Monday, March 9, 2009

ketam masak kari


salam maulidur rasul buat semua,
cuti cuti maulidur rasul ni kena lah pk pe nak masak buat ratahan sefamily.hish kalau ikut cuti cuti ni patut dapur pun kena cuti.tapi kalau dapur cuti alamak kelaparan lah tak....tak patut tak patut.aritu gi jenguk dapur amy nun di german tu dia masak ketam pedas berserai.tapi kalau akak masak ikut resipi dia memag sedap.laa anak anak tak de kuah parah pulak.
jadinye kena buat lain lah pulak.akak masak kari ketam.dua dalam satu.ade kuah sekaligus leh lah meratah.
meratah ketam ni penat wooo.....tapi sedap nye tu yang tak tahan.

pastu akak buat ler sekali kerabu mangga muda.walaaa.......tak cukup ni kena buat second round .lenkali lah pulak.layan dulu menu kerabu mangga akak ni.

Bahan bahan kerabu mangga;
  • sebiji mangga muda kalau dapat yg agak kuning tu lg ok
  • timun separuh je
  • tomato sebiji
  • 2sb udang kering(goreng dulu)
  • bawang besar sebiji
  • cili api 5 biji (kalau nak pedas tambah lg)
  • serai sebatang(racik halus)
  • bunga kantan sebatang(racik halus)
  • kacang tanah (goreng dulu kemudian tumbuk kasar)akak kisar je
  • 2sb sos ikan
  • 2biji limau kasturi(ambil jusnye)
  • garam gula
mangga dan timun dibuang kulit potong macam lidi mancis kasar sikit.masukkan dalam mangkuk besar.udang kering ditumbuk.bawang besar,cili padi dihiris.masukkan dalam hirisan mangga tadi.diikuti dengan hirisan bunga kantan,serai,tomato yang didadu,sos ikan,garam dan gula.perasakan.akhir sekali taburkan kacang tanah.kalau nak sedap boleh tambah hirisan daun ketumbar.umph....hidangkan.memang sedap makan gitu jer.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails