resipi crust nya akak guna resipi yang biasa.akak guna acuan besar sedikit..tapi tak buat banyak sebab anak akak kurang gemar telur gini.lebihan adunan crust tu akak buat tat coklat..lepas ni nanti akak masukkan menu tat coklat pulak ya.
Memang berbaloi tengok cara cara kat youtube tu.untuk inti tu mudah aje.lepas nih akak rajin laa nak buat sebab bila dah siap rupanya encik Hb akak suka makan..sedap rupernye yer!
Bahan untuk INTI TAT TELUR
5 sudu besar gula dimasak dengan 1 1/2 cawan air.(biarkan sejuk)>ikut kemanisan yang disukai
2 biji telur
1/2 tin @ lebih sikit susu cair(nak guna fresh milk pun boleh)
sedikit esen vanila(kurangkan bau telur)
1-2 sudu besar tepung kastad(ni akak tambah sendiri-ikut cam CENDANA KASIH buat)
Caranya :
Masukkan air gula dalam bekas,masukkan telur,susu,esen vanila dan dikacau sebati.kemudian masukkan tepung kastad.kacau guna whisk aja.kemudian tapiskan.sedia digunakan...
Untuk crustnya:
- 130gm butter
- 60gm gula icing
- 250gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- sedikit esen vanila
- 1 sudu besar air sejuk
- campurkan gula,butter dan tepung.dengan menggunakan tangan ramas rata bahan sehingga menjadi serbuk roti.
- air,kuning telur,dan esen vanila dicampurkan dan pukul sekejap.
- masukkan kedalam adunan tepung.gaul hingga menjadi adunan doh.
- simpan sekejap dalam 10 minit
- boleh lah dibentukkan dalam acuan dengan mengambil sedikit dan ditekan rata dalam acuan.
- buat sehingga habis,baru tuangkan bahan inti.
- panaskan ketuhar dan dibakar 20 minit atau sehingga masak dalam suhu 170 darjah.
- selamat mencuba...
boleh try ni
ReplyDeletethanks sbb kasik resepi kak =)
Salam kakasma,
ReplyDeleteLama tak menyinggah. Akak sihat ke? Saya selalu beli je tart telur ni.
salam kak asma...chedapnya tart yg di buat sendiri...selalu dok kiv jek resepi nya...sebb kena buat crust bagai...mesti kana buat gak..mokwo memang suka tart nih! tq for d resepi!
ReplyDeletesalam kak asma ..wahh zila suka mkn tart telur..wt sendiri lg sedap kan kak.baru puasa dpt mkn byk2:)
ReplyDeleteassalam asma..lamanya rehat..
ReplyDeletetart telur anak2 akak suka..sekali je akak pernah buat
Assalam kak, saya suka mkn tart telur ni tapi tak pernah buat sendiri lagi nanti bebila kena cuba buat jugalah resepi dah lama simpan..cuma tunggu angin rajin jer..hehe
ReplyDeletekite suke makan tart telur. nak buat sendiri punyalah malasnya. tapi kalau buat sendiri memang puas hati.
ReplyDeleteassalam kak ASMA
ReplyDeleteLama menyepi tiba2 laju je entry kak asma ni baru nk komen kat kek pisang gebus tu, sedapnya
ni siap ada tart telur pulak, tgk sedap je tp sy tak penah cuba kak he he entah kenapa
saya suka makan tart telor..dulu beli je...buat sendiri tak pernah lagi..ingaat nak cuba juga..tapi hari tu buat tart buah2 saya sorang je yg makan...sampai naik muak nak habiskan..hahahha...kena tunggu rasa teringin nak makan tart dtg balik baru leh buat..kekekk
ReplyDeletesalam kenal. mmg nmpk sgt sedap...comel2 pulak tu
ReplyDeleteAssalam..kak Asma, kakpb pun belum pernah buat tart telor, apa rasanya ye? Nasib baik hubby kak Asma suka, alhamdulillah, berguna juga youtube tu.
ReplyDeleteSedapnya kak asma...terigin nak makan tart telur tapi tak rajin nak buat.Saya datang bawa piring ni kak,nak 2 biji.
ReplyDeleteSalam kak asma...nampak sedap!.Atie minta izin copy resepi udang goreng tepung ya.Terima kasih.
ReplyDeletesalam gan ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !
Salam k.Asma...moga sihat dan ceria.lama tak singgah blog k.Asmah. tat telur...sedapnya. resepi dah lama print, entah bila nak buatnya...dok jamu mata kat dapur kwn2....
ReplyDeletetkasih k.Asmah wish tahniah.
salam kenal untuk Kak Asma. tart telur ni fav saya kalau balik kg suami mesti beli sbb nak membuat nya tak reti lagi, saya ambil resepi ya manala tau lepasni boleh buat sendiri plak.
ReplyDeleteSalam Idil Fitri dan Selamat Hari Raya Kak Asma
ReplyDeleteas salam kak asma lama x singgah sini..sdap nmpak kak..boleh try ni...tq ada resepi
ReplyDeleteyum yum..dah lama teringin nk wat nih..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..
ReplyDeletesalam perkenalan..tart telur ni memang best kn..saya pernah wat gak 2 3 hari lepas..tp cmane nk hilangkan hanyir telur ek..pd hal dh letak esen vanila..
ReplyDeleteMamaQis,
Deleteterimakasih sudi singgah blog akak yang lama dah bertapa....
pasal telur tu,akak masa nak buat tu tapis dulu telur tu..jadi yang hanyir tu tak ikut sama..atau boleh juga masa pecahkan telur kalau ada yang tanda warna merah atau ada tali tali tu buangkan dahulu..cuba laa..mudahan mudahan menjadi...salam
terima kasih kerana akak sudi reply comment saya..sy dah wat same cm akak bgtau ni..upenye bile dah sejuk hanyir tu hilang ngan sendiri ye..mase saya rase hanyir sb masih suam2 lg..xsabar nak rase kan..pape pn thanks akak... ^_^
Deletewahh..bestnya tart telur..boleh cuba nie..terima kasih kongsi resepi..nyum nyum..
ReplyDeletehttp://www.surijunior.com/