Thursday, March 24, 2011

Udang Goreng tepung

 jangan marah yer tayang udang pulak.sedap tul meratah gitu ajer.cicah ngan sambal...pagi nih akak goreng lagi.sarapan akak ngan umar dan acid.belasah bertiga..hihihii..burok benar bunyinyer kan..amek resipi kat umah Ena Zarina yang lama menghilang..manalah kwn kita tu yer senyap ajer..dah balik malaysia ke???
 buat sekejap,makan pun sekejap....nak mengoreng ajer malas..bab banyak kena buat satu satu...


resipi nie namanya udang celup tepung ala thai,akak bantai ajer,sebab masa salin resipi tak tulis pun tajuk.ngeh...ngeh...ngeh.jadi kalau nak tau detail boleh la gie disini.akak c/p ajer..dan letak disini.senang kalau nak buat lagi nanti.buat Ena toceh..toceh yer..

Bahan-bahan:

  • 20 - 30 ekor udang
  • 80 gram tepung gandum
  • 100 ml air
  • 1 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit (kalau nak putih tak perlu letak kunyit)

Cara Membuatnya :
  1. Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
  3. Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
  4. Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
  5. Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
  6. Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
  7. Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
  8. Bahagian ekor tidah perlu bersalut tepung.
  9. Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
  10. Angkat dan toskan.
  11. Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda. Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya.

TIPS
  • Pastikan udang betul2 kering bagi mengelakkan dari minyak meletup yer....AWAS!
  • Mungkin jenis tepung yang berbeza sukatan air pun berbeza...bancuhan tepung jangan cair supaya boleh melekat pada udang. Dan jangan terlalu pekat....

23 comments:

  1. Assalammualaikum kak..
    menggodaaaasss!!
    rasa macam nak makan terus..cicah ngan sos tu..wow!! sedapnya!!

    ReplyDelete
  2. kat umah ni kalau buat udang camni..ramailah yang menunggu kat dapur..tak yah tunggu makan nasi..sekejapan habis.

    ooo umar dah setahun yer..semuga menjadi anak yang soleh dan berjaya di dunia dan akhirat.

    memang best shopping kat yummies tu..tak sedar kena keluar wang ratus..

    buat coklat tu kamu guna coklat beryls ek

    ReplyDelete
  3. akak..sedapnya udang..
    memang sedap dicicah ngan sos...

    ReplyDelete
  4. Assalam kak...apa khabar?lama tak singgah sini...sedapnya tgk udang tu dok berposing rasa nk ngap jer..hehe

    ReplyDelete
  5. kakkkk gumuksnya udang tu geram tgk bak mai sepiring

    ReplyDelete
  6. ummi suka udang,sedap nampak tuu

    ReplyDelete
  7. Hi Kak..hru doing?

    Love dah quit prawns...so tapau for my kids ya! :D

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum akak!!
    wahh... gemok2 je nmpk udang.. ke sbb tepung tu bila goreng jd gemok?

    ReplyDelete
  9. asma..betul2 sedap nampaknya tu..harus buat jugak ni..teria kasih kongsi resepi..
    akak pun tertanya2 jugak.mana perginya Ena..zarina tu kan..

    ReplyDelete
  10. Yummm2..sedapnya kak..ni mkn gitu aje mmg sedap nih

    ReplyDelete
  11. Fara....mmg nak mengoda sume nih..tu yg tayang yg gumuk2 hehehe

    kak Ina,tul tu kak sambil goreng sambilmakan..tak dan nak makan cam kat restoren,
    coklat tu mmg tul kak kita guna jenama beryls..

    Mas,sedap mas..kena buat arrr akak cadangkan nih...

    ReplyDelete
  12. Waalaikumsalam Nieza,hehehe sama ajer akak pun jarang singgah sana,kalau tak sibuk kang akak jenguk2 selalu
    udang tu mmg sedap makan gitu ajer...ngap ajer nanti

    Ayu sleeping,
    buat arrr baru nanti lebih like..

    Chik Mimi,
    gumuk and sodap..makan tak ingat tu...

    ReplyDelete
  13. Ummiross,
    sama kita pantang nampak..buat camgini sedap

    Love,
    me doing well thanks love,
    waa kenapa ada alagic ngan udang nie,wallaaaaa rugi wooo..sedap tu..tapau len kali boleh dah pinish yooooo

    Tun,waalaikumsalam,
    sebab adaa baking powder tu laa Tun,lagipun bila diperap kejap tepung tu dia jadi naik..cuba arrr pasti ML sayang nanti hihihihi

    kak erna,
    cuba laa kak senang ajer,pasti anak2 suka,beli bebanyak udang tu..buat sendiri untung...

    ReplyDelete
  14. Kak Asma....
    Udang celup tepung gini kite memang suke. mrfaiz pun minat benar ni. jap lagi nk p beli udang lah. Harap2 boleh buat kat suami petang ni..jeng jeng jeng.. time kasih kak. :)

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Asma,
    Kite dah buat dah udang celup tepung ni... best sangat. Hari ni MrFaiz request suruh buat lagi. hehehe... tenkiu kak for recipe :)

    ReplyDelete
  16. Salam,
    Nice blog, innovative!! in your cooking style, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate.

    ReplyDelete
  17. Salam Dear K Asma,

    TQ so much sudi dtg blog saya. Nanti saya nak cuba resepi dari laman blog ni ya. TQ soo much...

    ReplyDelete
  18. Salam. Ini yang Kjee nak try buat.
    sila singgah blog Kjee dan angkut ole2 tampal kat dinding yer. Kjee link blog awak yer. tq.

    ReplyDelete
  19. salam kak..
    gebunye udang tu...
    geramm tengok~~

    ReplyDelete
  20. time2 pose ni nk cari menu kt on9 jer..k tukar2 menu..udang akak ni memang best..nk try buat tuk buke pose :)

    ReplyDelete
  21. saya baru cuba dan resultnya sedap dan garing macam di kedai ;-)

    ReplyDelete
  22. Nikmatnya udang goreng tepung, apalagi udangnya masih segar.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails