Tuesday, June 19, 2012

KEK PISANG GEBU

Salam di petang selasa yang ceria,

sedar tak sedar lama juga akak tak update apa apa kat rumah alammaya akak nih.disebabkan kesibukkan melampau lampau...tak sempat nak jenguk rumah nie..Kesian kan..terimakasih yang sudi menjengah..jemu lak kan datang rumah asyik asyik ayam madu tiga ajer..jadi petang nie akak nak kongsikan menu kek pisang yang akak dah buat lama dulu..kat folder akak berderet deret menu yang dah akak buat..nanti akak masukkan satu persatu yer...
 Kek pisang nie memang sangat sedap..smpan semalaman lagi naik rasa dan kelembutan kek ini..akak buat tak banyak separuh dari adunan asal.sebab ahli ahli mesyurat meja kat rumah akak kurang suka pisang..tapi Umar suka makan..jadi tak sia sia akak buat..akak suka sebab ada badam kat atas tu..dan campurkan sikit badam cincang kat dalam adunan..bila tergigit terasa pisang dan badam nyer..Waalllllaaaaa..sedap sangat!!!
Resipi amek kat rumah sis rinnchann..dulu selalu kalau nak try apa apa akak mesti gi ..SINI.
Resipi Kek Pisang Gebu

Bahan2:
250gm butter,
1 cawan caster sugar,
4 biji telur
1/2 camca teh garam halus
1 camca teh esen vanilla
4 sudu besar susu pekat,
3 cawan pisang lecek
2 cawan tepung, 
1/2 cawan plain yogurt(ni akak tambah)
1 camca teh soda bikabornat
1 camca teh baking powder
Walnut, macadamia, pecan nuts (Optional), (akak bubuh walnut dan sedikit choc chip)

Cara-cara :
1. Putar majerin dan gula caster hingga kembang dan berkrim.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil teruskan putaran mixer.
3. Tambahkan susu, esen vanilla dan garam halus.
4. Perlahankan mixer. Masukkan pisang lecek dan yogurt.
5. Masukkan tepung hingga agak-agak sebati. Hentikan mixer.
6. Masukkan kacang-kacang pilihan yang telah dipotong kasar. Gaul rata dgn spatula.
7. Bakar pada suhu 175 darj cel selama 50min hingga ke 60min.


16 comments:

  1. salam kak,
    Lama akak tak berbaking.... sunyi jer dapur...sama ler kita ni kak asyik2 tenggelam timbul...dek kerana masa yg ada cam tak cukup jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieza,
      mmg tul laa bila banyak xtivt nie semua jadi tergendala,kat folder penuh menu yang dah dimasak...kena turn by turn tu...tu arrr jap timbul jap tenggelam..maceh yer dtg jenguk akak

      Delete
  2. salam syg kak asma..
    alhamdulillah muncul jua akhirnya..he hehee rindu btl kt akk..rindu jgk kt masakan akk yg sedap2 tue..kek pisang tue gebuss la kak..suka mkn kek pisang..x pernah jemu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zilaaaa,

      ee terharu akak ada orang rindu kat akak..
      terimakasih taw..akak sibuk laa zila,nnti lepas ni
      zila tau apa sebabnyer..hihihi
      sama kitakan suka tul kat pisang..tak jemu jemu...

      Delete
  3. sedapnya kek pisang kak sama, nmpk most jer tu..tambah lak ada taburan cip coklat n walnut eh kak asma bukan slice almond ke tu?oh..tidak mataku semakin rabun huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lina,
      mmg sedap kek ni lina,makan tergigit2 badam dan aroma pisang mmg terasa2..eeehehhheeee aha tu slice almond..mana yang ada jae akak bantai letak...

      Delete
  4. Assalam kak asma, sedap n nampak gebuss sangat kek pisang tu, sedapnya ada badam kat dlm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Embun,
      kalau nak tau kek nie akak simpan semlman lagi moist gitu,
      dan kena cuba buat kalau nak tau..rugi tak cuba..hihihii

      Delete
  5. salam akak... dah kenyang makan ayam, hari ni makan kek pisang plak yer...ermmm...terbau2 pisangnyer sampai ke KL ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noorma,
      eee sudi dia jengah akak,terimaksih yer
      rindukan lama tak berborak2...hehehe jemu lak makan ayam jer
      tu akak hidangkan pisang lak..ada manis madu dan manis pisang..uwaa uwaaa....

      Delete
  6. salam kak asma... saya tadi baru terpandang ada pisang frozen kat esbok... kalau ada masa nanti boleh jugak cuba yang ni... nampak pun macam tak banyak dapatnya tu

    ReplyDelete
  7. Salam kenal kak Asma.
    Wahhh sedapnya kek pisang....fav saya ni.

    ReplyDelete
  8. Kak Asma, tadi abg kita baru petik pisang setandan belakang rumah. Wah boleh la cuba resepi akak yg sedap ni. MM mmg suka apa2 resepi yg berbadam. Yummy kannn...

    ReplyDelete
  9. alahai sodap ee pulak..akak makan ikan bilih yo hari ni..hehe

    ReplyDelete
  10. As'kum Kak Asma cayangg.. waduh sekali dia hupdate kek pisang.. macam tau2 dapur sha ada pisang.. nanti kalau free sha nak cuba resipi akak.. macehh kak muahzzz

    ReplyDelete
  11. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails