Monday, March 23, 2009

ayam lada hitam


Resipi ayam lada hitam ni peberet hb akak.dia selalu bgtau masak lada hitam je time akak tanya pendapat dia apa nak dimasak.alahai ni lauk untuk owang dalam pantang.memang elok.akak masa dalam pantang boleh dikatakan kerap makan lauk ni.naik jemu dibuatnye.tapi dah hb suka masak je lah kan.lagi pun senang nak masak nye.

Bahan bahan:
  • 1/2 ekor ayam(bersihkan potong kecil)
  • 1/2 inci halia*
  • 6 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 btg serai*
  • 2sudu besar lada hitam (tumbuk halus)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • air asam jawa
  • garam dan perasa
caranye:
  1. Kisar halus bahan *.panaskan minyak,tumis bahan bertanda *.
  2. Bila telah naik minyak masukkan serbuk kunyit,lada hitam garam dan air asam jawa.biar sebati.
  3. akhir sekali masukkan ayam.biar masak rata dan tambah sikit air bagi meggelakkan kuah jadi pekat.
  4. matikan api bila ayam tealh mesra dengan kuahnya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails