Salam pagi semua,pagi ni akak hidangkan Blueberry Cistat buat semua yang datang berkunjung.tak mau gak ketinggalan dalam marathon geng geng semua buat cistat nie..akak pernah buat gak pastrinya guna satu resipi tapi mengecewakan..tak rapuh dan agak lemau bila dah sejuk sikit.tapi tu laa kita niekan jenis nak juga mencuba jadi akak try guna yang ini amek resipi kat umah Irsyam Nur sini.irsyam amek kat rumah kak wan sini.
Bahan Pastry Tart
60gm gula ising
250gm tepung gandum
125gm mentega sejuk di potong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanila/esen badam
Cara-cara
1. Satukan gula ising dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Rehatkan selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.
Cheese Filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
50ml UHT whipping cream(guna susu segar)
60gm gula ising
60gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar lemon jus jika suka
Filing : Blueberry, strawberry, kiwi, manggo(akak guna Blueberry filling)
(Masukkan ke dalam piping bag)
Cara-cara :
1. Pukul cream cheese bersama gula ising, mentega hingga sebati. Masukkan telur dan whipping cream, putar sekejap hingga adunan sebati dan tidak berketul. Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
2. Ambil kulit tart, pipekan sedikit filling kesukaan di tengahnya dan picit adunan cheese menutupi filling.
3. Untuk corak di atasnya, pipekan sedikit filling atau ambil sedikit cream cheese dan campur dengan sedikit pewarna, pipekan keatasnya kemudian lorek dengan corak kesukaan.
4. Bakar sekejap selama 5-8 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan selama 2 atau 3 jam.
Assalam k.As, waaahh rajinnya wat cistat tu...Ummi ni dah lama x mengetart, maleh bebenor dah srkg nih...kalau xda permintaan, x kuasa jek nak buat..hehehe
ReplyDeleteSalam kunjungan... blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeleteSalam kakasma!!! tuko puding kak :D kita nak cistart tuuuu lama tak makan! nak buat pun malas nak yg dah siap n ada depan mata jerrr hihihi.. mana umar? meh sini auntie nak bg hugs sikit :D
ReplyDeletesedapnyer!!!!! tun suka makan je nih.. nk wat x cukup kerajinan..pastu x terbeli acuan dia..
ReplyDeletejohor umah hasben tun kat segamat =)
Walaikum salam Ummi,
ReplyDeletekalau teragak nak makan mmg rajin MI,kalau idak pandang ajer kawan2 buat..tapi mmg sedap tak cukup kena buat lagi nanti
Zuwairi,
ReplyDeleteterimakasih sudi berkunjung,biasa ajer blog akak nie,nanti akak dtg yer...
Ika,
ReplyDeleteyessss!!!yesss!!!dapat makan puding ika buat,makasih..hihihihi..umar ada tuh biasa laa pepagi gini,main ngan Acid ajer..hug mak dier ajer laaa boleh!!!
Sodapnyo cistat...... Pos ke sini barang sebijik dua hehehe......
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeletetelan air liur jer la..nak buat makan sorang2 tak kuasa hehehe
salam rindu kak asma..lama x kemari..pekabo kak?? waduh nk kenen tart 3 ketui..leh x??
ReplyDeleteSalam kak.. Ita bawa mangkuk nak tart sikit :)
ReplyDeleteSalam Kak Asma,
ReplyDeleteKite pun tak nak ketinggalan marathon. tp bukan marathon buat cistat, tp marathon makan cistat. heheheh :)
Ijan
dah lama tak buat cistat ni..angin rajin blom sampai..minta se ketoi:)hilangkan terliur hehe
ReplyDeletesalam perkenalan kak asma.ini acuan kecik kan? sy punya acuan besar (egg tart) tu.smpai skrg x jumpa2 lagi acuan kecik.x boleh nk buat cheese tart
ReplyDeleteKak, MM ni dari aritu nak buat cheese tart tak terbuat2 lagi, bahan dah beli last2 buat benda lain. Last raya ada buat, tp kejap je dah keluar kulat la Kak.. kenapa ya? Masuk peti ais kurang kot? MM letak kat tupperware je.
ReplyDeleteakak..bestnya cheest tart....
ReplyDeletesedappp
Assalamualaikum Tun,
ReplyDeleteSedapnya cistat itewwwww.........pos mai Penang sikit nak rasa
salam asmah...wah cantik banget lorekan blueberry cistart tu...akak tang kulit ni yg lomah sikit nk wat ni..
ReplyDeleteassalam kak asma...rajinnya akk mengetat..umar tak kacau ke..emm sedap tgk cistat tu
ReplyDelete