masakan untuk keluarga tuk hari ni...ikan sambal kegemaran anak bujang.pantang dimasak kejap kejap jengah dapur.mailah cuba.makan ngan sambal belacan dan ulam ulam.sebaenarnye ade lauk singgang ikan sekali.tu yang menambahkan enaknya makan tengahari,nasi panas.
Bahan2nye;
Ikan dibersihkan kemudian garamkan bubuh sedikit kunyit.goreng dan ketepikan.Bahan2 bertanda* dikisar halus.panaskan minyak anggaran 3 sudu besar, tumiskan bahan kisar hngga naik minyak.masukkan serai dan sos tomato.kemudian masukkan garam gula dan aji dan sama keping.akhir sekali ikan yang telah digoreng.gaul sedikit agar ikan dan sambal rata.matikan api.
Nota:kalau nak lagi sedap hiriskan daun sop dan taburkan keatas lauk tadi.
untuk membuat sambal belacan akak selalu goring lada,sebiji bawang merah,belacan.kemudian barulah ditumbuk.tambahkan air limau kasturi.hiriskan nipis2 kulit limau kasturi untuk menambah sedap sambal belacan.
Bahan2nye;
- Ikan selar kuning
- 20biji sili kering*
- 5biji bawang merah*
- sebiji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- serai sebatang(diketuk)
- sos tomato
- garam,gula.aji
- sekeping asam keping
Ikan dibersihkan kemudian garamkan bubuh sedikit kunyit.goreng dan ketepikan.Bahan2 bertanda* dikisar halus.panaskan minyak anggaran 3 sudu besar, tumiskan bahan kisar hngga naik minyak.masukkan serai dan sos tomato.kemudian masukkan garam gula dan aji dan sama keping.akhir sekali ikan yang telah digoreng.gaul sedikit agar ikan dan sambal rata.matikan api.
Nota:kalau nak lagi sedap hiriskan daun sop dan taburkan keatas lauk tadi.
untuk membuat sambal belacan akak selalu goring lada,sebiji bawang merah,belacan.kemudian barulah ditumbuk.tambahkan air limau kasturi.hiriskan nipis2 kulit limau kasturi untuk menambah sedap sambal belacan.
No comments:
Post a Comment