Cucuq kembong
Sumber: resepi mak
Bahan-bahannya
200gm gula
1000 gm tepung gandum
1/4 tsp garam
1 biji telur
1/3 cawan marjerin (cairkan)
1 tsp ibu roti
1 tsp soda bicarbonat
air secukupnya
Cara-caranya:-
- Satukan tepung, soda bicarbonat, ibu roti, gula, garam dan telur. masukkan telur dan kemudian marjerin cair. Gaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga seperti bancuhan membuat jemput2. Gaul sebati.
- perapkan selama 30 - 40 minit atau sehingga bancuhan kembang.
- panaskan minyak secukupnya. Guna api sederhana. Jangan terlalu panas sangat nanti tidak masak dibahagian dalam.
- Goreng sehingga kekuningan. bentuk terpulang kepada anda. Ada yang buat dalam betuk bulat2 dan ada yang buat dalam bentuk memanjang @ lonjong.
ala2 cucur lemak manis adabi gak la ni!! mmg sedapp!!!
ReplyDeleteLama benar tak buat cucur yang ni, asyik yg segera aje sebab nak cepat...malu malu ngaku...hehe..
ReplyDeletesalam asma..salam kenal dan singgah.. akak dari rumah izah..dia cerita tentan roti jala..sungguh bagai dikata izah..cantik sungguh rupa roti jala asma..dan cucok kembong ni pun ..nampak mudah..insyaallah akak akaan cuba..izikan ye...
ReplyDeleteain,
ReplyDeleteakak tak penah makan cucur adabi tu..sama yer..yg nie sampai petang masih lembut..cicah sambal sedap!!!
cheqna,
ReplyDeleteeee tak per pas nie mesti buat guna resipi nie..mesti ade bezanyakan..dan rajin selalu
Kak Erna,
ReplyDeletekita buat biasa ajer tu kak erna..tapi suka kalau nak cuba resipi tu.cubalah manetau menepati piawaian tekak kan hihihi.maceh juga yer..sudi singgah dan kenal kita..nnti kita terjah umah kak erna yer..