Saturday, March 17, 2012
KEK COKLAT MOIST
Salam pagi sabtu .....kek permintaan seseorang.akak buat untuk memenuhi hajat orang.selalu akak kalau buat kek tempahan hanya kek biasa ajer.tak de deko deko..jadi bila diminta untuk deko2 tu memang hancuss..tapi yang penting kek nih sedap katanya..hihihihi....bukan laa aper selalunya kek coklat nie banyak versinya.jadi akak suka memcuba resipi resipi yang telah akak google kat tenet.
Akak suka tengok kek yang Azura Rahman buat swirl2 tu..sangat cantik!!!!yang nih akak hanya hiaskan dengan stoberi ajer..
Resipi nyer akak salin guna tulisan steno.padan muka nak tulis kan dah tak pandai..jadi akak bagi resipi ringkas ajer laa..sapa yang empunya resipi tu memang akak tak tau.kot ada persamaan dengan resipi beliau minta maaf..izinkan akak letak disini sebagai memudahkan akak dan sapa sapa yang berminat nak cuba..nak bakar atau kukus terpulang pada masing2....akak bakar kek nih.. tapi sayang tak dapat nak tunjukkan kek sebab tu orang punye.
Resipi kek coklat moist
Bahan2nya:
2 cawan tepung gandum(guna tepung naik sendiri)
2 cawan gula halus
3/4 serbuk koko
1/2 camt baking powder
1/2 camt soda bikarbonat
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung
1 cawan air panas
sedikit badam buat tabur diatas kek
caranya yang dipermudahkan
gaul dan ayak tepung,koko,baking dan soda
kacau telur,susu minyak hingga kembang
masukkan bahan kacau kedlam tepung selang seli dengan air panas.
kacau sebati, kemudian tuang adunan kedalam acuan 8" yang telah digris
Bakar atau kukus selama sejam.
Untuk topping akak hanya gunakan sebuk koko 1/2 cawan diayak terlebih dahulu,masukkan sedikit butter dan susu pekat.kacau diatas api hingga sebati dan pekat..sejukkan dan boleh laa dituang kekatas kek ...
Label:
kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalam k.Asma
ReplyDeletepagi2 ada kek coklat ni sedapnye kan
memang sedap, kalau ada mesti laku he he
kak...sedapnyer kek cekelat... nanti buat utk saya plak yer...hehehe
ReplyDeleteSalam kak asma! mana pakwe? kita bwk ayam panggang nak bg pakwe niii ehehe... Sedapnyerrr kek cekelat! nak mkn yg org buatkan jugak huhu.. malas betul nak buat kek sebuku gini, dekat seminggu baru habis, nak buat suku adunan pulak malas nak bahagi2 kan sukatan hihihi...
ReplyDeletehuh org atas tu sik tanya pakwe jeee.. hehe..
ReplyDeletekak asma. simpel la kek ni. dibakor moist ye kak? hari tu ada saya buat satu jenis kek coklat. punya la basah sampai dah jadi kuih talam la pulak. hahaha.. sendiri buat sendiri gelk nengok hasil nyer. terus letak dlm tapuware nyorok kek tak jadi. kikiki.. haru betul..
Kak Asma - sedap kek tu Kak. MM skrg ni oleh kerana terlampau la malasnya, bila teringin nk makan kek.. order sepotong kat kedai je Kak. :D Entah bila la oven saya nk berasap lg ni.. Kak Asma doakan la MM kembali rajin.. hehe.
ReplyDeletesalam kenal kak..:)
ReplyDeleteassalam asma..cantik dah tu..yang penting sedap..
ReplyDeletealangkah indahnya nadai ku dapat mencapai sebijik stoberi beserta dengan kek-keknya...muahahahahahaha tapi lam mimpi pok tak pat gak..sob sob sob..
ReplyDeleteKakkkkkk..apa rsa bingka susu ni...lemak mnis ke...nti kut2 nk try jgk bwa rmah kakak tu..kita memang tiap2 mngu akan buat kuih...wpun bkn utk mkn sdri..dpt la jgk update dpur maya ni...
ReplyDeleteehh nampak sedap ehh..copy n paste tqvm
ReplyDeletehai kak asma..lau gne mnyk jgung tu ganti ngn mnyk msak biase je bleh jd ok jgk x kek nye? :-)
ReplyDeleteBoleh tukar guna minyak masak juga.akak pernah buat guna minyak masak
Deletesama juga moistnyer..cuma kalau guna inyak jagung kek tu enak sikit
terima kasih bagi resepi ni....
ReplyDeletethank you.....
Delete:)
Deletesama sama..dah cuba buat ya...
DeleteAslmkm.kak asma kalu minyak jagung tu ganti kn dgn majerin bleh x?
ReplyDeleteanoymous,
Deleteboleh aje dek tapi kena cairkan dulu yea...