Wednesday, June 23, 2010

Pau Putih Lembut

bila anak anak suka makan akak jadi rajin nak menguli.tepung pau yang akak kirim dari biras akak tu lum berusik.jadi petang semalam akak buat pau lagi..tapi kali nie guna resipi len pulak.sebenarnya pau nie nak buat banyak sekali resipi nya..dah bermacam macam resipi akak cuba..ade yang memang gebu dan lembut..kali nie akak test resipi yang nie pulak..buat banyak juga siap dapat bagu jiran akak lagi..tapi pun tak dan nak simpan simpan..siap dikukus..dah kena ngap..panas panas pau nie tersangggaaatttt ler lembut nyer..kalau tak caya cuba buat..mesti nnti caya cakap akak..hehehehe yea yea ajer akak niekan..okay lah nie akak bagi resipi pau yang ni..yg dulu tu akak guna resipi CMG..

Bahan2:
  • 400 gm tepung pau
  • 1 camt yis kering
  • 2 camt double action baking powder
  • 1 camt doh softner(akak omit nie gantikan dengan water roux..hehehe biasa tu nak buat xperiment)
  • 30g gula castor*
  • 225 ml air suam*(*gaul hingga cair)
  • 1 putih telur
  • 1 camb shortening
  • 1/2 camt cuka
  • secubit garam
Caranya:
  1. dalam mangkuk besar campurkan tepung,yis,double action baking powder,softener(water roux),buat lubang tengah masukkan putih telur(kacau sikit dengan garfu),shortening dan cuka.gaul sebati.
  2. buatkan lubang ditengahnya masukkan bahan yang dicairkan bersama sedikit garam.gaul hingga sebati.
  3. uli adunan ini hingga menjadi doh yang lembut dan licin.perap selama 1 1/2 jam.
  4. keluarkan doh,tumbukkan hingga keluar angin,buat bulat2 dan leperkan untuk diisikan inti.tutup kembali.buat hingga habis.perap lagi 10 minit sebelum dikukus dalam api besar selama 10 minit.

4 comments:

  1. untung jiran sebelah rumah tu... :-)

    ReplyDelete
  2. Alimaz,
    sebab ade tepung dan inti..nak buat pun senang...kalau takde senyap ajerrr

    ReplyDelete
  3. cheqna,
    hehehe kalau cheqna nak untung meh laa jadi jiran..hulur aje pinggan kat tingkap..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails