Monday, April 27, 2009

Shanghai Bun

Shanghai Bun:

220ml air
75gm buter
1 biji telur
1 camt.bread improver
1/4 camt 3+1 doh pes(boleh ganti dgn bread softner)
1 camt garam
4 camb susu tepung
100 gm gula kastor/halus(10 sudu besar)
500 gm tepung high protein
1 peket yis mauripan

tekan Bm program 10

*bagi yg memnggunakan BM ikut step by step masa meletak bahan.dari air,telur dan seterusnye.jangan main letak atau campak bahan.maksudnyer bercampur aduk ler nih.akhir sekali mesti mauripan tuh...baru menjadi...boleh dibuat pizza,bun manis,letak inti,pes kacang merah ke.kalau nak lagi paham cam dalm n3 akak kat belajar buat roti.nak lebih paham g ler jenguk umah Hana Jepong ...
*ni sebagai info- garam jangan bercampur dengan yis,jadi mase menguli elakkan garam dicampur kedalam yis...


Roti Wholemeal

250ml air
75gm buter
1 biji telur
1 camt bread improver
1/4 camt 3+1 pes doh(ganti dgn bread softner)
1 1/2 camt garam
3 camb susu tepung
100 gm gula kastor/halus
300 bm tepung high protein
200 gm high ratip wholemeal
1 peket yis mauripan

tekan BM program 4

Cara sama macam shanghai bun.cuma selepas siap diuli dlm Bm tu,keluar kan sebentar untuk meratakan adunan.bagi yang menguli perap dulu baru di bakar.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails