Bahan-bahan
A
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan marjerin cair(k.an guna 3/4 cawan minyak masak dan tambah marjerin hingga penuh cawan)akak lak cairkan butter
- 1 cawan susu cair(akak guna susu segar)
- 1 cawan gula
B
- 1/2 cawan susu manis
- 4 biji telur gred B / 3 biji kalau gred A
- 1 1/4 cawan tepung gandum(akak guna tepung kek)
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder(akak guna double action baking powder
Cara-cara:
- panaskan kukusan.gunakan api kuat
- masukkan susu pekat dalam adunan A.kacau sebati.Masukkan telur.kacau lagi menggunakan whisk agar mudah sebati.
- Masukkan bahan C sedikit sedikit sambil dikacau dengan whisk.pastkan adunan tidak berketul ketul.
- masukkan kedalam loyang kukus 20-30 minit..akak gunakan acuan lompang dan bubuh kertas acuan.
- separuh lagi akak bakar dengan suhu 180C 45 minit sahaja..
yang ni versi bakar
NOTA AKAK: wallaaa kek nie mmg sungguh gebu..dalam adunan nie akak bubuh esen oren..lagi wangi gitu..boleh buat lagi lepas nie..huhuhuhu
salam kakasma..wah sama lah kita ya..cm pun ambik resepi kat rumah Periuktanah jugak..kek yang paling senang dan sedap serta jimat sebab cm ubah bubuh minyak jagung je..terima kasih buat an.
ReplyDeletewow senanglaa recipe ni.. kena cobaaa...
ReplyDeletesalam akak,wah cantik nyer kek akak..meme pandai la kak asma ni..nati nak blaja byk ag resepi ngn akak .hehehe...
ReplyDelete(aKMA)
Akak...gebusssss tu cake...lagi2la cekelat..ni lah antara cake yg laju jer cepat habis kalo kita buat..bukan budak2 jer, mak pak nyer pun sekaki...
ReplyDeleteCik Manggis,
ReplyDeleteooo iyeke..tulah kan asma rajun tengok resipi kat umah AN tu,sedap2 dan okay kan..kek nie mmg sedapkan..kena buat lagi tuh
ain>>>buat ler ain mmg senang dan sedap sangat.buat comeii comeii laju jer...
ReplyDeleteakma>>>hehehe akak pun belajar gak tu akma,boleh ajer..mane yg berkenan tu amek ajer resipinyer..yg akak kuarkan semua yg dh try n error taw..
Yat,tau tak per..hihihi mmg kat umah akak ceklet nie laju ajer..akak pun sama gak suka..
ReplyDelete