Monday, March 16, 2009

sambal goreng petai


Semalam puas makan nasi minyak.maklumlah musim cuti sekolah ni mmg musim pengantin.balik dari jemputan kawan hb kami balik ikut highway.keluar highway pedar/linggi mak oii berderet ppntanda tunjukarah umah pengantin.kebetulan adik ipar akak punya abg ipar pun menyambut menantu,jadinya banyak lah *berkat*(istilah owang jawa) dapat dari umah pengantin tu.wah penuh satu meja dgn lauk pauk pengantin.
jadinye akak hanya panaskan jer lauk lauk tu bagi hidangan makan malam.kebetulan adik ipar akak yg stay kat port dickson pun datang sama.riuh rendah umah akak ngan anak buah dan adik beradik ipar.
Petai ni biras akak bagi.makan gitu je mmg sedap buat ulam.tapi kali ni akak ubah sikit selera.akak buat sambal goreng.ni resipi sambal tu.

Sambal goreng petai

Bahan bahan;
  • 3 tangkai petai
  • 1 mangkuk ikan bilis
  • 5-6 tangkai lada merah(ditumbuk halus)
  • 2 labu bawang merah(dihiris)
  • 2ulas bawang putih (dihiris)
  • garam.
cara caranya;
  1. petai dihiris halus halus.(akak hiris skali ngan kulitnya) goreng dan ketepikan.
  2. ikan bilis digoreng dahulu.ketepikan.
  3. panasakan kuali dengan sedikit minyak tumis bawang putih dan bawang merah.
  4. bila telah layu,masukkan lada yang telah ditumbuk halus,(akak kisar jer)
  5. tumis hingga terbit minyak masukkan garam.
  6. akhir sekali masukkan petai dan ikan bilis.kacau sebati.
  7. boleh lah dihidang.

sambal goreng petai,lawan dengan singgang ikan.sedap taw.ade sambal belacan.aduiii menyelerakan.tapi akak tak buat pun sambal belacan.buat ikan goreng berlada.okay lah untuk sajian tengahari ni.

2 comments:

  1. sambal petai ni sedap!..power!(banyak makna power tu)hehe...selamat berkenalan

    ReplyDelete
  2. cik manggis cubalah buat.mmg power oooo.goreng garing cikit petai tu lada banyak banyak.pedas..sedap

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails