Anak anak suka betul makan murtabak.kalau pergi pasar tani mesti pesan belikan murtabak.kalau beli sampai 4 keping tu pun tak cukup lagi.jadi bila masak kari cuti semalam akak buat laa murtabak segera resipi minami133@myresipi.tengok ramai yang buat.lagipun guna kulit popia senang sikit.tak payanh nak menebar nebar tepungkan.
Tak rugi buat,sambil digoreng sambil makan..lepas nie akak nak buat bingka yang bakal hot dipasaran..hehehehe bingka sekut..tengok Mas pun dah tayang tadi..sama kita Mas suka bingka..
Resipi:Minami133@myresipi
Bahan-bahan ( 6 keping )
- 100 g daging cincang
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- kulit popia
- 2 biji telur
Cara-cara
-
mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
-
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang
telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan
daging cincang.
-
apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong
dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air.
masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
-
pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
-
ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
-
goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
tima kasih sudi jenguk dapur ucu yg bersepah ni..
ReplyDeletejap lagi nk pg tesco cari daging cincang n kulit popia..nk jugak buat mcm asmah punya..
si teruna berlesung pipit tu suk makan murtabak jugak tak kakasma. hehehe... bak nak satu slice. nak waseee.. cantik la gambo kat wall blog akak ni. suke tengok!
ReplyDeletesalam kakasma! kita dtg bawak roti mini sosej nak bg pakwe 2 org tu yaaa :D baru kuar oven niiii hihihi... murtabak bungkuskan sekeping ya kak :D
ReplyDeletesedapnyer tgk pic...minta share resepi yer nak try juga..
ReplyDeleteSalam Asmah..
ReplyDeleteHawa pernah jgk buat ikut resipi nie.. tapi bdk x suka lah
dieorg lbh suka gunakan kulit roti canai utk dibuat murtabak... haishh!!
salam akak...uish...saya ingatkan akak dah buat frozen murtabak, tingin gak nk beli...hehehe
ReplyDeleteassalam K.Asma
ReplyDeletememang anak2 sy pun tiapkali g pasar tani mesti beli 2 keping w/pun tiap2 minggu tak jemu2 budak2 ni kan he he
ASSLAAM ASMAH..AKAK KALAU PI PASAR TANI REMBAU PUN SUKA BELI MURTABAK..DAH 4 RINGGIT SEKEPING
ReplyDeleteGood idea ni Kak Asma... Selalu ada org guna biskut, MM tak pernah cuba plak. Thanks for sharing.
ReplyDeleteUcu,
ReplyDeletekita pun ucap terimakasih sudi dtg jenguk..
kena cuba juga..sedap sangat...tak yah menebar2..tapi kalau nak menebar pe salah kan..kan...
Izah,
cantik yoo..terimakasih..penat gak cari pic tu..hihihi
eee jangan kata umar dulu yang cuit 2 murtabak tu kalau nak tau..
JAH,
ReplyDeletebaru tengok kat wall pesbuk pg tadi ...suka tul dapat rasa sosj montel dan cumel2 ...cukup yer satu :)
eLL,
cuba laa mmg menepati citarasa sefamily..senang dan sedap!!!
Hawa,
ReplyDeleteiye ke..tu laa anak2 nie kekdg payah nak pk suka dirangkan..tapi mmg senang guna kulit popia kan..nak tebar tepung tu yang kena tunggu lama tu yang bercinta sket kan...
CK,
ahaaa laa gud idea gak ni..boleh gak cuba kan..hehehe
Mama Sara Nur,
ReplyDeleteowh sama kite yer..yg kat pasar tu mmg sedap diarang guna tepung..tapi mak bdk2 nikan malas senang keje cari resipi yang mudah2..tu yang buat nie...
Acik Erna,
Tu laa kan masa beli ritu 4 hinggit terkejut,selalu 3.50 aje..tu yang bile beli kurang kan keping..hihihi bangkrap lak kan...
MM,
ReplyDeletemmg gud idea..hahaha..cuba cuba MM..rugi tak cuba sedap!!!
cantik jer rupa mertabak ni..hai...teringin ler pulak..
ReplyDeletesalam kenal kak asma.berziaarah disini..rupanya byk resepi best2 disini..sy follow akk yer.:)
ReplyDeleteAs'salam Kak Asma
ReplyDeleteada sekali mencuba buat murtabak inti daging, tapi tak sempat nak amik gambo sebab makan panas dengan kopiO memang laju aje masuk mulut. Tambah malas nak klik2 ni sebab dah petang cahaya pun dah kurang cantiknya. Nak cepat habis lepas goreng terus aje ngap masuk mulut...hehehe
kat rumah pun suka murtabak macam ni Kak Asma, memang laku aje :)