Thursday, March 26, 2009

Resipi Mee Rebus

semalam akak janji nak letak resipi Mee Rebus.tapi akak nak bgtau pada semua yang resipi mee ni akak masak main campak campak gitu.takde sukat sukat.main agak agak.jadinya akak nak lah bgtau kalau nak buat kuah mee ni nanti agak agak ye,kalau pekat sangat tambahkan air,tapi kalau cair boleh lah dimasukkan tepung gandum yang dicampur dengan air.daging tetelan lebih sedap digunakan tapi kalau tak de daging biasa pun boleh.

Mee Rebus
Bahan bahan:
  • Mee kuning sekilo(celur dengan air panas)
  • daging lembu atau tetelan(bersihkan hiris sedang)
  • keledek sebiji yang sedang (dibersihkan rebus dan dilecek halus)
  • garam dan gula
bahan untuk dikisar
  • udang basah dalam 10 ekor
  • 2 sudu besar udang kering cuci dan toskan
  • 2 sudu besar udang geragau cuci dan toskan
  • 10 tangkai lada kering(rendam air panas hingga lembut)
  • 2 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • sedikit lengkuas dan halia
  • sebatang serai
  • 2-3 sudu besar serbuk kari
  • tauchu(basuh dan toskan airnya-tak letakpun)
  • 1 mangkuk kacang tanah digoreng
bahan hiasan
  • tahu goreng(hiris sedang)
  • tauge
  • bawang goreng
  • daun sop dan daun bawang hiris halus
  • telur rebus
  • lada hijau potong bulat
cara membuat kuah mee
  1. panaskan minyak.masukkan bahan kisar kecuali kacang tanah.
  2. tumis hingga naik minyak,masukkan daging dan tambah air.biar kuah mendidih dan daging empok.
  3. bila daging empok masukkan kacang tanah dikisar dan keledek.
  4. perasakn dengan garam dan gula.(kuah mee rebus ni mesti agak manis sikit)
  5. tambah air jika perlu dan biarkan hingga kuah jadi pekat.matikan api.
  6. bolehlah dihidangkan.
Nota tambahan: bagi yang suka bolehlah dicurahkan kicap kedalam kuah kacau sebentar.

selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails