Monday, May 16, 2011

Tengiri asam Daun Kari

 salam pagi Isnin ,Hari nie akak nak ucapkan SELAMAT HARI GURU buat adek adek akak yang bergelar Cikgu,iaitu Cikgu Zana diBatu Pahat,Ustazah AZIe di Pasir Gudang,Cikgu Ina Shamsina di Kuantan dan semua guru guru yang juga ada blog yer..semuga akak lebih berdedikasi dan disayang anak murid,
 Okay lah lauk nie akak nak share ngan semua bagi yang tak de idea nak masak aper..nie memang simple tapi sedap..bagi yang penat2 balik keje tu kejap ajer nak menyediakan nya
Tengiri Asam Daun Kari
Source: dari rumah teres kakasma

Bahan2:
  • 4 keping ikan tengiri
  • 1 labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • sedikit halia*
  • 1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )
  • 1 batang serai(ketuk)
  • sedikit daun kari
  • garam,perasa,air asam jawa
  1. Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
  3. masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
  4. biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
  5. kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.

24 comments:

  1. kak asmaaaaaaaa..
    sedap tu masak gini... saya suke sesangt.. tak yah lauk lain pun dah ok.. hihi//kalau buat kt ayam pun sedap kot kak?

    ReplyDelete
  2. Salam kakasma! alaaaaaaa...tenggiri tak dok! ado okang tongkol jerrr hihihi... daun kari pun yilek! nmpk sedap niii kita suke menu2 mcm ni sbb budak2 leh makan :D nak buat apa ya dgn ikan tongkol kita tu? asyik kicap jerrrr wakakaka.,..

    ReplyDelete
  3. akak..sedapnya tengok ikan tenggiri tu...

    ReplyDelete
  4. Salam rindu Asma...
    Asma n family apa khabar??? Asma blh kasi Hawa address Asma tak??? Rasa2 hawa yg pernah diberi dh hilang lah n also no HP kalau tak keberatan. Asma inbox jer kat FB.
    Ikan tenggiri mmg sedap msk asam tapi hawa tak pernah plak ltk daun kari..mesti cuba lah :P
    Pose2 tgk mknnan ...lapor plak hehehe :)

    ReplyDelete
  5. melelehhhhhh.... ikan lain ok x kak!...;)

    ReplyDelete
  6. Izah,
    wah memang benar bagai dikata tu zah,
    cuba laa buat kat ayam,mesti sedap tu..goreng dulu gak..ermmmm!!!!dah masak jangan cuba jilat jari nanti makan..hihihihi

    ReplyDelete
  7. Jah,
    akak rasa tongkol pun sedap gak buat camgini..takde daun kari cuba letak daun ketumbar atau daun limau purut..hehehehe pong sedap gak tuuu...cuba laaa

    ReplyDelete
  8. Mas,
    hehehehe tu lum lagi masak tu..cuba laa
    baru tau nanti..harum bau daun kari...

    ReplyDelete
  9. Hawa,
    okay nanti kita Inbox kat Fb yer..kita sihat ajer..alhamdulilah..maceh yer ingatttt kat kite hihihii

    ReplyDelete
  10. Ana,
    meleleh yooo...meh sini akak lapppkan hehehehe

    ReplyDelete
  11. assalam kak asma
    masak yg simple2 cam ni laa yg sedap kak asma..sy suker lauk2 macam ni..mau bertambah2 nasi buatnya..lapo plak nengok..

    ReplyDelete
  12. aslmkum kak.. salam rindu jugak.. tq atas ucapan tu..tgok ikan masak asam ni ..ingat mak kt kg.. sedap tul klau mak yg masak..campak2 pun mjadi.. dah besar omar kan.. post la pic dia kak..

    ReplyDelete
  13. Memang simple dan nampak sedap tu Kak Asma, karang nak cuba la plak..Thanks 4 sharing.

    Aritu ada gak MM buat resepi bubuh daun kari, tp utk resepi Ikan Tenggiri masak ijau, sampai abis daun kari blakang rumah MM kerjakan..haha padahal pokok kari tu baru je nk tumbuh. (kes malas nak keluar rumah beli daun kari)

    ReplyDelete
  14. Assalam kak asma,
    ikan masak asam ni ada daun kari pasti sedap giler..tengok aje dah tahu sedap ar..bolehlah masuk list..kita minta izin print ya..umar tengah buat apa tu kak?..

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum Kak Asma,apa khabar kak? wahh sedap menu akak ni...simple dan menyelerakan..:)

    ReplyDelete
  16. Assalam kak sedapnya menu fav kami ni kak lepas tu buat pulak sambal belacan pergh pecah diet kak hehehe

    ReplyDelete
  17. sedap..sedap..selalu wat masak asam..cuma x pernah letak daun kari...

    ReplyDelete
  18. Salam Kak... miss u.. hehe.. lama tak ke sini sbb laptop rosak. Akak pun dh lama tak update blog kan?

    Jom Kak.. lepas buat ikan tenggiri ni kita buat plak kek oren blended.. cam sedap je diorang crita.. sedap & mudah. Jom!!!

    ReplyDelete
  19. Assalam kak asma,
    Salam Ramadan buat akak & family.. lama senyap aje kak , sibuk ya.. minta izin c&p recipe ni ya kak..kita gantikan udang instead of ikan tenggiri..Thanks so much sedap kak..!!

    ReplyDelete
  20. Carbohydrates is going to be converted to sugar from
    the body which could also improve the blood sugar levels.
    The richest sources of proteins are eggs (limit egg yolks), chicken,
    seafood, milk and milk products (except butter).


    Also visit my site reversediabetestype12.wordpress.com

    ReplyDelete
  21. Hey just wanted to give you a quick heads up.
    The text in your article seem to be running off the screen in Safari.
    I'm not sure if this is a format issue or something to do with
    browser compatibility but I figured I'd post
    to let you know. The style and design look great though!
    Hope you get the issue solved soon. Cheers

    Visit my web-site Natural Treatments For Acne - http://simplediet.co.kr,

    ReplyDelete
  22. Very good information. Lucky me I recently found your blog by chance (stumbleupon).
    I have book marked itt for later!

    Stoop by my web blog; Magic Submitter, ,

    ReplyDelete
  23. Hey there! I know this is kinda off topic however I'd figured
    I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
    My website discusses a lot of the same subjects as yours
    and I believe we could greatly benefit from each other. If you're
    interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing
    from you! Superb blog by the way!

    Also visit my homepage; vip massage parlour london ()

    ReplyDelete
  24. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to
    say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
    After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very
    soon!

    Check out my site Clearwater FL free seo services

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails