Saturday, June 19, 2010

Roti Canai

sarap roti canai buat sendiri nie seronok kan..sambil goreng roti sambil makan..panas panas..aww!!!sedap.tak terpikir pun nak buat roti canai nie..tengok tepung gandum tinggal setengah ajer dalam tpware.tapi akak buat ajer..dah diuli dapatlaa 8 biji ..jadilaa kan..dapt gak mengisi peyut..pakcik akak pandai buat adunan roti canai ..jadi akak men agak2 ajer ikut resipi dia..dia buat murtabak dengan roti nie..akak buat kuah kari aje..meh kita tengok apa bahan digunakan untuk buat roti canai nie...


bahan bahan:
  • 2 cawan tepung gandum,secubit garam,1 sudu besar susu manis,1 sudu minyak masak(elok guna minyak sapi).sedikit air.
caranya:
  • dalam satu mangkuk besar campurkan kesemua bahan dan kacau hingga bahan bersatu.masukkan sedkit air dan diuli sehingga bahan menjadi doh yang licin..bulatkan doh dan direndam dalam sedikit minyak masak.simpan doh semalaman.canai dan bolehlaa digoreng tohor..akak hanya canai atas dulang ajer..makan bersama kuah dal atau kari...

3 comments:

  1. asma rajinnya buat roti canai..akak dulu pernah juga buat..kuahnya dal..anak2 akak cakap..kuah tu sedap..nanti akak cuba cari balik resepinya..nanti asma bolih cuba..

    ReplyDelete
  2. salam kakasma..
    sedapnya roti canai!
    lembut tak roti ni kak?

    ReplyDelete
  3. aduhai rajinnya...

    we all pagi tadi roti canai (MAKAN) sendiri, bukan (BUAT) sendiri..hehe..

    :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails