Kek ni akak buat untuk makan makan.anak anak kata buat lah kek yang lain pulak.mak oii anak anak pepandai jer mengoder.akak selak ler buku resipi.nampak lak resipi ni.terai buat ok lah.tapi kalau ikutkan kek ni mesti bersarang sarang.hish kenape eh!!!...tak pelah yang penting kek ni lembut gitu..Entah sape lah empunya resipi akak tak tahu.ni kes main salin jer bila nampak resipi.jadinya kot empunya resipi ni terlihat mintak le halalkan yea....pepun mmg sedap kek ni..
Bahan bahan
- 1 cawan gula hangus
- 1 caawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 ccamt.soda bikarbonat
- 4 biji telur
- 2 camb mentega
Cara cara
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair
- masukkan mentega.sejukkan
- .telur dipukul hingga kembang dan pekat
- masukkan susu pekat kedlm telur,kacau sebati
- masukkan tepung dan soda.sebatikan
- last masukkan air gula.
- perap sebentar adunan.bakar dlam oven 180 selam 1 jam
salam... kak e pun suka kek ni TAPI kurang rajin buat sendiri hehehehehehe
ReplyDelete* Mengikut kawan-kawan yang pernah buat kek ni, kalau nak bersarang, adunan hendaklah didiamkan untuk beberapa jam - lain cubalah ya :)
Salam. Kita lompat blog ni. Halalkan resipi kek gula hangus ni ya? Fevret kita tapi tak tau bila nak buat, hehe. Tenqiu
ReplyDeletekakasmah..ct dah buat kek gula hangus ni..dah perap 3 jam tau tapi x juga bersarang..leceh kan nak tggu dia bersarang ni ehehehe
ReplyDeleteumie_e betul tu akak malas nak perap lama.anak asyik tanya bila nk siap kek tu.jadinya trus bakar.
ReplyDeletesomuffins..salam kembali selamat mencuba yea.akak buat ni suka suka jer.tapi perap dulu yea baru cantik sarang nye nnti...jemput lah selalu yea
CT..akak buat tak sempat nak perap..mmg tul tak bersarang pun tak pe kek ni ttp ok cuma tak cun...laaaa
ReplyDelete