoni,
Deletebetul betul makan daging salai ngan belimbing nie mmg tak terkata..
selalu kalau ada kenduri kat erembau nie mesti ada..suka tul makan..tapi diarang masak mak oiii kalau tak meleleh airmata jangan ckp makan kan...
simple dan sedapppp...
ReplyDeletenak try gak nnti..he3
cuba Mas jangan tak cuba..sesekali makan mmg sedap..tapi kalau tak berani pedas kurangkan cili yer..
Deletesemalam baru masakan lauk ni utk anak2 kt rmh ...
ReplyDeleteharap2 masa balik kerja tu ada lagi balance kt periuk...
bukak2 tinggal leher ayam jer....
tumpang makan kt rmh akak ajerlah ye hari ni...
salam kak asma...bkn takat airmata jer melelh, air liur pun dah meleleh jugak ni....hihihihi
ReplyDeleteassalam asma..kalau dah dok negori..kena la pandai masak guna cii api kan..
ReplyDeleteAcik Erna,
Deletebotoo tu kak..tapi kita selalu fail masak lemak yang pekat tu..hihihihi nak berguru ngan akak ler..boleh kak?
MESTI SEDAP NI.. MEMANG SUKA SGT MASAKAN YG GUNA CILI PADI.. HEHE... KALAU SAYA KAK ASMA.. RASANYA LETAK LEBIH DARI 10 BIJI TU.. HEHE.. MMG DAH JADI 'HANTU CILI PADI' SEJAK2 DAH KAWIN NGAN EN HUSBAND SBB DIALAH YG DOK AJAR GUNA CILI PADI..
ReplyDeleteP/S: SORI GUNA HURUF BESAR SBB SAMBIL BUAT KERJA DAH MALAS NAK TUKAR2 CAPITAL LETTER PUN BELASAH JE.. HEHE..
Madihah,
Deletemmg kalau org negeri yang pior punya tu kira sikit tu..akak jer tak berani buh banyak cili..mau kena bising ngan anak2..tu pun dah kata podeh!!!
Laa iye ke...hehehehe buat ulam pun sedapkan nak nak ili padi kampung..mak aiii tai hingat..
Salam kenal..kak asma,bagus juga idia kak guna belimbing buluh ngan ayam,selalunya ngan ikan,udang je.kelass ..Jemput follow blog iza ye....
ReplyDeleteIlhamkreatif,
Deleteterimakasih datang kerumah tak seberapa akak nh..InsyaALLAH nnti akak dtg yer..owh kat N.Semilan nie belimbing mmg femes dibubuh dalam masakan lemak cili api...try laa yer
UCU,
ReplyDeleteLa cian nyer tinggal leher ajer ker..hish..hish..hish...
meh meh kita makan sama2
Liza,
ReplyDeleteHehehehe..cianyer Liza..amek laa pinggan tu
jangan malu malu...tak cukup ada lagi dalam piuk!!!
ermm..sedapnyer..blh cuba gak resepi ni
ReplyDeletesedapnya..sekarang ni suka betul gulai ada letak asam belimbing ni..dulu masa ada pokok tak berapa nak heran...hehehe
ReplyDeleteKita kat sini susah nak dapatkan belimbing sbb beli brg dapur kat JJ. Rasa mcm nak tanam sendiri je kt belakang rumah, tapi nak gi pasar tani cari benih pokok pun tak sempat2 lg.
ReplyDeleteSedap resepi Kak Asma ni, thanks for sharing. ;)
Salam Kak Asma....harap-harap sihat sekeluarga.....sedapnya ayam cili api tu.....tergoda bila nampak belimbing buluh tu....bolehlah cuba nanti bila dapat belimbing.....
ReplyDelete