ROTI SAJ
Bahan-bahan
- 1 sb yis mauripan
- 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam ~ akak pun ikut sama)
- 1 1/2 cwn air suam
- 3 1/2 cwn tepung
- 1/2 st garam
- sedikit minyak
Cara membuatnya
- Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
- Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
- Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)
- Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat.... (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah....sedap dan kenyang....
suami mas minat roti2 cam ni, sesuai untuk sape2 yang tngh berdiet,kenyang juga makan....
ReplyDeletesalam kak....bestnya....
ReplyDeleteKakasma,
ReplyDeleteantara resepi yg boleh disimpan..esp bila MAS(DUNIAKU) kata sesuai utk yg tgh berdiet...hehehe...