Bahan2:
- 400 gm tepung pau
- 1 camt yis kering
- 2 camt double action baking powder
- 1 camt doh softner(akak omit nie gantikan dengan water roux..hehehe biasa tu nak buat xperiment)
- 30g gula castor*
- 225 ml air suam*(*gaul hingga cair)
- 1 putih telur
- 1 camb shortening
- 1/2 camt cuka
- secubit garam
- dalam mangkuk besar campurkan tepung,yis,double action baking powder,softener(water roux),buat lubang tengah masukkan putih telur(kacau sikit dengan garfu),shortening dan cuka.gaul sebati.
- buatkan lubang ditengahnya masukkan bahan yang dicairkan bersama sedikit garam.gaul hingga sebati.
- uli adunan ini hingga menjadi doh yang lembut dan licin.perap selama 1 1/2 jam.
- keluarkan doh,tumbukkan hingga keluar angin,buat bulat2 dan leperkan untuk diisikan inti.tutup kembali.buat hingga habis.perap lagi 10 minit sebelum dikukus dalam api besar selama 10 minit.
rajin ya mengepau...
ReplyDeleteuntung jiran sebelah rumah tu... :-)
ReplyDeleteAlimaz,
ReplyDeletesebab ade tepung dan inti..nak buat pun senang...kalau takde senyap ajerrr
cheqna,
ReplyDeletehehehe kalau cheqna nak untung meh laa jadi jiran..hulur aje pinggan kat tingkap..
Hello nice poost
ReplyDelete