Thursday, March 26, 2009

Bubur Daging Bersantan


Masak bubur ni bukan sebab malas.tapi sebab senang ....
anak anak and hb suka makan.entah lah kepala sakit tak
hilang lagi.semakin sakit ade ler.aduhhhh.....
Lagipun nak siapkan baju tempahan kawan yang terbengkalai.alahai
kalau ikut hati nak jer baring baring.
akak bagi resipi bubur daging bersantan ni bukan ape.kot ade yang
maleh nak masak boleh lah cuba.

Bubur Daging Bersantan
Bahan bahan:
  • 1 pot beras(utk 4-5 orang)
  • 200 gm daging(bersihkan potong kecil2)
  • 2labu bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 sudu besar udang kering*
  • 2sudu besar perencah sup adabi*
  • 1/2 biji kelapa ambil santan pekat dan cair
  • 1sudu besar lada sulah(akak buh banyak sikit)
  • bahan penumis tiga beradik
  • garam
  • serbuk pati ayam
bahan hiasan
  • kacang tanah digoreng
  • daun sop/bawang dihiris halus
  • bawang goreng
  • telor dadar hiris halus(akak tak letak pun)
cara membuatnye:
  1. basuh beras,rebus dengan air mcm buat bubur nasi
  2. masukkan daging,rempah penumis tiga beradik,garam dan serbuk pati ayam.
  3. masak hingga nasi hancur.kacau selalu.
  4. kisar bahan bertanda* dengan santan cair.masukkan kedalam bubur.
  5. masukkan santan pekat.masakkan bubur hingga pekat.
  6. bolehlah dihidang bersama dengan bahan hiasan.

4 comments:

  1. salam petang kakasma,
    kakchik tak pernah try lagi bubur ni, selalu dok makan bubur ayam je.
    nampak senang je dan mengiurkan hehehe

    ReplyDelete
  2. kakchik kena buat bubur ni..simple dan senang jer.akak ni buat pun pasal senang.hari ni nak siapkan tempahan baju kawan.tu yang pk buat bubur ni aje

    ReplyDelete
  3. Sesekali kalau makan bubur, sedap juga kan?

    ReplyDelete
  4. MamaFami,mmg betul lagipun senang jer nak buat.cuba lah buat...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails