Saturday, April 20, 2013

SNOW CHEESE CAKE -versi cake dan cupcakes perisa coklat

 Makan masa juga akak nak merealisasikan kek yang famous amos nie.Blogger lain lama dah buat,ada dah buat bisnes lagi..Akak aje yang terkial kial nak buat..Sekali keluar pergi supa akak capai satu Cheese..bila ada keluar lagi akak capai lagi..Maklum lah kan kalau terlebih belanja nanti payah jugakan.
 Dah cukup semua bahan akak godek buat.tapi tak guna resipi yang biasa.sebab akak buat dengan koko.Rasanya lebih ummmph lagi.semua cukup,rasa koko,manis dan masin keju..walaaaa makan tak hingat.simpan sejuk lagi lah...
 Umar dengan Acid akak buatkan dala bentuk cupcake..suka tul diarang berdua..kejap kejap nampak kepala umar jenguk petiais...
 resipi sama yang biasa boleh di lihat kat SINI..
tapi kalau nak cuba resipi yang akak buat boleh juga...ikut kesesuaian tekak masing masing yer...

CHOCOLATE SPONGE KEK
Sumber Sajian Selera KakAsma

Bahan2nya:
  • 114gm tepung gandum
  • 6gm baking powder
  • 144gm gula kastor
  • 30gm koko(guna van houten)
  • 5 bj telur(buang sedikit putihnya)
  • 62gm mentega cair
  • 20gm ovellate
  • 80gm air
  • 1sudu teh esen vanila
Caranya:
  1. Putar telur,gula,ovalette,esen vanila hingga kembang dengan kelajuan tinggi 3 minit.
  2. masukkan air pukul lagi 20 minit hingga gebu dan kembang
  3. Tepung diayak bersama baking dan koko.
  4. Perlahan kan speed masukkan campuran tepung tadi hingga habis.
  5. Cairkan mentega dan masukkan kedalam adunan.Pukul dengan cara kaup balik.
  6. Gris loyang 8 inci masukkan adunan.Hentak perlahan bagi mengeluarkan udara.
  7. Bakar pada suhu 180C selama 45 minit..
  8. Boleh juga dimasukkan dalam paper cup untuk dibuat cupcake.
  9. Sejukkan kek diatas redai.Bila dah sejuk potong dua.
  10. Sapukan Cheese yang telah diputar dengan susu pekat.(AKAK guna PHlidephia Cheese dicampurkan dengan 1/2 cawan susu pekat manis..putar hingga sebati)
  11. Dah siap baru parutkan keku cheedar yang block tu...
  12. Tengok tu aksi Umar yang suka betul kalau akak nak buat apa apa.Siap panjat kerusi sebab nak tolong mak dia memutar adunan..

23 comments:

  1. saya pun belum try lagi kak... kiranya akak lagi advance la dari saya... he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq Sue,

      Advance sikit jea..nanti buat laa ..nipun teragak gak nak buat lagi..hihihi

      Delete
  2. wahhh kak.. dah boleh ambik oder ni.. fav saya sgt2 ni.. akk kene beli parut/sagat yg mata halus sikit.. lagi ummpp cheese tu n muai(dpt byk).. ngundi kt mana kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzana,

      ada ker yang nak oder..hahaha...
      oh iye ker..kena cari gak ler parut nyer..
      mmg tul cheese tu yang sedapppp...

      akak mengundi kat rembau ajer...
      dah tukar kesini..
      kalau idak leh gak ada alasan balik kampung kan

      Delete
  3. Sy pun.minggu lepaa baru pg kelas bljr SCC ni.
    Pasti insyaallah blh wat sendiri dah

    ReplyDelete
  4. Sy pun.minggu lepaa baru pg kelas bljr SCC ni.
    Pasti insyaallah blh wat sendiri dah

    ReplyDelete
  5. rajinnya umar nolong...

    yumm..nmpk sedap sgt

    ReplyDelete
  6. sy kena tunggu hr cuti, bw resepi kakasma kedapor nmpak nii...tq kakasma

    ReplyDelete
  7. walaaaaaa umarrrr kok rajen banget thooo ati2 tibhoooo

    ReplyDelete
  8. http://kingchickenwingkcw.blogspot.com/ follow lah kami jugak...hehehe....

    ReplyDelete
  9. umaaarrrr....
    rajinnya kamu bantu mak.
    betol tu kata makcik Hana. ati2 nek tibo lo....
    pegangan erat2 ya...
    hihhihi

    ReplyDelete
  10. rajin btl ass akk tue..kecik2 dah tunjuk bakat nie..:)wat versi cup snang nk mkan kan kak.

    ReplyDelete
  11. I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
    And it's fun to see photos of your house there and see
    Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
    attempting to use the slow internet :)

    I can't wait to hear how the soap turned out in terms
    of using it. Does it smell different since it is made with
    animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?

    Love you!

    ReplyDelete
  12. I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
    And it's fun to see photos of your house there and see
    Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
    attempting to use the slow internet :)

    I can't wait to hear how the soap turned out in terms
    of using it. Does it smell different since it is made with
    animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?

    Love you!

    ReplyDelete

  13. Great tips . it is really interesting, I hope everybody lick this Post.

    ReplyDelete



  14. wow this is simply yummy,,, appetizing!!!! Thanks for this share.. !!!

    ReplyDelete

  15. Wow, Simply lovely blog..!!! This was absolutely informative..!!!

    ReplyDelete
  16. The roof used in this shed design is very distinctive.
    My husband has been looking for a set of plans for
    a potting shed and has decided to get a set of storage
    shed plans (http://sns.waipowang.com/) with a porch
    that he can actually use for a potting shed. However, your choice of quality
    materials is taken into consideration allowing
    you to be delivered with your personal requirements.

    ReplyDelete
  17. Nak Cuba jugak! Teruja ngk cheese kek ni

    ReplyDelete
  18. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas mendowload dn upload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  19. Прошел мимо- дурак. Рекомендую!!!=>>Проститутки Киев уличные и на выезд.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails