kek ni buat petang tadi.akak teragak nak buat kek ni bila berkunjung dapur kak hanieliza.
mmg menjadi kek ni.lembut dan gebu gitu.Terima kasih kak Hanieliza atas resipi ni.maaflah ade yang tokok tambah kat resipi ni.akak c/p jer dari dapur kak hanieliza...sedap hingga dah tggal suku je kek ni.uhu uhu.....ingat nak buat kudapan tuk esok.tak dapat lah nampaknye
BAHAN:
bahan A
250 gm butter
40 gm majerin(akak tak letak)
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam
bahan B
230 gm tepung gandum......](gantikan dengan tepung naik sendiri)
1 sudu teh baking powder....] ayak bersama
30 gm serbuk koko ]
80 ml susu segar/fresh milk(guna susu pekat manis)
Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu segar.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan serbuk koko. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan sedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 50 - 60 minit dengan suhu 180 C
No comments:
Post a Comment