semalam hb akak belikan ikan tengiri..separuh dah masak kari dan sambal,ada lagi separuh jadi hari ini akak masakkan asam pedas dan 2 ketul ikan tu akak buatkan botok botok..kat rumah hanya ada daun kunyit,daun kaduk,daun pisang,dan limau purut..kalau ikutkan kena guna daun betik,daun bebuas,daun keladi..tapi nak tunggu daun daun tu datang memang payah..duduk kat taman nih mana ada tu semua...jadi akak amek ringkas aja..janji ada rasakan..hehhehehe
resipi akak main hentam ajer..ikut mana yang teringat....
resipi botok botok ikan
sumber:kakasma- 2-3 potong ikan tengiri(nak pakai ikan lain pun boleh)
- 5 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- sedikit halia
- 2 batang serai
- 2 sudu lada giling
- sedikit kunyit serbuk
- sedikit ketumbar,jintan manis dan jintan putih(guna yang serbuk)
- 2 sudu kerisek
- 2 sudu rempah kari
- air asam jawa
- garam,gula dan perasa...
daun pisang,daun kunyit,daun limau purut,daun kaduk(ini aje yang ada)
caranya:
- kisar bawang merah,putih halia,serai,kunyit serbuk,rempah kari,lada giling dan serbuk ketumbardan jintan hingga halus.
- panaskan kuali tumis bahan2 kisar hingga wangi,masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
- tambahkan kerisek,garam,gula air asam jawa dan perasa..
- ADA RESIPI YANG PERNAH AKAK TENGOK TAK PAYAH DITUMIS DAN DIBUBUH KELAPA PARUT(INI IKUT SUKA YER)
- tapi akak tumiskan sebentar
- layurkan daun pisang,susunkan daun kunyit,daun kaduk dan daun limau purut.letak kan bahan tumisan dan diikuti hirisan ikan tengiri.tutup kan dengan lebihan bahan tumisan tadi.
- balutkan daun pisang buat seperti bungkus nasi lemak..
- kukus selama 45-50 minit.kukusan hendaklah dipanas kan terlebih dahulu
salam kak..sedapnya nampak botok-botok tu..saya tak pernah rasa lagi kot,nak buat ikan pulak mahai bebenor..huhu..daun pisang pun takdo..tengok akak punya ni memang terliurla..slrrpp
ReplyDeleteAkak, saya pernah tengok rancngn masakan, org jawa mask botok2. Dibungkus dengan mcm2 lapisan daun. Tak dpt nak bayang cemana rasa n kesedapan serapan daun2 tuh. Haisshh tak tejangkau nak buatnya. Tapi resepi akak ni saya simpan. Mana tau nanti nk buat :-)
ReplyDeleteMak Mentua kita selalu masak menu ni..
ReplyDeleteEsok nak buat ikut resepi akak plak la.. tp MM cuma ada daun kunyit dgn daun limau je kat peti ais.. belasah je la kan Kak.. hehe.
Oh ya lari topik sikit... pesal kat blog akak ni keluar pop up2 Kak? Akak pasang bom ke tu? Kekekekeke.. (Nt cuba tanya yg lelain ye, kok pelik gitu tetiba asal nak baca je keluar mendalah nk kena isi plak).
Salam Yong Asma,
ReplyDeleteSalam ziarah dr Istanbul. Pe kabor?
Tima kasih jenguk blog akak.
Botok2 ni seropa otak-otak ke?
Makan dgn nasi panas mesti sedap!
Salam kak Asma,
ReplyDeleteakak dan keluarga apa khabar? tengok gambar si comel umar kat bawah nun. Amboi senyum menggoda, ada lesung pipit dia. Mahal tu. hehe.. :D
Botok2 ikan ni, tak pernah pula kita makan. Nampak sungguh le menyelerakan. rempah ratus dia tu... ratah pun sedap ni ye kak :)
Lia,
ReplyDeletebotok botok ni makanan org jawa,sangat sedap kalau kena gaya nyer..ikutkan tak yah tumis bahan2 tu,tapi akak gatai tumis..ni menu sihat,kalau nak lagi sedap buh daun bebanyak wallaaa...
cianyer kat jepun tgh mahal yer..kat sini pun ada yg mahal dan murah..ikut kita yg nak beli kan!!
Izah,
ReplyDeletemmg betul kata ko tu,
makanan org jawa dulu2,skrg nie payah nak buat,nak2 kita duk kat bandar,
banyak daun daun kena guna..berlapis lapis..mmg sedap sangat..
akak kalau makan daun2 tu sekali akak makan..bekhasiat..
aun2 tuMM,
ReplyDeletekalau nak buat yang real punya mmg sampai biler pun tak terbuat,pe ke idak daun2 tu payah nak cari..so buat guna apa yang ada...try laa anak akak si umar makan beria ia masa akak hidangkan..
psssst...mmg tul,naik jemu menekan cancel..ntah aper ke tuh kan..mesti ada something wrong tuh...
Mesti mendalah tu dtg dari widget/plug in yg akak pasang kot? Cuba cek..
DeleteYong,
ReplyDeletekita pun nak ucap terimakasih sudi dtg bertandang jauh2 dari istanbul...
botok2 ni tak sama ngan otak2..otak otak tu isi ikan dihancurkan..tapi mmg sedap makan ngan nasi panas2...
must try tuuu
Ijan,
ReplyDeletehihihihi bambam kan pipi tu,,umar kuat tul makan skrg..tu pasal bambam...
mmg betul ijan..sangat sedap ratah rempah nyer..tau masa akak hidangan umar makan beria ia..sedap kot!!!
mas tak pernah try lagi buat sendiri..
ReplyDeletesedappnya tengok kak..
Mas,
Deletememang sedap mas,tapi tu laaa
kalau boh daun bebanyak
lagi sedap...wangi jer
huhuhu..lamanya saya tak makan....tak tau nama benda alah ni tapi dulu selalu masak...hahahhaha..ooo panggil botok2 ye..kekekek..sedapnya...dah lama tak buat...huhuhu
ReplyDeletelaa iye ke...mmemang dipanggey botok botok..
Deleteko gelakkan yer..tapi sedapkan..
lepas nih boleh buat lagi
Asmah mmg ada setgh org rempah x ditumis..
ReplyDeletepernah rasa tak brapa enak sgt sgt...
Hawa mmg suka mkn tapi kalau nk buat sendiri blm lagi coz nk cari
daun payah sikit...
Kakkkkkkk...rjinnya buat otak2 ni...tringat kat sata..lama dh xmkn....klu dkat2 leh mtak dh skit otak2 akak ni....
ReplyDeletemakanan jawa ke ni kak? pestaim tengok ni..kalo nani, memang suke la makanan yang macam ni..
ReplyDeleteTerima kasih share resepi...
ReplyDeletemohon share menu terima kasih
ReplyDelete