siap jer tadi,mase nak snap gambar,agaknya masih panas lagi akak bubuh kelapa bercampur ngan gula tanjung tu yang warna apam ni bercapuk capuk.biasa lah bukan pro photograper.
pepun yang dinamakan apam,memang sedap dan menjadi kalau ikut betul betul resipinye.
ni resipi Apam Eno @Apam Makoke.
- 1 kampit tepung beras
- 4 cawan air
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 1 cawan tapai
- 2 sudu eno
- pewarna ikut suka
- kelapa+garam sedikit
- gula tanjung(pada yng gemar)
- Blend tepung beras,air, gula dan tapai nasi hingga halus.Tapiskan kedalam mangkuk.ketepikan dan perap dalam 5-6 jam.(akak bancuh lepas maghrib semlm)
- Bila telah elok kembang nye masukkan eno kacau dan bahagikan kepada 2 bahagian.
- boleh lah dibubuh pewana yang disuka.
- Panaskan kukusan.sebelum memasukkan adunan apam ni panaskan terlebih dahulu bekas apam.
- kukus 15-20 minit.bolehlah dihidangkan bersama kelapa bergaram.
No comments:
Post a Comment