Wednesday, March 4, 2009

asam pedas

hah dah siap asam pedas ikan parang akak.rase ummph....marvelles...perasan lak.tak pe yang penting akak nak sape yang jenguk dapur akak try resipi ni.
kebetulan jiran akak g pasar arini so akak kirim ler ikan parang ni.selalu buat asam pedas ni tak kira pepe ikan pun.kalau kat johor bile akak balik kampung halaman akak selalu masak ikan duri.nak nak yang ade telurnye mak oii selalu mesti berebut ngan adik adik.sedap telur ikan tu.
ni resipi akak
bahan bahannye;
  • ikan parang
  • cili kering*(anggaran sndri ye,akak suka pekat cikit so banyak le guna)
  • 8 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia diketuk
  • 1 inci lengkuas diketuk
  • sebatang serai diketuk
  • bendi
  • daun kesum sedikit untuk menaikkan bau
  • lada hitam tumbuk kasar
  • tomato pure(anggaran satu sudu besar)
  • jus asam jawa
  • garam,aji dan sedikit halba
ikan dibersihkan,kisar bahan * hingga halus.panaskan minyak tumiskan sedikit halba,bawang besar yang dah dihiris,lengkuas,serai.masukkan bahan kisar.tumis hingga naik bau,masukkan tomato pure,jus asam jawa,garam dan aji.biar mendidih kemudian masukkan ikan,daun kesom dan bendi tambahkan sedikit air.biar betul betul mengelegak dan agak pekat sikit kuahnye.matikan api.

nota. bagi yang suka belacan boleh lah letak.akak tak letak becos hb tak gitu suka makan belacan.selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails