Tuesday, April 17, 2012

PACERI NENAS

 Waaa pepagi akak tayang lauk yea..akak memang suka lauk paceri ni.tak kira lah menggunakakn nenas atau terung.makan pulak bergengkan dengan kuah lemak,ada ikan goreng masin..hish..hish..hish...tak yah toleh toleh masa makan.dan lemak lemak dan kolestrol pun suka hati laa kan..dapat mengembangkan sorang lagi mahluk kat dunia nie..hihihii....
Akak google kat tenet resipi yang akak buat.biasa laa akak kalau masak tak pernah ada sukatan..main campak campak ajer.kalau kuran masin tambah garam,kalau tak sedap juga diam diam makan..kan..kan...
jadi akak nampak resipi dari Kak Hanilieza..sama macam akak buat..cuma kak lieza punya bersukatan...

Sumber : Kak Hanieliza 
Bahan A
1 biji nenas, potong kecil
3 cawan santan pekat  dari 1 biji kelapa
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa  
Bahan B – bahan tumbuk
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering 
Bahan C
1 inci
kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan, bancuh dengan air 
Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas.  Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.  Masak hingga kuah pekat dan naik minyak. 
Nota:
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri. 

P/s: N3 Samosa akak terpaksa akak edit balik atas nasihat seseorang dan pandangan seorang yang telah menghantar email pada akak..jadi jangan terkejut tiba tiba jadi pendek pulak N3 tu yea..

25 comments:

  1. Salam kak asma,
    Saya pun suka pajeri ni. Saya suka terung tapi my husband prefer nenas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa ada geng laa akak ..akak suka dua dua..kalau ada menmang tak tolak punya..:)))

      Delete
  2. Assalamualaikum...tuan rumah..pajeri..suke tu..tapi,anak2 kurang dapat sambutan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iza,
      waalaikumusalam....sama juga kat rumah akak,yang suka cuma akak ngan hb ajer..anak2 lauk pelik memang tak sentuh langsungkan..!!

      Delete
  3. kak asma, kalo kat kedah rebung pun bole dibuat pajeri. tp rebung tu yg seketul tu bkn yg dah dihiris nipis dan dimasamkan. amik rebung fresh potong dlm lbh kurang 2 inci tp setiap ketul tu dihiris nipis x putus utk kuahnya menyerap la kot (saya pun x tau nape diibuat gitu). pastu masak pajeri mcm biasa. sedap....cuba akak try
    from:wati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wati,

      terimakasih sudi datang..owh iye ke gitu,akaka memang tak pernah cuba guna yang lain pun,maklumlaa yang tau terung ngan nenas ajer..baru nie tau guna rebung pun sedap yer..tapi masalah nya selalu rebung tu jual yang dah siap dehiriskan...tak per nanti boleh cuba..

      terimakasih banyak yer...

      Delete
  4. Alahai Kak Asma.....pajeri memang sedap dan kak rus teramat suka terutamanya kalau dihidangkan bersama ikan kering dan sambal belacan....pasti power dengan nasi yang panas-panas.kak rus baru buat semalam pajeri terung....selalunya kak rus buat pajeri guna rempah kari daging....tak pernah lagi guna rempah kari ikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Rus,

      wah sama selera kita yer kak rus..
      tu yang asma kata makan tak toleh2 sedap sangat..asma masak masak nih makan ngan ikan kering bulu ayam tu..buat masak lemak kobis..
      owh mmg betul kak,asma dulu pun guna serbuk kari daging,tapi kat rumah kebetulan tak de yg ada rempah kari iakn..bantai ajerkan..tengok resipi kak lieza guna rempah yang sama tu yg suka tu...

      Delete
  5. Salam akak...saya bawak gulai tempoyak ni..tukar ngan pajeri nenas yer...hehehe,,,

    Akak pernah cuba tak pajeri buah kuinin? sedap taw kak ... pergh..teringin dah saya. Sini payah dapat buah kuinin..

    Terbaru saya baca ttg pajeri buah kedondong/amra... tp tak sanggup rasanya nk buat sbb buah amra tu saya makan ngan garam lagi sedap...hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maa,
      ma kasih laa bawakan gulai tempoyak tu..
      kuinin tak pernah lagi makan kalau buat paceri,kena yang masak ker yang baru nak masak..hish..buat akak nak cari kuinin lak..nnti nak try gak tu..
      krndondong tu sama ler kita makan ngan garam takpun kicap buh gula buh cili api..makan berasap asap tinge..:)))

      Delete
  6. salam kak asma.. sama laa kita... tun mmg hantu pajeri nih.. lagi2 kalau dpt pajeri terung, mkn x hengat dunia! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tun,
      betul betul tak hengat dunia,,sedap pastu kan kan kita tutp mate..hihihi buka mata dah takdo..pinih already!!!

      Delete
  7. This is my favourite youuuuuu...ngan nasi panas + ikan masin + ikan kembung goreng ambal-ambal...fuhhhhhngadap plak tb, memang tak toleh kiri kanan dahhhh, keluar la ayat "ada aku kesahhh"..ekekekeek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bott,
      akak tau ngko suka tu pasal akak buat tayangan amal rini..nak bagi ngko geram..ecece cehh...mmg masa makan ritu akak makan ngan ikan masin goreng..cisss..makan 2 pinggan u..pastu takmo lagi..timbang dacing tak balance!!!

      Delete
  8. as-salam kak KakAsma
    sedapnye pajeri..suka mkn dgn nasi panas2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ady,
      mmg betul tu kalau nasi sejuk nak makan pun slow motion ajer..:)))

      Delete
  9. yuhhu..salam asma,buat pajeri ni ado nasi minyak ko tidak?..lalu yo dopan rumah as,...kalau tau asma ado buek pajeri ni,akak singgah maso nak poi zemart....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nim,
      tu arr gi zemart tak hon kuat kuat,kalau idak leh simpan sikit tuk akak..tak buat nasi minyak pun makan ngan nasi biasa ajer kak..
      len kali nak try masak nasi minyak lak kan..kan..nnti jemput akak dtg...boleh!!!

      Delete
  10. Salam Kak Asma.. balas kunjungan... wahh paceri nenas my fav.. nak merasa paceri nenas ni nak tunggu ada kenduri kawen.. tapi hari ni ada di sini... nanti bolehlah cuba... i like... yum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SHa,

      terimakasih sudi datang,
      kena try gak tu sha,
      tak yah tunggu org kawen,
      tak dan nnti..buat sendiri pueh ati..:)))

      Delete
  11. salam kak asma..akakkkkkkkkk.... pajeri nenas ni peberet kita org laki bini kak...rasa cair jer air mulut tgk nenas nih...pajeri ni kalu lieza buat mesti byk... kalu tak abih lieza pnaskan dan mkn lagi keesokannya...nanti asben lieza balik dari kl boleh buat ni... lama tak mkn.

    ReplyDelete
  12. salam kak asma, husband saya paling faveret pajeri nenas, dia suruh saya belajar dr mak mertua sbb mak mertua masak mmg sedap sgt, ada letak udang kering tu yg lagi sedap agaknya. hehe..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum...
    Nampak gurih pajeri dalam gambar tu. Jumpa blog ni masa cari resepi pajeri. Jarang buat, sebab tu tak yakin tanpa menyelak resepi. Terima kasih ya, tumpang salin nak buat pajeri buah kedondong...
    :-)

    ReplyDelete
  14. salam kak asma
    ada lg x pajeri tue..kita dtg siap bwk piring..h ehhee pajeri nie sy x pernah buat..tp suka sgt makan..ada x der tunggu kenduri kawin baru dapat makan puas2..alahhhaiiii teringin btl.:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails