bila petang petang mesti nak kena ade benda yang nak dimakan.kalau idak nanti kena tanya tak de apa apa ke nak dimakan.entah macam mana akak terjumpa resipi nie dalam simpanan akak.tengok bahan memang senang jadi akak try buat.maklum laa kekadang buat kuih atau masakan guna resipi majalah tak pernah menjadi.mesti fail selain timbangan tak betul,atau ade bahan yang tak ditulis..dah buat ntah apa apa ghase nya.pernah akak buat biskut tengok pic punya laa memikat selera,cantik..dah buat boleh baling kedinding jadi bola.tu yang malas nak ikut resipi.tapi semalam akak just try mana tau untung batu timbul..alhamdulilah resipi nie memang menjadi dan sedap..cuma satu inciden berlaku..dak acid duk mengatai adjust akak nye oven,tiba tiba kuar asap..sib baik hitam sket ajer..tapi still boleh di makan..dan memang sedap..Hb akak yang tak suka makan kek maupun yg sejenis dengan nya,pun kata sedap rasa cam kat kedai...kalau sesapa nak cuba akak tepekkan sekali resipi nya yer..
Bahulu Gulung Mini(nama resipi)
Bahan bahan:
- 4 biji kuning telur
- 100gm minyak sayur(akak guna 1 cawan)
- 75ml air
- 1 sudu esen vanila
Bahan untuk diayak:
- 140gm tepung gandum(akak guna tepung naik sendiri)
- !/2 sudu baking powder
- 1/2 sudu garam
Bahan yang dipukul hingga naik
- 4 biji putih telur
- 125gm gula kastor
bahan sapuan:
- 100 gm coklat masakan
- 250 gm kacang halus( yang nie akak tak paham dah ler tak dituliskan nak letak kat mane kat resipi.)
Cara menbuatnya:
- sapu rata mentega dalam loyang.lapiskan dengan kertas minyak.ketepikan.
- pukul kuning telur hingga kembang.kemudian masukkan minyak sayuran,air dan esen vanila.gaul sebati.
- masukkan tepung dan kacau perlahan lahan.
- dah sebati masukkan putih telur yang telah dipukul berasingan.
- tuangkan kedalam loyang dan ratakan.bakar selama 15 minit dalam suhu 170C.
- keluarkan adunan kedalam loyang dan sapukan bahan sapuan.kalau nak isi kan coklat masakan,cairkan coklat masakan secara double boil .masak hingga coklat cair.bolehlah disapukan keatas permukaannya.taburkan kacang.
- atau ikut akak guna jem blueberry.dah sapu gulungkan.sejukkan dan bolehlah dipotong untuk dihidangkan.
Salam Asma...
ReplyDeleteBestnyer... nampak bahulu gulung ni kita terus datang...hihi...kita petang ni cekodok pisang jek asma...huuu
Kita bab bahulu gulung ni selalu fail tang nak gulung tuh... taknak jadi cantik, mesti gak pecah sikit... :/
saya ada gak teringin nak buat bahulu gulung ni, tapi mood ke dapur suam2 kuku je, berangan je lebih.hihi
ReplyDeleteperrghh...! macam beli kat kedai!
ReplyDeletesalam kembali fzi,
ReplyDeletenak tau kita pun first time buat nie..pat mengulung pun tak gitu pandai..tapi rasanyer adunan nie mmg ok tuk buat bahulu nie..cuma kita jer kureng pandai huhuhu..jadi camgitu jer..janji lepas masuk mulut.
buat arr ain..senang ajer buat nyer..akak sebab anak2 suka tu yg cuba buat...hehehe akak tiup mood R yer..hushhhhh.....terbang kat ain yer
ReplyDeleteaduh rajinnye menggulung..gulung kertas hari tu pun "bercinta"..hehehe..n tip extra sedap sebab acid turn heat oven :-)
ReplyDeletepasal resepi majalah, betul tu, kadang tak bagi sepnuhnya..tak baik kan?
but pernah buat biskut ikut resepi dlm kepala, dah masak dapat baling kat dinding n tak pecah...hahaha..
:-)
Izan,
ReplyDeleteyesss..pas nie izan beli ajer ngan akak yer..hihihi mesti nak selalu
cheqna,
ReplyDeleterajin ker kalau buat satu gulung ajer..hehehe sebenarnya leh buat dua tapi yg satu lagi try buh dalam paper cup..dah masak belah tengah buh jem..sedap juga cheqna..
tu laa kan..tapi tengok pic aduh tergoda sungguh..
wah leh kongsi tu cheq resipi nyer.bab baling tak pecah..kalau pecah sure mulut pun pecah ngeh..ngeh..
Salam...
ReplyDeletesedapnya la bahulu gulung tu...
Tingat masa belajar kat skolah dulu, tp resepi dia dh hilang... Kena gulung taim panas2 kan... pastu gulung dgn kertas minyak jgn bg dia pecah... sambil gulung sambil tarik kertas minyak tu, kang tergulung lak skali kertas tu dlm bahulu... hehehe..